Ez egy olyan készség, ami abszolút tanulható, ezért is komoly gond, hogy a magyar iskolarendszer nem foglalkozik a diákok ilyen típusú felkészítésével, készségfejlesztésével. Így a gyerekeknek két lehetőségük van. Vagy „ellesik a szüleiktől, hogy ők hogyan kezelik a stresszt”, és akkor lehet, hogy valami nagyon rossz példát látnak, vagy pedig nem foglalkoznak az egésszel, és beletörődnek abba, hogy az ő adottságaik nem olyan jók ezen a területen.

A szülői példák között sajnos nagyon rosszakat is láthat a gyerek: amikor a felnőttek evéssel, ivással, alkohollal vagy gyógyszerrel, esetleg a partnerrel való vitával „oldják a stresszt”. Érdemes ebben (is) tudatosnak lenni szülőként, hogy nemcsak akkor tanítjuk a gyerekünket, amikor a szemükbe mondjuk a tanításainkat, véleményünket és az elvárásainkat, hanem akkor is, amikor egy nehéz nap után odasétálunk a hűtőhöz, és kiveszünk egy üveg bort.

Természetesen vannak jó szülői példák is, amelyek a gyerekek számára is átvehetők, és pozitív mintaadók: a sport, a meditáció, a tudatos „kikapcsolás”, a fizikai aktvitások keresése (például? kutyasétáltatás).

A továbbiakban számba veszünk néhány jó gyakorlatot, ezek segíthetnek a gyerekeknek (és szüleiknek) túlélni egy-egy nehezebb vizsgaidőszakot. A többségük triviálisnak tűnhet, de ha ezeket az „eszközöket” tudatosan használjuk a stresszoldásra, és a gyerekeket is megtanítjuk rá, sokat segíthetünk nekik.

Ez a cikk csak felvillantja a lehetőségeket (mint egy étlap), de túl rövid és leegyszerűsített ahhoz, hogy ez alapján egy család vagy gyerek felépítsen egy saját stratégiát.

Érdemes ezért a legszimpatikusabb (a családi életvitelbe legegyszerűbben beépíthető) technikáknak utánaolvasni vagy szakembertől segítséget kérni).

1. Sport

Az egyik legkézenfekvőbb megoldás, egy kicsit kocogni, vagy lemenni focizni, labdázni, úszni. Tudatosan használva a sportolást, segíthetünk a gyereknek, hogy megtapasztalja, megérezze a mozgás kedvező hatásait. Érdemes odafigyelni az elején, hogy rendszeres legyen a mozgás.

Olyannyira hatékony stresszcsökkentő a mozgás, hogy érdemes például a felvételi vizsgára menet hamarabb leszállni a buszról és pár percet gyalogolni a helyszínig.

2. Légzőgyakorlatok

A légzésről, légzéstechnikákról és módszerekről érdemes szülőként a lehető legtöbbet megtudni, mert elképesztően hasznos, gyors és hatékony módja a gyermekkori stressz, indulatok vagy szorongás csökkentésének.

Kapható rajzos mesekönyv is, ami egészen pici gyerekeket tanít alapvető, nyugtató légzéstechnikákra: a légzés figyelésére, a hosszított ki és belégzésre.

Nagyobb gyerekek esetén használhatunk olyan módszereket, amelyek a képzeletet is fókuszálják, és a légzésen keresztül a gyereket is nyugtatják. Ilyen lehet, ha azt mondjuk a gyereknek, hogy tartsa maga elé a nyitott tenyerét, és gondolja azt, hogy a tenyere belső oldalán van egy szép, illatos virág. Szippantson egy nagyot a virágból, majd fordítsa meg a tenyerét, képzeljen oda egy gyertyát, és próbálja meg elfújni a lángját egy hosszú fújással, kilégzéssel. Majd újra: virág, gyertya, virág, gyertya. Öt-hat alkalommal elismételve ezt a gyakorlatot, jó eséllyel nyugodtabb állapotba kerülhet a gyerek.

 

A cikk teljes terjedelmében a WMN-en olvasható.