Szülő- és gyereknevelés

5 DOLOG, AMIÉRT HINTÁZNI JÓ!

Hintázni jó, ez nem vitás. Felnőttként még mi is elcsábulunk, ha a játszótéren üresen álló hintát látunk. A gyerekek számára viszont a hintázás jóval többet nyújt, mint egyszerű szórakozás. Számos képességet fejleszt, a mozgáskoordinációtól kezdve a figyelmen át az írás és olvasás tanulásig.

Álomba ringat

Emlékszem, hogy vártam, hogy a fiam elérje azt az életkort, amikor végre nem csak a játszótér körül rójuk a köröket babakocsival, hanem végre mi is elkezdhetjük használatba venni a játékokat, elsőként a hintát. Alig tanult meg stabilan ülni, máris kipróbáltuk, aztán nem volt megállás. A ringás-lengetés naponta kétszer is rendszeres programmá vált az alvásidők közt. Persze az is előfordult, hogy épp hintázás közben nyomta el az álom.Egyáltalán nem szokatlan, ha a kisgyermekek a hintában elalszanak. A babák már az anyaméhben is hintáznak, természetes, hogy ez a mozgás születésük után is nyugtatóan hat rájuk. Ösztönösen szeretik a ringatást, a kicsik sokszor még maguk is végeznek hintázó mozgást mászás vagy ülés közben.

Megnyugtat

A ringató mozgás hatására oldódnak a szorongások és félelmek a kisgyermekben. Feszültségoldó hatása annak is köszönhető, hogy a mozgás „boldogsághormont”, endorfint szabadít fel, a gyerekek jobb hangulatban, kiegyensúlyozottabban folytatják a nap további részét. Délután az óvodából/iskolából hazafelé tartva érdemes útba ejteni a közeli játszóteret, vagy a kertben egy kicsit hintázni a gyerekeknek.

Fejleszti a figyelmet

Még egy érv a délutáni rendszeres hintázás mellett: ez a fajta mozgás stimulálja az agykérget – itt található az agy koncentrációért felelős része -, így a figyelemzavarral küzdő gyerekekre is rendkívüli hatással van. Hintázás után tehát könnyebben tud összpontosítani, így a leckeírás és a szóbeli megtanulása is gördülékenyebben fog menni.

Könnyebb írás és olvasás tanulás

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a hintázás hatása jó osztályzatokban is mérhető. A hintázó mozgás ugyanis elősegíti a jobb és bal agyfélteke közti kapcsolatot, így a gondolkodási képességek és az összerendezettség is fejleszthető a segítségével. Kutatások igazolják azt is, hogy a sokat hintázó gyerekek könnyebben tanultak meg írni és olvasni.

A mozgást is fejleszti

Az egyszer fenn, egyszer lenn mozgás a téri tájékozódást fejleszti. Azonban míg addig eljutnak a gyerekek, hogy lökni tudják magukat és egyedül hintáznak, addig is számtalan változás zajlik bennük. Az előre-hátra haladáshoz tudatos, összehangolt mozgásra és egyensúlyozásra van szükség, ami egyrészt komoly agyi aktivitást, másrészt igazi izommunkát jelent a gyerekek számára. Mindeközben megtanulja a testét összehangoltan mozgatni, meghatározott izomcsoportokat adott időben megfeszíteni és ellazítani.

Variációk hintázásra

Ha kedvet kaptatok a hintázáshoz, válogass kedvedre kínálatunkból! A kertben a színes fa hintaülőkében hintázhattok biztonságban. Nagyobbak már laphintán vagy kör laphintán is ülhetnek. Párosával is hintázhattok a mérleghintán.
Rossz időben sem kell lemondanotok a hintázásról! A forgó tölcsérben vagy a hernyócska hintán apróságok a lakásban is ringatózhatnak. Kicsit nagyobbak a függőhintát vagy a fészekhintát fogják élvezni. 

A cikk forrása: jatekliget.hu

 

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás