Szülő- és gyereknevelés

Milyen iskolatáskát vegyünk a gyereknek?

Szülőként a beiskolázás mélyen pénztárcába nyúlós kiadás. Számos dologra kell odafigyelned, többek között arra is, milyen iskolatáskát választasz, ami ár-érték arányban megfelelő, bírni fogja a sok éves strapát és még gyermekednek is tetszik. Gyógy- és orvosi masszőr szakértővel az iskolatáska kiválasztásának szempontjait foglaltuk össze, hogy olyat válassz, amivel védheted gyermeked gerincét.
Fotó: Getty Images.

Az iskolatáska kiválasztásakor figyelni kell a rendszerezhetőségre, kialakításra, állíthatóságra. Nagyon fontos egészségügyi szempontból, hogy a két váll terhelése azonos súlyarányban történjen, a támasztás a vállnál és váll részénél stabil legyen.

Mire figyeljen a szülő iskolatáska választáskor?

Iszonyatos súlyt cipelnek a gyerekek nap, mint nap az iskolába. Az iskolatáskák többsége a lapockára támaszkodik, pedig a legstabilabb akkor lenne, ha kialakításkor a derék részre, a lumbális területre fektetnék a hangsúlyt. Abból kifolyólag, hogy a gyerekek hogyan hordják a táskát, 6 éves kor után elkezdenek görbülni, mert egészen eddig nagy átlagban egészséges a hátuk. Nagyon fontos a gyermek kora, alkata, súlya, izomzata, mert vannak vékonyabb és vastagabb csontú gyerekek, ezért a legjobb az lenne, ha személyre szabott lenne az iskolatáska választása legalább 6-7 éves korban, mert megalapozza a későbbi tartásukat.  Ha valaki iskolatáskát keres, javaslom, hogy olyat válasszon, ami deréktámasz kialakítású.

Kamasz gyerekek iskolatáskájánál mire figyeljen a szülő? Oldaltáskát válasszon vagy hátizsákot?

A fiúknál 23 éves korukig fejlődik a csontozat, a lányoknál ez a folyamat hamarabb fejeződik be. Egy kamasz gyereknek nem lehet megmondani, hogy mit hordjanak magukkal. A mai világban minden gyereknek "sok joga van", de az életről szinte semmit nem tudnak. Nagyobb a hangsúly a külsőségeken, mint a megelőzésen. Inkább arra kell őket megtanítani, hogy miért fontos a jó testtartás. Az oldaltáskák akkor jók, ha a bal vállon át a súly a gyerek jobb oldalán terhelődik.

Milyen egészségügyi károsodást okozhat a nem megfelelő táskaválasztás?

Alapvetően a gyerekek fejlődésben vannak, de a szülők és tanárok kevés hangsúlyt fektetnek a megelőzésre, a jó tartás megtanítására. A gyerekeknek a gerincferdülésen át a lúdtalpig többféle betegség kialakulhat. A test egy olyan gépezet, ami regenerálja saját magát. Sokan úgy vannak vele a tabletta majd megoldja a gondokat, de nem. A rossz táskahasználat miatt görnyedté válik és előre "esnek" a vállak, ebből kifolyólag a lapocka közötti gerincszakasz is elgörbül és a derék is más "munkát fog végezni", mint kellene.

Mennyi az ideális súly, ami nem okoz még gerincproblémát?

Nem mértem még, de szerintem fontosabb azt megtanítani a gyerekeknek, hogy miért fontos a helyes testtartás. Sok testnevelő tanárral találkoztam az elmúlt években, de azt mondták minden gyerek tudja, hogyan tartsa egyenesen a hátát. De honnan tudnák, ha nem tanítják meg nekik?

A cikk forrása: mesefilmjatekok.hu

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás