Óvoda

Logopédus: "Ne erőltessük a répa-retek-mogyorót óvodás gyerekeknél" – Mit tehet a szülő helyette?

Miért olyan nehéz kiejteni a r hangot óvodás korban? Milyen okai lehetnek a helytelen r hang kiejtésének? Hogyan ismerhető fel a lenőtt nyelvfék? A válaszokat Jaszenovics Gina bajai logopédus, állandó szakértőnktől tudjuk meg, aki elmagyarázza azt is, hogy a "francia arisztokratikus raccsolás" közben anatómiailag mi is történik a szájüregben?

Az r hang egy pergő hang, vagy más néven tremuláns. Latinul ezt a hangot úgynevezett alveoláris vagy más néven fogmedri tremulánsak nevezzük. Zöngés, vagyis a torkunk is "morog" közben. Ennyit a fonetikáról.

De miért olyan nehéz kiejteni az r hangot?

Egészen egyszerűen azért, mert ahhoz, hogy ezt a pergést kivitelezni tudjuk, egy nagyon erős és precíz izommunkára van szükség. Ha a gyerek jól hallja ezt a pergést, de nem tudja kivitelezni, abban az esetben rendkívül fontos szerepe van az ajak és nyelvgyakorlatoknak, melyekkel megerősítjük a nyelvtestet és a nyelv peremét.
Miért van, hogy már tudja "pörgetni" a gyermek a nyelvét, de mégsem ejti ki a hangot miközben beszél?
Minden bizonnyal azért, mert nem hallja a különbséget az r és a j, vagy az r és a l hang között. Ebben az esetben a hallási differenciálási feladatoknak nagy a jelentősége, melynek során játékos feladatokkal fejlesztjük a gyermek beszédészlelési készségét, így képes lesz meghallani a különbséget a felcserélt hangok vagy a helyesen, illetve torzul ejtett hang között.

EZ IS ÉRDEKELHET: Pöszeség óvodáskorban - Mikor forduljunk a pöszén beszélő gyerekkel logopédushoz?

Milyen egyéb módokon téveszthetik a gyerekek az r hangot?

A köznyelvben elterjedt raccsolás az úgynevezett uvuláris r, vagy másik nevén a nyelvcsapi pergőhang. Ez az, ami úgy hangzik, mintha a gyermekünk egy francia arisztokrata lenne, aki

   "gesztenyepühét hendel az éttehemben."

Mikortól probléma, ha a gyerek nem ejti, vagy nem jól ejti az r hangot?

A gyerekek többségénél 5 éves kor körül megjelenik a helyes ejtés. Amennyiben mégsem, érdemes logopédushoz fordulni, hogy mire iskolába megy gyermekünk, már ne jelentsen neki problémát a pergetés, mert az olvasástanulás során igencsak hátráltató tényező lehet.

Mit kell még tudni?

Abban az esetben, ha a gyermekünk több olyan hangot nem ejt, amelyet "fent" képzünk (t,d,n,l,r) és a nyelv hegye szív alakú, amikor felemeli, gyanakodhatunk arra, hogy valamilyen szervi ok áll a háttérben. A leggyakoribb esetben a lenőtt nyelvfék okoz ilyen problémát. Ilyenkor fül-orr-gégész szakorvosra van szükség a logopédus előtt.

Miben segíthetek a gyereknek otthon?

Nos, ez az a hang, amit otthon nem célszerű erőltetni "répa, retek, mogyoróval", mert annak gyakran nem lesz jó vége a legnagyobb jó szándék ellenére sem.

Ha a gyerek izomzata és a füle még nem készült fel a hang ejtésére, könnyen faragunk belőle otthon francia arisztokratát, vagyis létrehozzuk a nyelvcsapi pergőhangot.

Amiben otthon segíthetnek a szülők az nem más, mint játékos ajak és nyelvgyakorlatok, amikből nagyon sok van fent az interneten. Azok közül is azokat célszerű választani, amik a nyelvet "felszoktatják a padlásra." Valamint "kinyithatjuk" a gyermek fülét is az r-re, olyan játékokkal, amikben ezt a hangot kell keresni.

Nyitókép: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás