Szülő- és gyereknevelés

7 tipp dolgozó szülőknek, hogyan viselkedjenek gyermekükkel, hogy különlegesnek érezzék magukat – avagy kisokos elfoglalt szülők számára

Gondolkodtál már azon, hogy vajon „megviseli-e gyermekedet, hogy sokat dolgozol?” „Milyen hátránya származhat ebből?” A válasz attól függ, te mit gondolsz és hogy hogyan cselekszel.

Sok boldog és sikeres ember nőtt fel dolgozó szülők gyermekeként. Nem az életkörülmények a legmeghatározóbbak, hanem az, ahogyan ezekhez hozzá állunk. Minden embernek a saját döntése, hogy az élet hozta megoldandó problémákra és változásokra buktatóként vagy megoldandó feladatként tekint. Természetesen nem elbagatellizálni szeretném a dolgozó szülők nehézségeit, aggodalmait, de igenis vannak lehetőségek, megoldások, hogy srácainknak ne kára, hanem haszna származzon ebből a helyzetből.

Kezdjük az általános hiedelmekkel. Tévhit, hogy azok a gyermekek, akiknek szülei dolgoznak eleve hátránnyal indulnak azokkal szemben, akik édesanyja vagy édesapja otthon tud maradni. Az otthonmaradók közül sokan ugyanis épp olyan elfoglaltak, mit munkába járó társaik. A gyerekek általában azt a viselkedést sajátítják el, amit felmenőiktől látnak, vagy megtanulják – szüleik gyengeségeit kihasználva – manipulálni őket. Ha munkád miatt bűnösnek érzed magad és félsz, hogy gyermeked hátrányos helyzetű lesz, valóban megvan a lehetősége annak, hogy hátrányos helyzetűvé is váljon. Ez kifejleszt benne egy „áldozati mentalitást” és kihasználva a te bűntudatodat, bizonyos kiváltságokat fog kiharcolni magának. Más szóval, ha Te optimista, pozitív és bátorító attitűddel közelíted meg a helyzetet, ez hatni fog gyermekedre és ezt a mentalistást sajátítja el tőled. Felejtsd el, hogy kompenzálnod kell őt csak azért, mert dolgozó szülő vagy. Pozitívan közelítsd meg a szituációt: „Ez a helyzet, ebből fogunk profitálni, ezt fogjuk megoldani a lehető legjobban.”

7 tipp, hogyan éreztesd gyermekeddel, hogy ő a legkülönlegesebb számodra

A legnagyobb ajándék, amit gyermekednek nyújthatsz, egy olyan pozitív életszemlélet, amiből azt látja, hogy nem számít, mennyire nehezek az adott körülmények, mert minden egyes szituáció lehetőség a tanulásra, fejlődésre. Arra koncentrálj, hogy dolgozó szülőként adott helyzetben mi a legjobb megoldás gyermeked számára, hogy különlegesnek érezze magát.

  1. Hagyj időt egy-egy ölelésre

Nem számít, mennyire vagy elfoglalt, egy 2-3 perces ölelésre mindig jusson idő. Legyen igazi, kiadós ölelés, amiből te és gyermeked is tudtok lelkileg és érzelmileg táplálkozni. Néha az ölelés lehet a leghatékonyabb módszer egy-egy rossz viselkedés, neveletlenség kezelésére, megváltoztatására. Próbáld ki legközelebb, amikor kimerültnek érzed magad vagy amikor gyermeked nyafog utánad, hogy foglalkozz vele. Ölelkezzetek reggel, munka után, este akár többször is, és hosszasan, lefekvés előtt. Mindegyiket különlegesnek fogjátok érezni, megélni.

  1. Tartsatok hetente családi kupaktanácsot

Húsz-harminc perc hetente nagyon kevés idő, mégis kifizetődik, ha odafigyeltek rá, hogy mindig meg is valósuljon. A gyerekek igazán különlegesnek érzik magukat, amikor odafigyelnek rájuk, meghallgatják véleményüket, komolyan veszik őket, gondolataikat, pláne, ha azoknak érvényt is tudnak szerezni. Távolabbi célok lehetnek például, hogy olyan vitákat, nézeteltéréseket is rendezhettek ilyenkor, amelyekre a hét folyamán, esetleg adott pillanatban nem volt idő.

Bevonhatod gyermekedet a reggeli és az esti készülődésbe és játékosan kisebb házimunkákba is. Elképesztő, hogy mennyivel szívesebben követik a szabályokat és hajtják végre a feladatokat a srácok, ha közösen tervezzük és csináljuk őket.

További haszna lehet a közös tervezésnek, megbeszéléseknek, hogy a kicsik olyan szkilleket is elsajátítanak, fejlesztenek, mint például a kommunikáció vagy a problémamegoldó képesség.

Gondoljunk gyerekeink jövőjére, mennyit profitálnak majd ezekből akár egy állásinterjún, akár kapcsolataikban. És ha őszinték vagyunk, sokkal kevesebb időráfordítás hetente egy kupaktanács, ahol a kicsik megtanulnak együttműködni és problémát kezelni, mint folyton zsörtölődni valamin vagy szidalmazni, leckéztetni őket. Amikor egy szülő elfoglalt, megkönnyebbülést hozhat számára, hogy elnapolhatja a problémát egyszerűen a családi megbeszélésre hivatkozva. Idővel pedig mindenkinek ez a megoldás válik elfogadottá és rutinszerűvé.

  1. Kérj segítséget

A gyerekeknek fontos, hogy érezzék, szükség van rájuk. Nagyon nagy különbség invitálni, kérni, hogy segítsenek mintha szidjuk, kioktatjuk őket. „Megköszönném, ha segítenél rendbe tenni a nappalit vacsora előtt” – ez sokkal inkább ösztönző, mint az, hogy „már ezerszer megmondtam, hogy ne hagyd szanaszét a cuccaidat a nappaliban!” Mert a gyerekek különlegesnek érzik magukat, ha segíthetnek szemben azzal, amikor leszúrjuk, kioktatjuk őket.

  1. Rendszeresen iktassunk be közösen eltöltött időt

Nem sok időről van szó, mégis megnyugtató lehet szülőnek és gyereknek egyaránt, ha ezek az idők előre megtervezettek és a napi vagy a heti menetrend részei. Az egészen kicsiknek erre, az úgynevezett saját időre naponta szükségük van, ami minimum 10-15 percet jelent. Ez természetesen ennél több is lehet, a lényeg, hogy ez az idő, amivel mindketten terveztek, számoltok és várjátok is eljövetelét.

Nézzünk egy édesanyát, aki például naponta 17.30-17.45-ig olvas vagy játszik kislányával. A kicsi így sokkal motiváltabb lesz, hogy segítsen a vacsora előkészületeinél annak tudatában, hogy utána jön majd anyával a „közös idejük”. Ha pedig a telefon megszólalna ez alatt az idő alatt, az édesanyának azt kell mondania, hogy „sajnálom, most nem érek rá, mert ez a lányom ideje”. A kicsi arca egészen biztos, hogy fel fog ragyogni erre.

Hatéves kor után heti 30-60 perc közösen eltöltött idő ajánlott, a tiniknél pedig az, ha havonta egy estét rászánunk, amikor kettesben tudunk beszélgetni vele. Nem az idő mennyisége, mint inkább az a fontos, hogy rendszere, csak a gyermekedre szánt idő legyen minden alkalom. A srácok különlegesnek érzik majd magukat, ha te is ugyanolyan fontosnak tartod ezeket a találkozókat, beszélgetéseket, mint bármilyen más meetinget vagy feladatot. Így máskor, ha elfoglalt vagy túl fáradt vagy gyerekeddel foglalkozni, nem érzi azt, hogy ő nem számít neked, és te sem érzel majd bűntudatot, amikor azt mondod, hogy „most dolgoznom kell, de már nagyon várom a közös időnket”.

  1. Lefekvésnél osszátok meg egymással az eltelt nap legvidámabb és legszomorúbb pillanatait

Este, lefekvésnél kérd meg gyermeked, hogy ossza meg veled a nap legvidámabb és/vagy legszomorúbb pillanatait. Csak hallgasd, ne szólj bele, ne akard megoldani a problémáját. Utána pedig te is tedd ugyanezt. Meg fogsz lepődni gyerekedet hallgatva, ahogy „fürdik” osztatlan figyelmedben és megosztja veled saját napjának történéseit, majd türelmesen végig hallgatja a te élménybeszámolódat is.

  1. Szánj arra is néhány percet, hogy üzenetet írj egy kis cetlire, amit az uzsonnás dobozába, a párnájára vagy a tükörre függesztesz

Egy igen elfoglalt édesanya úgy döntött, hogy egy éven keresztül minden nap egy kis üzenetet tesz kislánya uzsonnás dobozába. A cetliket a repülőn vagy egy-egy találkozóra várakozva készítette. Ezek olyan kis versek, rímek voltak, mint például: „Piros rózsa, kék viola, Anna szívem kis rugója.” Amikor több napra elutazott, a cédulákat a bébiszitternek adta, hogy rejtse mindennap gyermeke tízórais dobozába. Ebédnél a kicsi lány barátja nagy figyelemmel hallgatta, ahogy Anna lelkesen szavalta az aznapi versikét, amit a mamája csak neki írt. A kislány ettől igazán különlegesnek érezte magát.

  1. Ha valamit gyorsan el kell intézned – vásárlás, hivatal –, vidd magaddal valamelyik gyerekedet az útra

Tölts gyermekeiddel annyi időt, amennyit csak lehetséges. Készíts egy táblázatot az egyik családi megbeszélés alkalmával, melybe vezesd, éppen ki a következő, akit elviszel magaddal a soron következő „utadra”.  Fontos, hogy ezeken a közös alkalmakon ne kérdezgesd, hanem csak hallgasd gyermekedet. Meglepődsz majd, mennyire megnyílik, amint nem keresztkérdésekkel találja szemben magát. Hozd tudomására, mennyire örülsz annak, hogy néhány percet csak vele tölthetsz el, kettesben. Mert a gyerekek hálásak és különlegesnek érzik magukat, amikor csak rájuk figyelünk, beengedjük őket életünkbe.

Hozzásegíteni a gyermekedet, hogy különlegesnek érezze magát, tervezés, valamint szokás kérdése, és egyáltalán nem sok idő. A járulékos haszna pedig az, hogy egy idő után te is különleges szülőnek fogod érezni magad tőle.

A cikk a https://www.positivediscipline.com cikke alapján készült. 

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás