Iskola

Mint a mókus fenn a fán - A "vidám" úttörő évekre emlékezünk fotókkal

Emlékszel még, hogy mi a volt az úttörők 12 pontja közül az első? Hadd segítsünk: "Őrizd meg a békét, és harcolj velünk", ami ma már nagyon bizarrul hangzik.
Az alábbi képeket azért hoztuk, hogy egy kicsit nosztalgiázva felidézzük ennek az időszaknak a békés, "vidáman harcoló" hangulatát. Az, hogy mi adta ennek a biztonságnak a hátterét, persze az már egy más kérdés.

Ha az úttörő évekre gondolok vissza, akkor egyből három dolog is eszembe jut. Egyrészt, a piros nyakkendőnket, amit oly büszkén viseltünk (tényleg büszkén), gesztenyével fogtuk össze. A másik, hogy a zánkai úttörőtábor elérhetetlen volt számomra. Elhittem, hogy oda csak a legpéldásabb magaviseletű, legkitűnőbb úttörők juthatnak el. Tehát én nem voltam az, és emiatt én nagyon csalódott voltam.
Ellenben volt nekünk más: az iskolánk minden évben Szárra járt úttörőtáborba, ahol reggelente a friss, csípős levegőn a Vamos a la Playa slágerre reggeli tornáztunk, napközben számháborúztunk, este, sötétedésnél a hatalmas tábortűznél könnyekig hatottan énekeltük a Börtön ablakában-t. Gyönyörű nyarak voltak ezek, amikre jól esik visszagondolni.
Év közben is folyt az intenzív úttörőélet, például ősszel mindig elvonult az iskola egy közeli erdőbe akadályversenyezni. Nagyon komoly úttörőnek gondoltuk magunkat, ami így visszagondolva, eléggé viccesnek tűnik.

Aztán egyszer arra lettem figyelmes, hogy az iskola rajvezetője napok óta nem jön be az iskolába. (A rajvezető egy fontos poszt volt akkoriban, akit általában a tanárok közül választottak ki). Senki nem tudott róla semmit, furcsa hallgatás volt körülötte. Csak napokkal-hetekkel később, folyosói pletykákból derült ki, hogy disszidált Ausztriába.


Szentendre, Pap-sziget, május 1-i felvonulás. 1978, Fortepan / Adományozó: Déri György

 
A XVI. Nyári Úttörő Olimpia résztvevői. 1980, Fortepan / Adományozó: Szalay Béla


Halle utca a Báthory István (ma Sportiskolai) Általános Iskolánál. A felvétel az Ernst Thälmann Úttörőház sporthetén készült.
1980, Fortepan / Adományozó: Szalay Béla


Lehel utca, háttérben a Dózsa György úti kereszteződés. 1980, Fortepan / Adományozó: Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény


Komárom, Mártírok útja, május 1-i felvonulás. 1985, Fortepan / Adományozó: Gábor László


Zánka, Úttörőváros. 1982, Fortepan / Adományozó: Szalay Béla


Reggeli sorakozó, 1969. Fortepan / Adományozó: Belházy Miklós

Hajdúszoboszló, számháborúzó úttörők Bánomkert városrész határában. 1984, Fortepan / Adományozó: Szalay Béla

 


Margit körút, a Mártírok emlékműve (Kiss Nagy András, 1979.) Az Ipari Minisztérium épülete mellett. 1983, Fortepan / Urbán Tamás


Ötvenhatosok tere (Felvonulási tér), dísztribün, középen Kádár János az MSZMP KB első titkára, mögötte balra Losonczy Pál az Elnöki Tanács elnöke. 1986, Fortepan / Adományozó: Szalay Zoltán


Óbuda, San Marco utca 81., Várkonyi György Úttörő és Ifjúsági Ház (ma Óbudai Kulturális Központ). 1986, Fortepan / Adományozó: Szalay Béla


Balatonföldvár, Express tábor. Adományozó: Bauer Sándor


Dunakeszi, Garas utca, gyerekek a Körösi Csoma általános iskola udvarán, háttérben a Barátság útja 23-25. számú panelház.
1990, Fortepan / Adományozó: Vimola Károly


Tihany, kikötő, pénztár/posta épület. 1975, Fortepan / Adományozó: Varga János


Hűvösvölgy, a Gyermekvasút (Úttörővasút) végállomása, háttérben a Nyéki-hegy. 1988, Fortepan / Adományozó: dr. Tóth Károly

Kezdőfotó: Fortepan 1985, Adományozó: ismeretlen

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás