ÓvodaÓvodai mindennapok

10 + 1 tipp, hogy megkönnyítsd az ovikezdést

Az óvoda nagyon fontos változás a szülő és a gyerkőc életében is. Ez az elszakadás nem minden esetben megy zökkenőmentesen, hiszen a megszokott családi háttérből kikerülve új világba csöppen a kicsi. Azok a gyerekek, akik az óvoda előtt bölcsődébe jártak, bizonyos szempontból előnyben vannak a többiekkel szemben, könnyebben be tudnak illeszkedni az óvodai közösségbe és már megvolt a szülőtől való elszakadás is.

Persze, ha nem járt bölcsibe gyermekünk, akkor is sok mindent tehetünk azért, hogy ne érje a kicsit hideg zuhanyként az óvoda. 

 1. Mesélj róla! Olvassatok esténként az óvodásokról, az óvodai életről szóló mesekönyveket, ma már nagyon sok ilyet találni a kínálatban. Ha vannak óvodáskori élményeid, nyugodtan oszd meg őket a gyerekkel.
   
 2. Beszélgessetek! Beszélgessünk az óvodáról már jóval a kezdés előtt. Minél részletesebben mesélünk neki, annál kézzelfoghatóbbá válik számára, mi is vár majd rá. Fontos, hogy tisztában legyen vele, mit fog ott csinálni, és te addig hol leszel.
   
 3. Sétáljatok! Tegyetek kellemes sétákat a környéken, és haladjatok el gyakran az ovi mellett, járjátok be az oda vezető utat. Meséld el neki, mi ez az épület, milyen lesz ott neki, nézzétek meg minden oldalról, vegyétek szemügyre az udvart, játékokat. Ha van rá mód, egy-egy játék erejéig csatlakozzon ő is a többiekhez.
   
 4. Tervezz előre! Érdemes megpróbálni a beszoktatás előtti időben egy, az óvodához hasonló napirendet kialakítani otthon, a későbbiekben megkönnyítheti a dolgodat, ha nem újdonság időben felkelni, reggelizni, ebédelni, lepihenni.


   
 5. Fogalmazz pontosan! Döntsd el, mikor szeretnéd a kicsit hazahozni és minden esetben beszéld is meg vele, mikor mész érte. Célszerű nem általánosságban beszélni, hanem a nap valamilyen eseményéhez kötni a hazamenetel időpontját. Például alvás után, ebéd után.
   
 6. Tedd otthonossá! Próbáld meg intimebbé, családiasabbá tenni a kicsi számára az óvodát: a kedvenc alvótársa mellé engedd meg, hogy bevigyen még egy-két plüssállatkát vagy egyéb számára létfontosságú kis barátot, tárgyat, takarót.
   
 7. Hagyj időt neki! Soha ne sürgesd a beszoktatás időtartamát! Lehet, hogy két hét van szánva az új gyerekekre, de a gyerekek nem egyformák. Van, aki nyitottabb gyerkőc lévén hamar alkalmazkodik az új helyzethez, és van, akit szinte ollóval kell levágni a köldökzsinórról, és hónapokig sírdogál az anyukája után.
   
 8. Ismerjétek meg az óvónénit! A legjobb az óvónénikkel még a beszoktatás előtt megismerkedni. Sok intézményben az úgynevezett családlátogatást még augusztusban beiktatják, hogy az otthoni környezetében találkozhasson a kicsi a leendő óvónénijeivel. Ha ez az ismerkedés elmaradt, próbáld meg úgy alakítani a napirendeteket, hogy a gyermeked minél közelebb kerülhessen az óvónénikhez, legyen alkalmuk megkedvelni egymást. Így sokkal hamarabb fog beszokni a közösségbe.
   
 9. Soha ne csapd be a kicsit! Ha azt ígérted, ebéd előtt jössz érte, akkor ne told ki az uzsonnáig. Ha viszont már egyszer elköszöntél tőle, egy hatalmas puszi után fordulj meg, és határozottan távozz az oviból. Ne sajnáld, ne menj vissza még egyszer elköszönni vagy puszit adni, mert akkor a búcsúzkodásnak sosem lesz vége.
   
 10. Vesd be apát! Megoldás lehet, ha az apuka viszi óvodába a gyerkőcöt, lehet, hogy tőle könnyebb elválni reggelente.

+1 tipp

Matricázzatok! Készítsetek együtt egy táblázatot, néhány oszloppal, ami pár hétre elegendő. Minden olyan napon, amikor sírás, hisztizés vagy egyéb nehézség nélkül megy oviba a kicsi, kaphat egy matricát. Ha összegyűjt egy általad meghatározott számot, lepd meg őt valami aprósággal. Ha betelik a táblázat, vége a játéknak. Remélhetőleg eddigre a reggeli sírdogálások is megszűnnek. Ez a módszer abban az esetben működik igazán jól, ha tudod, hogy a kicsi csak neked csinálja a műsort reggelente, és egyébként jól érzi magát az oviban.

Végül, de nem utolsósorban, lássuk be, a beszoktatás és az elszakadás nemcsak a gyermeket érinti. Nekünk szülőknek is tudnunk kell őt elengedni. Ha a gyermek azt látja, az anyja vonakodva viszi óvodába és nehezen hagyja ott, akkor egyből arra gondol, biztosan valami rossz fog itt vele történni.

Először a szülőnek kell "beszoknia". A beszoktatás kezdetén talán az egyik legfontosabb, hogy maga a szülő megszokja a helyzetet. Csak így tudod őszintén éreztetni a gyerekkel, hogy jó lesz ott neki. Bízz az óvónénikben, és tanuld meg elengedni a szemed fényét.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás