Szülő- és gyereknevelés

10 tipp szülőknek, amik segíthetnek önállóbb és magabiztosabb gyermekeket nevelni

Ha a gyermeknevelést tánchoz hasonlítjuk, akkor néha vissza kell fognini, máskor jobb engedni, és szabad mozgást biztosítani a srácoknak. Amikor önálló és önálló akarattal rendelkező kisemberek neveléséről van szó, ez a metafora nagyon hasznos lehet, hiszen felnőttként tanácsadóként és példaként kell szolgálnunk gyermekeink számára, miközben próbáljuk nem elfojtani őket kritikáinkkal, követeléseinkkel és félelmeinkkel.

Segítségül, az anyukáknak és apukáknak a nevelés csodálatos művészetében, összegyűjtöttünk néhány tippet, amelyek által önállóbbá és magabiztosabbá válhatnak gyermekeik.

1. Ne tegyünk meg dolgokat helyettük

10 Parenting Tips That’ll Help You Raise More Independent and Confident Children

Bizonyos helyzetekben lehet, ha például sietsz, egyszerűbb saját magad elvégezni a dolgokat ahelyett, hogy megvárnád, amíg a gyerekeid teszik azt meg. Ez azonban hosszú távon negatív következményekkel járhat a gyermekek önállóságának fejlődése szempontjából. A gyerekek cselekvéssel és hibázással tanulnak, ezért nagyon fontos, hogy lehetőséget adjunk nekik, hogy tegyenek magukért, és ne fosszuk meg tőlük ezeket a lehetőségeket. Ezenkívül épp ezek segítik elő az önbizalom és a magabiztosság kialakulását, megerősödését.

2. Értékeljük teljesítményüket

10 Parenting Tips That’ll Help You Raise More Independent and Confident Children

Előfordulhat, hogy annyira elmerülünk mindennapi tevékenységeinkben, hogy szem elől tévesztjük gyermekeinket. Pedig családunk legfiatalabb tagjainak szükségük van a figyelmünkre és elismerésünkre, amikor elérnek egy kitűzött célt. Nem hatalmas eredményekről beszélünk, mint egy foci bajnokság vagy egy matematika verseny megnyeréséről, hanem kisebbekről, mint például egy házi feladat elvégzése vagy a megfelelően kivitelezett fogmosás. Ha értékeljük a haladást, segítünk nekik önértékelésük javításában is.

3. Engedjük, hogy segítsenek a házimunkában

10 Parenting Tips That’ll Help You Raise More Independent and Confident Children

A gyerekek sokat tanulhatnak a házimunkával kapcsolatos tapasztalataikból. A részvétel segít nekik megérteni, mit kell tenniük, hogy vigyázzanak magukra, a házra és családjukra is. Ez lehetőséget ad arra is, hogy felelősségteljesnek és kompetensnek érezzék magukat. Természetesen nem minden házimunka alkalmas minden korosztály számára.

Íme néhány tipp attól függően, hogy gyermekeid mennyi idősek:

2-3 évesen

  • pakolja el játékokat és könyveket
  • akassza fel a ruháit a fogasra
  • tegyen ki étkezőalátétet az asztalra

4-5 évesen

  • terítse meg az asztalt
  • segítsen az ételek elkészítésében (felügyelet mellett)
  • segítsen vásárolni és az élelmiszerek elpakolásában

6-11 év

  • öntözze meg a szobanövényeket, kertet
  • vigye ki a szemetet
  • porszívózzon vagy söpörjön ki

4. Engedjünk, hogy kisebb döntéseket önállóan hozhassanak meg

10 Parenting Tips That’ll Help You Raise More Independent and Confident Children

A döntéshozás az egyik legfontosabb készség, amelyet a gyerekeknek el kell sajátítaniuk ahhoz, hogy érett, egészséges felnőtté váljanak. Ideális esetben adj több választási lehetőséget számukra, és egyre növeld a lehetőségeket, ahogy nagyobbak lesznek. Például, ha elmész a boltba egy 3 éves gyerekkel, aki azt akarja, hogy vedd meg nekik az összes csemegét, elmondhatod neki, hogy nem kaphat meg mindent, de választhat egy édességet vagy egy rágcsálnivalót.

Egy másik tipp, hogy gyermekeinket döntéshozatalra ösztönözzük, ha hagyjuk, hogy maguk válasszák ki a ruhákat, amelyeket másnap viselni szeretnének. Ez segít nekik az önbecsülés, a vélemény kialakításban és megkönnyíti a mi dolgunkat is.

5. Háziállat

10 Parenting Tips That’ll Help You Raise More Independent and Confident Children

A háziállatoknak számos előnye van a gyermekek fejlődésében. Viszont, ha háziállatot hozunk a házba, fontos, hogy a gyerekek megértsék az összes felelősséget, ami ezzel jár. A háziállat etetése például fontos a gyermekek számára, hogy gyakorolják a gondozó szerepét. Ezenkívül az állattal való játék javíthatja a gyermekek szociális készségeit és erősítheti önbecsülésüket.

6. Legalább havonta egyszer találj ki neki valamilyen új feladatot

10 Parenting Tips That’ll Help You Raise More Independent and Confident Children

A kihívásokkal való szembenézés nagyon fontos ahhoz, hogy a gyerekek magabiztossá váljanak. Ezért jó, ha új feladatot kapnak, amelyeket életkoruknak, képességeiknek és fejlettségüknek megfelelően képesek megoldani. Például megkérheted a 3 éves gyerekedet, hogy egyedül öltözzön fel, rajzoljon valamit vagy énekeljen el egy dalt.

7. Légy türelmes, és ne kritizáld próbálkozásait

10 Parenting Tips That’ll Help You Raise More Independent and Confident Children

Amikor először próbálunk meg valamit, valószínűleg hibázunk, és többször meg kell ismételnünk, amíg meg nem kapjuk, amit akarunk. Ha velünk, felnőttekkel ez történik, képzeld el, milyen gyakran fordul elő egy gyerekkel. Ezért elengedhetetlen, hogy türelmesek legyünk velük, és dicsérjük próbálkozásaikat, ahelyett, hogy kritizálnánk őket. Az állandó kritika és korrigálás miatt a gyerekek rossz énképet alkotnak magukról, és mindenre alkalmatlannak érzik majd magukat. Megfelelő időben és módon alkalmazva a dicséret nagyszerű eszköz lehet önbecsülésük növelésére, és segít abban, hogy magabiztos és érett emberekké váljanak.

8. Mutasd meg, hogyan kell csinálni, így jobban megértik

10 Parenting Tips That’ll Help You Raise More Independent and Confident Children

Te vagy a gyerekeid első „tanára”, ezért, ha azt szeretnéd, hogy egy adott feladatot jól hajtsanak végre, érdemes azt meg is mutatnod. Ellenkező esetben csalódást okozhatnak, mert nem tudják, hogyan valósítsák meg. Először mondd el nekik, mit kell tenniük, másodszor mutasd meg nekik, harmadszor pedig haladjatok végig az egészen lépésről lépésre. Általában a gyerekek sokkal könnyebben tanulnak, ha látják, hogy a felnőttek hogyan csinálják. Ha példát mutatsz, gyermekeid magabiztosabbnak érzik majd magukat, és nem fogják úgy érezni, mintha teljesen vakon próbálkoznának.

9. Figyelj rájuk, és vedd észre félelmeiket

10 Parenting Tips That’ll Help You Raise More Independent and Confident Children

A gyermekkori félelmek teljesen normálisak, felnőttként azonban tisztában kell lennünk ezekkel és meg kell hallgatnunk, meg kell nyugtatnunk őket. Kulcsfontosságú, hogy a gyerekek magabiztosan elmondhassák legmélyebb érzéseiket, és hogy tudassuk velük, a félelem minden kihívás természetes része. Jó, ha személyes példával szemléltetjük, mi hogyan küzdöttünk meg ezekkel.

10. Ösztönözzük őket az önállóságra azáltal is, hogy bizalmat sugárzunk feléjük

10 Parenting Tips That’ll Help You Raise More Independent and Confident Children

Ezt a pontot egy egyszerű mondattal össze lehet foglalni: ha úgy gondolod, hogy gyermeked egyedül is képes megcsinálni valamit, akkor a gyereked is el fogja ezt hinni magáról. Hozzászoktunk ahhoz, hogy utat mutassunk, tanítsuk és irányítsuk kicsinyeinket. Még azt is gondolhatnánk, hogy a gyerekeknek kell megbízniuk a felnőttekben, és nem fordítva, pedig jobban kellene bíznunk bennük, erősségeikben és vágyaikban, mindamellett továbbítanunk kell nekik a képességeikbe vetett hitünket is. Ez a legjobb módja annak, hogy megerősített önértékeléssel rendelkező, magabiztos embereket neveljünk.

Neked milyen módszereid vannak gyermekeid önállóságának és önbizalmának elősegítésére?

 

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás