Szülő- és gyereknevelés

6 ok, amiért ne hagyd ki a gyurmázást bölcsis, ovis gyerekeknél! Hogyan fejleszti a kisgyerekeket a gyurma?

A gyurmázás nem csak a finommotorikus képességek fejlesztésére alkalmas, hanem egyike a legzseniálisabb gyerekjátékoknak! 6 érvet is felsorolunk, hogy miért kell bölcsisekkel, ovisokkal minél többet kreatívkodni. Sőt, eláruljuk, hogy a fiúkat mivel tudod rávenni az alkotásra!

A gyerekek körülbelül két éves korukra jutnak el oda, hogy a kis kezeikkel már egyre ügyesebben fognak, lapoznak, leveszik önállóan a cipőjüket, magabiztosan megtartják a poharat, amiből isznak.
csavarnak-tekernek, csíptetnek és egy sor más bonyolult kézmozdulatot elvégeznek.

6 ok, amiért ne hagyd ki a gyurmázást bölcsis, ovis gyerekeknél! > Hogyan fejleszti a kisgyerekeket a gyurma?

Ahhoz, hogy a kezecskéik még erősebbek legyenek, adhatunk nekik olyan hétköznapi tárgyakat vagy gyerekjátékokat, ami kifejezetten a kézügyességüket fejleszti. Megkérhetjük őket egyszerű feladatok elvégzésére, mint a ’húzd le a cipzárt!’, ’csavard rá a kupakot!’ – ezek mind-mind az ujjaikon lévő, még ügyetlen izmaikat edzik.

Hogyan vedd rá a gyereket a kreatívkodásra?
A legegyszerűbb eszköz a kézügyesség fejlesztésére a gyurma, amit már körülbelül két éves kortól megmutathatunk nekik. Ha eleinte azt tapasztaljuk, hogy csak nehezen tudjuk rávenni a kicsiket a kreatívkodásra, akkor kezdjük olyan kedvenc mesefigurák megformázásával, amelyek biztosan elnyerik a tetszésüket, és a saját érdeklődési körükből valók. Miközben jó hangulatban, közösen alkotunk, kerekítsünk egy-egy mesét, izgalmas történetet az apró kezecskék között életre kelt mesefigurák köré.
Míg a bölcsisek még csak ismerkednek a színes és látványos anyaggal, addig a nagyobb óvodások már igénylik a játékkal kombinált tematikus készleteket - ezekkel akár órákig is képesek lekötni magukat.

Hogyan fejleszti a kisgyerekeket?
A gyurmázás nem csak a finommotorikus képességek fejlesztésére alkalmas, hanem egyike a legzseniálisabb gyerekjátékoknak. Egyszerre nyújt élményt, szórakozást és feltöltődést a kisgyerekeknek! Miközben kislányunk, kisfiúnk szorgalmasan gyúrja, formázza a színes alakzatokat, észrevétlenül fejleszti magát.
Alkotás közben megszűnik a szorongás, megáll az idő, beindul a fantázia. A játék élménye marad, semmi más. Így születik meg az egyszerű színes masszából egy szép új kerek világ, a gyerekek varázslatos meseországa. A kisfiúk „összeszerelik” az első járműveiket, felépítik első dínóikat, míg a kislányok kedvenc mesehőseiket keltik életre, amikre nagyon büszkék lesznek.

Játék, amit abba sem akarnak hagyni a gyerekek
Bár egyszerűbb gyurmát igazán sok helyen lehet kapni, mégis érdemes először az online játékáruházak polcain körülnézni, ugyanis ezekben a webáruházakban nem csak a klasszikus alaptermékek kaphatók, hanem nagyon sokféle kreatív készlet is. A BabaMarkettől megtudtuk, hogy az egyik ilyen nagy kedvenc a Play-Doh család.

6 ok, amiért ne hagyd ki a gyurmázást bölcsis, ovis gyerekeknél! > Hogyan fejleszti a kisgyerekeket a gyurma?

Nem csak azért kedvelik a szülők, mert bőrbarát, kedvező az ára, jó minőségű, hanem azért is, mert nagyon sokféle változatban kapható! Például ilyen a Play-Doh őrült fodrászat, Play-Doh csináld magad állatkert, Play-Doh Jégvarázs gyurmakészlet, a Tűzoltóságról, Városcenterről, Én kicsi pónim és több más izgalmas játékkészletrőlem is beszélve. Kisfiúk és kislányok ezekkel hatalmasat játszanak, együtt vagy külön alkotnak, miközben különböző szerepekbe bújnak, és kipróbálják magukat pizza futárként, szakácsként vagy épp tűzoltóként.

6 ok, amiért ne hagyd ki a gyurmázást bölcsis, ovis gyereknél!

1. Fejleszti az észlelést
A gyerekek az utánzással, másolással tanulnak mindent. Ahhoz, hogy bármit megalkossanak, először jól meg kell figyelniük az adott tárgyat, mesefigurát, személyt.

2. Csiszolja az emlékezetet
Az ügyes kézmozdulatok mellett a rövid és a hosszú távú memóriát is segítségül kell hívni, ugyanis a kisgyerekeknek fel kell magukban idézniük azt a képet, amit szeretnének leutánozni.

3. Finomítja az esztétikai érzéket
A művészi hajlam már egészen kiskorban megmutatkozik, aminek az esztétika az alappillére.
 
4. Javítja a finommotorikát
Az iskolában lesz majd hatalmas szükség az óvodáskor kézügyességére, hiszen azok a gyerekek, aki ügyetlenül, sete-sután tartják a ceruzát, azoknak az írástanulásnál is komoly gondjai adódhatnak.

5. A gyerek ráérez a kreativitásra
A gyerekeket hagyni kell kibontakozni, szabadon alkotni, mert képzeletük ekkor szárnyal. Ne cenzúrázzuk őket, ne írjuk elő, hogy mikor, mit és hogyan alkossanak, hanem adjunk nekik alkotói szabadságot.

6. Fejleszti az arányérzéket
Az írás-olvasás tanulásánál fontos lesz felismerniük, hogy a betűelemek hogyan viszonyulnak egymáshoz, melyik a kisbetű, melyik a nagy-. 

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás