Szülő- és gyereknevelés

5 játékos ötlet a rendrakáshoz

Az egyik legnehezebb dolog, rábeszélni a gyerekeket arra, hogy tartsanak rendet maguk körül, pakoljanak el a szobájukban. Nagy szerencsénk van, ha egy rendmániás csemetével vagyunk megáldva, de a nagy többség azért irtózik a pakolástól, és örökös szélmalomharcot vívunk kicsikkel és nagyokkal egyaránt a rendrakás területén.

Játékos feladatokkal azonban ezen a problémán is gyorsan túllendülhetünk, csak legyen nagyon sok türelmünk és időnk, míg eljutunk addig a pontig, hogy szokásukká váljon.

 

Nézzünk néhány, ötletet, trükköt, játékot, amit a gyerekek is szívesen csinálnak.

Egyedül nem megy

Amikor már tényleg átláthatatlan káosz uralkodik a gyerekszobában, valahol természetes, hogy egy gyermek úgy érzi, ez a feladat túl nő az ő képességein, és még csak neki sem fog állni a pakolásnak. Ilyenkor legjobb, ha felajánljuk neki a segítségünket, és elkezdjük egy kisebb résszel. Amikor látják az eredményt, nekik is sokkal jobban megjön a kedvük a folytatáshoz.

Dobókockás játék

A rendrakáshoz vessünk be egy dobókockát. Felváltva dobunk, és annyi tárgyat kell a helyére rakni, amennyit pöttyöt megszámolunk a dobókockán. Kicsiknél ez nagyon jó feladat arra is, hogy gyakorolják a számolást. Akár egy egyszerű társasjátékot is használhatunk még hozzá, és akkor a dobott számnak megfelelően lépegetni kell a táblán. Így még egy versenyt is rendezhetünk, ki ér előbb a célba, és akkor sem lesz nagy patália, ha nagyobb számot dob a gyerek, és neki kell több játékot elpakolnia.

 

UNO kártyás játék

Ha van, vegyük elő az UNO kártyát ehhez a feladathoz, de akár sima színes lapok is jók lehetnek. Felváltva húzzunk egy lapot, és amilyen szín van a lapon, olyan színű játékokat kell elpakolni. Jellemző, hogy a gyerekek azokat a játékokat is elpakolják, amin csak egy ici-picit van az adott szín.

Bingó játék

Egy lapra rajzoljunk egy 3x3-as négyzetet. Mindenkinek legyen egy lapja. Minden négyzetbe írjunk be egy feladatot. Pl.: Rendrakás az asztalon. Virágok letörölgetése. Plüssök elpakolása. Ceruzák kihegyezése. Stb. Minden négyzetbe írjunk be egy feladatot, majd álljunk neki azok teljesítésének. Amikor egy feladattal végeztünk, húzzuk azt át a lapon. Ha valakinek egy oszlopban vagy sorban mind a három feladat át lett húzva, akkor az illetőnek bingója van. A cél, hogy minél több bingónk legyen, és így minél hamarabb végezzünk a rendrakással.

Mozgásos elpakolás

Nyomtassuk ki az alábbi kártyákat:

A feladatok között van, amelyeket egyedül is végre lehet hajtani, vannak páros és csoportos lehetőségek is. Válasszuk ki, amelyekre éppen szükségünk van. Húzzanak egy kártyát a gyerekek, és az utasításnak megfelelően pakoljanak. Nem csak hatásos, hanem vicces feladat is.

A cikk és képek forrása: mokastanitas.hu
Nyitókép: freepik.com

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás