Szülő- és gyereknevelés

LÁNYGYEREKEK VILÁGNAPJA: 130 MILLIÓ LÁNY MARAD KI AZ OKTATÁSBÓL, ÉVENTE 12 MILLIÓT GYEREKKÉNT ADNAK FÉRJHEZ

Október 11-e a lánygyermekek nemzetközi napja amelynek alkalmából az UNICEF és partnerei igyekeznek a világ figyelmét a lánygyerekek ügyére irányítani.

2019-ben a világ számos pontján még mindig hátrányból indulnak az életben azok a gyerekek, akik lánynak születtek. Gyerekházasság, nemi alapú erőszak, oktatási egyenlőtlenség, önbizalomproblémák – többek között ezekkel a nehézségekkel kell szembesülniük a lányoknak nap mint nap. Az elmúlt 25 évben számos területen javult a lányok helyzete, de tennivaló még van bőven, erről számolnak be az UNICEF statisztikái is:

  • Minden évben továbbra is 12 millió lányt adnak 18 éves kora előtt férjhez, véget vetve ezzel a gyermekkoruknak. Azok a lányok, akik gyerekként házasodnak, nagyobb eséllyel fejezik be idő előtt a tanulmányaikat, mint társaik.
  • Globálisan 130 millió 6-17 év közötti lány egyáltalán nem jár iskolába.
  • Világszerte négyből egy 15-19 év közötti lány egyáltalán nem dolgozik és nem is tanul. összehasonlításként, ez az arány a fiúknál tízből egy.
  • Mintegy 15 millió 15-19 év közötti nő volt már nemi erőszak áldozata az élete során.
  • Globálisan a 10-19 évesek körében az új HIV fertőzések áldozatai 74%-ban lányok.
  • Az 1,1 milliárd 18 évesnél fiatalabb lány él a világon. A hátrányos nemi megkülönböztetés sokuk életének minden területére hatással van, ez határozza meg mikor és kivel házasodhatnak, részesülnek-e oktatásban, hozzáférnek-e a az egészségügyi szolgáltatásokhoz, vállalhatnak-e munkát.

A lányok kilátásai lassan, de biztosan javulnak. Az UNICEF a világ minden táján kormányokkal, partner szervezetekkel és gazdasági szereplők bevonásával küzd a leánygyermekek esélyeinek növelése érdekében.

A cikk teljes terjedelmében az unicef.hu -n olvasható.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás