Szülő- és gyereknevelés

4 nevelési stílus és azok hatásai a gyerekekre

Te milyen stílusban neveled csemetéidet?

Mindent befolyásolhat, ahogyan gyermekedet neveled, a súlyától kezdve egészen az érzelemvilágáig. Fontos, hogy nevelési stílusod támogassa az egészséges növekedést és a fejlődést, mert az, ahogyan kapcsolatba lépsz gyermekeddel, ahogyan fegyelmezed, minden hatással lesz rá élete hátralevő részében.

 

A kutatók az alábbi négy szülői stílust különböztetik meg:

 • Tekintélyelvű,
 • Autoritatív, (irányadó)
 • Megengedő,
 • Elhanyagoló

Mindegyik stílus más-más módon közelíti meg a gyermeknevelést, és számos jellemzőjük van.

Tekintélyelvű szülő

Ezek közül jellemző rád bármelyik is?

 • Úgy gondolod, hogy a gyerekeket látni kell, és nem elég hallani.
 • Amikor a szabályokról van szó, ezt gondolod: „megszoksz, vagy megszöksz”.
 • Nem veszed igazán figyelembe gyermeked érzéseit.

Ha ezek közül bármelyik igaz rád, akkor a tekintélyelvű szülők közé tartozol. Az autoriter szülők úgy vélik, hogy a gyerekeknek mindig be kell tartaniuk a szabályokat.

A tekintélyelvű szülőkre jellemző az „én megmondtam”, amikor egy gyerek megkérdőjelezi a szabály mögött meghúzódó okokat. Nem érdekli őket a gyerekek véleménye, csak az engedelmességre összpontosítanak.

Nem teszik lehetővé a gyerekeknek, hogy a megoldást maguk keressék, ha akadályokba ütköznek. Ehelyett maguk alkotják meg a szabályokat és érvényesítik is őket, kevéssé figyelembe véve a gyermek véleményét, érzéseit.

A tekintélyelvű szülők fegyelem helyett büntetést alkalmazhatnak. Tehát ahelyett, hogy megtanítanák a gyermeket a jobb döntések meghozatalára, inkább arra törekszenek, hogy a gyerekek sajnálják, bánják hibáikat.

A szigorú tekintélyelvű szülők gyermekei általában betartják a szabályokat, engedelmességüknek azonban ára van.
A tekintélyelvű szülők gyermekei nagyobb kockázatnak vannak kitéve önértékelési problémák kialakulása miatt, mivel véleményükre nem kíváncsiak, nem értékelik azokat.

Ellenségessé vagy agresszívvá is válhatnak ahelyett, hogy azon gondolkodnának, hogyan csinálják jobban a dolgokat a jövőben, és gyakran a szüleik iránt érzett haragjukra összpontosítanak. Mivel a tekintélyelvű szülők gyakran szigorúak, gyermekeik jó hazudozókká is válhatnak, hogy elkerüljék a büntetést.

Autoritatív (irányadó) szülő

Ezek közül jellemző rád bármelyik?

 • Sok erőfeszítést teszel a gyermekeddel való pozitív kapcsolat kialakítására és fenntartására.
 • Elmagyarázod a szabályok mögött meghúzódó okokat.
 • Betartatod a szabályokat és a következményeket, de figyelembe veszed gyermeked érzéseit.

Ha ezek a kijelentések ismerősen csengenek, akkor autoritatív típusú szülő lehetsz, akiknek vannak ugyan szabályai, és számolsz is a következményekkel, de figyelembe veszed gyermekeid véleményét is. Helyt adsz érzéseiknek, miközben világossá teszed, hogy a felelősség a felnőtté. A autoritatív szülők időt és energiát fektetnek a viselkedési problémák megelőzésére, mielőtt elkezdődnének. Pozitív fegyelmezési stratégiákat alkalmaznak a pozitív viselkedés megerősítésére, mint például a dicséret és a jutalmazás. A kutatók szerint azok a gyerekek, akiknek autoritatív szüleik vannak, nagy valószínűséggel felelős felnőttekké válnak, akik magabiztosan nyilvánítják ki véleményüket. Emellett általában boldogok és sikeresek. Valószínűbb, hogy önállóan is képesek jó döntéseket hozni és értékelik a biztonságos kockázatokat is.

Megengedő szülő

Ezek közül bármelyik kijelentés jellemző rád?

 • Szabályokat állít fel, de ritkán hajt(at)ja végre azokat.
 • Nem mérlegeli, gondolja át a következményeket.
 • Úgy gondolja, hogy gyermeke úgy fog a legjobban tanulni, ha csekély mértékben szól bele.

Ha ezek a kijelentések ismerősen csengenek számodra, akkor megengedő szülő lehetsz, akire jellemző, hogy engedékeny és gyakran csak komoly probléma esetén avatkozik közbe.

Meglehetősen elnézők, és a „gyerekek gyerekek” hozzáállást alkalmazza. A következményeket nem igazán mérlegeli. Felülír dolgokat, ha a gyerek könyörög, vagy enged, ha a gyerek ígérget, fogadkozik.

A megengedő szülők általában inkább baráti, mint szülői szerepben vannak gyermekeikkel szemben. Gyakran bátorítják gyermekeiket, hogy beszéljék meg velük problémáikat, de általában nem tesznek különösebb erőfeszítést a rossz döntések vagy a rossz viselkedés visszaszorítására. Azok a gyerekek, akik megengedő szülők szárnyai alatt nőnek fel, nagyobb valószínűséggel küzdenek tanulmányi nehézségekkel. Több viselkedési probléma is jellemző rájuk, mivel nem értékelik, veszik figyelembe a tekintélyt és a szabályokat. Gyakran alacsony az önbecsülésük, és sok szomorúságról számolnak be.

Emellett nagyobb a kockázata az egészségügyi problémáknak is, például az elhízásnak, mivel a megengedő szülők gyermekei sok gyorsételt fogyasztanak. Még nagyobb a valószínűsége annak, hogy fogszuvasodásuk van, mert nem gondoskodnak arról, hogy a gyermekeik rendszeresen megmossák fogaikat.

Elhanyagoló szülő

Ismerősen cseng ezek közül a kijelentések közül bármelyik?

 • Nem kérdezed meg gyermekedet, hogy mi történt az iskolában vagy a házi feladatairól.
 • Ritkán tudod, hol van a gyermeked, vagy kivel.
 • Kevés időt töltesz a gyermekeddel.

Ha ezek a kijelentések ismerősek számodra, akkor lehet, hogy elhanyagoló típusú szülő vagy. Ők azok, akik általában keveset tudnak arról, mit csinálnak gyermekeik. Kevés szabályt állítanak fel, előfordulhat, hogy a gyerekeik nem kapnak túl sok útmutatást, gondozást és szülői figyelmet.

Ezek a szülők azt várják a gyerekektől, hogy neveljék fel magukat. Nem áldoznak sok időt és energiát a gyermekek alapvető szükségleteinek kielégítésére. Gyakran elhanyagolják őket, de ez részükről nem mindig szándékos. A mentális egészségügyi problémákkal vagy kábítószer-használati problémákkal küzdő szülő például nem biztos, hogy képes következetesen gondoskodni gyermeke fizikai vagy érzelmi szükségleteiről.

Jellemző, hogy ezek a szülők nem ismerik a gyermekek fejlődését, vagy néha egyszerűen túlterhelik őket más problémák, például a munka, a számlák kifizetése és a háztartás vezetése. Gyermekeik ezek hatására valószínűleg önértékelési problémákkal küzdenek, általában gyengén teljesítenek az iskolában, és gyakran viselkedési problémákkal is szembesülnek, alacsony a boldogságérzetük.

A margóra…

Néha a szülők nem csak egy kategóriába tartoznak, ezért ne ess kétségbe, ha vannak olyan időszakok vagy területek, ahol megengedő vagy, máskor pedig tekintélyelvű. Nehéz mindig következetesnek lenni és megtalálni minden pillanatban az egyensúlyt az élet és a gyermeknevelés területein. Ne legyen bűntudatod vagy szégyenérzeted sem, mert egyik sem segít.

A tanulmányok azonban egyértelműek abban a tekintetben, hogy az autoritatív szülői nevelés a leghatásosabb. De akkor is, ha hajlamos vagy jobban azonosulni más nevelési stílusokkal, vannak olyan lépések, amelyek segítségével hitelesebb szülővé válhatsz.

Azzal az elhivatottsággal és elkötelezettséggel, hogy a lehető legjobb szülő szeretnél lenni, nem hibázhatsz, ha pozitív kapcsolatot tartasz fenn gyermekeddel, miközben egészségesen megalapozod tekintélyedet. Idővel, ennek gyermeked fogja majd megtapasztalni minden hozadékát.

A cikk forrása: verywellfamily.com 
Nyitókép forrása: GettyImages.com

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás