Szülő- és gyereknevelés

10 szólás-mondás a nyárról - Bölcsességek, amelyek formálják a gyerek gondolkodását, életfelfogását

10 szólást-mondást hoztunk a legderűsebb évszakunkról, a nyárról, amely  jól példázza, hogy alig pár évtizeddel, évszázaddal ezelőtt még mennyire mást jelentett az emberek számára a nyár, mint amit jelent ma a családoknak. Érdemes ezeket a népi bölcsességeket leporolnunk, és megtanítgatnunk a gyerekeinek is.

A közmondások rövid, velős és gyakran használt kijelentések, amelyekbe bele vannak sűrítve olyan alapigazságok, amelyek dédapáink, dédanyáink által megélt, megtapasztalt életigazságokat hordoznak. Habár a szóhasználatunk, a szókészletünk mára igencsak megváltozott, ezeknek a közmondásoknak a lényegi mondanivalójuk, az üzenetük máig érvényes.

10 örök érvényű szólás és közmondás a nyárról

Többet ér egy nyár száz télnél.

A nyár sokkal kellemesebb, mint a tél minden szempontból, de megélhetési szempontból főképpen. Régen a szegény embereknek gondot okozott az élet télen, és sokkal jobban szerették emiatt a nyarakat.

Úgy megy, mint nyáron a szánka.

Ezzel a szóláshasonlattal fejezték ki dédanyáink a rosszallásukat egy ügy kapcsán.

Aki nyáron muzsikál, az télen táncol.

Aki nyáron nem dolgozik, annak télen nem lesz mit ennie. Ez a közmondás a lusta, dologtalan embereket oktatja ki. A népi bölcsesség lényege, hogy bizony dolgozni kell a megélhetésért, és nem szabad folyton mulatozni.

Aki nyáron nem gyűjt, télen agg ebül bánkódik.

Aki nyárban nem gyűjt, télen keveset fűt - így is értelmezhető, vagy: aki nyáron nem dolgozik eleget, annak télen nem lesz mit ennie. Átvitt értelemben: fiatal korban kell eleget dolgozni, hogy öregkorunkra legyen az embernek tartaléka.

Nyáron ruhát, télen kenyeret nem jó otthon hagyni.

Figyelmeztetés arra vonatkozólag, hogy legyünk mindig előrelátóak.

Bár nagyon gyakran egy kalap alatt emlegetjük a két fogalmat "szólások és közmondások", mégsem ugyanazt jelentik. Míg a közmondás egy bölcsességet fogalmaz meg a maga népiesen furmányos módján, addig a szólások nem hordoznak tanító tartalmat magukban, egyszerűen valakiről vagy valamiről állítanak valamit.

Annyi, mint nyárban a napfény.

Választékosan így fejezték ki azt, ha valamiből ’sok’ volt.

Nehéz nyáron a szamárbőr.

Valaki rátámaszkodik valakire. Tréfásan rosszalló szólás.

Nyárban szaggatja a téli subát.

Nem akkor használ valamit, mint amikor ideje lenne. Használták annak kifejezésére is, amikor valaki szeretett pocsékolni.

Nyáron csináltass szánt, télen szalmakalapot vegyél!

A ritka közmondás arra utal, hogy érdemes előrelátónak lennünk.

Majd megkérdezik, kit szolgált kend a nyáron.

A lusta embereknek mondták, célozva arra, hogy eljön a tél, amikor majd nem lesz mit enni, és számot kell adni arról, hogy mivel is telt a nyár.

Fotó: GettyImages

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás