Szülő- és gyereknevelés

6 DOLOG, AMIT AZ ÉRZELMILEG INTELLIGENS SZÜLŐK MÁSKÉPP CSINÁLNAK

Biztos veled is előfordult már, hogy a gyerek kedvenc pirítósát készítetted reggelire, mégis lefelé görbülő szájjal tolta el magától a tányért. Nem lehet minden csatát racionalitással és logikával megnyerni, vannak, amik tudatosságot és empátiát igényelnek.

Az érzelmi tudatosság és az érzelmeink kezelésének képessége az érzelmileg intelligens nevelés sarokköve. A gyerekek egészséges érzelmi fejlődésének elősegítése pedig nagyban befolyásolja, hogy mennyire lesznek sikeresek és boldogok életük folyamán.

Egy 19 évig tartó longitudinális tanulmány eredményei szerint a gyerekeknek 5 éves korukra kialakulnak azok a szociális-érzelmi készségeik, amelyek előre jelezhetik a felnőttkori sikereiket, így például azt, hogy képesek lesznek-e diplomát vagy állást szerezni.

Szerencsére az ember érzelmi készségei nincsenek kőbe vésve, gyakorlással fejleszthető ez a terület is. Meghna Singhal pszichológus szedte össze, hogy szülőként hogyan segíthetjük a gyerekeinknek elsajátítani ezt a képességet.

#1 Vigyázz magadra

Szülőnek lenni az egyik legnehezebb, legfárasztóbb szerep a világon. Az érzelmileg intelligens szülők magukkal szemben is együttérzők. Szem előtt tartják, hogy ahhoz, hogy jó szülők legyenek, a saját bőrükben is jól kell érezzék magukat, hiszen így kiegyensúlyozottabb, türelmesebb, boldogabb és energikusabb szülei lehetnek a gyerekeknek. Adj időt magadnak kikapcsolódni, töltekezni, hogy a legjobb verziódat nyújthasd a gyerekednek is.

A válaszkészségünk erősíti meg a biztonságos kötődést, ez azonban a saját korai tapasztalataink függvénye is.

#2 Összpontosíts a kapcsolatra

szülő-gyerek kapcsolat az egyik legfontosabb az érzelmileg intelligens szülők számára. A mai világban, ahol egy emberre legalább két képernyő jut, nehéz kizárni a zavaró tényezőket és a stresszforrásokat, és nem ritka az sem, hogy magányosnak érezzük magunkat. A kötelezettségeink ellátása mellett úgy tűnhet, hogy a szabadidőnkből kell áldoznunk arra, ha a gyerekkel akarunk időt tölteni. Ahhoz azonban, hogy kialakuljon a megfelelő kapcsolat a szülő és a gyerek között, nem feltétlenül kell mindennap órákat együtt lógnunk. Ennél sokkal fontosabb, hogy a közösen töltött időben egymásra figyeljünk, és legyenek olyan emlékek vagy szokások, amik csak a mieink.

#3 Érzelmi nevelés

A cikk teljes egészében a divany.hu oldalán olvasható. 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás