Szülő- és gyereknevelés

Vekerdy üzenete: Anyukák, ne vasaljatok! Örök érvényű bölcsesség! Tessék megfogadni!

Lépten-nyomon gondterhelt anyukák bejegyzéseibe botlom a Facebookon. Akár a saját hírfolyamomat nézem, akár tematikus csoportokat, feltűnően sok édesanya küzd azzal a problémával, hogy nem tudja megfelelően összeegyeztetni a karriert, a háztartás vezetését, és az anyai teendőket. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy ezen anyukák nagy része valakinek a felesége, szíve választottja. A “NŐ” egy ilyen életszakaszban végképp háttérbe szorul.

Egyre többször jön elő az a gondolat is, hogy az óvodai-iskolai szünidő csak a gyerek számára ünnep. Sajnos ahelyett, hogy a szülő annak örülne ilyenkor, hogy csemetéje otthon van vele, lelke mélyén az első tanítási napot várja. Hogy miért? Mert a szünidőben is főzni, takarítani, vasalni, dolgozni kell, ráadásul az is az anyuka felelőssége, hogy a gyerek a szünetet tartalmasan töltse el, élményeket szerezzen, feltöltődjön. 

Ezeket a hozzászólásokat, bejegyzéseket olvasva ugrott be egy Vekerdy Tamás idézet. A pszichológust egyszer arról kérdezték, mi okozza ezt a rengeteg frusztrációt a gyerekeknél és a szülőknél egyaránt. Vekerdy válaszában a vasalást hozta fel példaképp:

– Mit üzenne az édesanyáknak, mit tegyenek, hogy gyermekeik boldogok legyenek?
– Próbálják meg jól érezni magukat, mert az nagyon fontos a gyereknek. Tudjuk, hogy a gyerekek kiszívják a vérünket, rágják a húsunkat. Ez így van, ezért meg kell néha szabadulni tőlük. Időként kell, hogy anya is szabadon lélegezzen, elmenjen a férjével vacsorázni, moziba, hogy aztán a gyerek újra egy pihentebb, rághatóbb anyát kapjon vissza. Nagyon fontos, hogy az anya jól legyen. Hogy tudjon örülni az életnek és a gyereknek, és ne csak szenvedjen tőle és a rengeteg tennivalótól.

Könyörögve kérem az anyákat, hogy ne vasaljanak, mert a vasalás egy pokol. Nem lehet úgy háztartást vezetni, mint régen, amikor nagycsaládok éltek együtt, és amikor háztartási alkalmazottak voltak. Legyen rendetlenség a lakásban, legyen kedély az otthonban, lustálkodjon, pihenjen az anya. Ne adja át magát ezeknek a hajszolásoknak, amit a külvilág és nem egyszer, mi férfiak szeretnénk kipréselni a nőkből.

A teljes interjúért kattints ide és olvasd végig »»»

A nyitókép: Vekerdy Tamás FB emlékoldala

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás