Szülő- és gyereknevelés

A gyermekjogok ne csak puszta szavak legyenek, váljanak valósággá!

Az ENSZ Gyermekjogi Egyezményét 1989. november 20-án fogadták el, azóta tekintjük ezt a napot a gyermekjogok világnapjának. Több, mint három évtizede szükségszerű volt pontokba szedni a gyermekeket megillető bánásmódot. A jelenlegi gyermekvédelmi adatokat és tapasztalatokat tekintve ma is érdemes erről szólni.


Gyermekjogi Egyezmény

A Gyermekjogi Egyezmény (UN Convention on the Rights of the Child – UN CRC) azokat a jogokat foglalja össze, amelyek biztosítják a gyermekek életben maradását, védelmét, fejlődését és a társadalomban való részvételét. Az egyezmény három pillérre épül: a védelem, a gondoskodás-ellátás és a részvétel joga. Ezeket az aláíró és ratifikáló államoknak biztosítaniuk kell a kiskorúak számára. 

Magyarország 1991-ben csatlakozott az egyezményhez, amely ma a legszélesebb körben elfogadott emberi jogi dokumentumnak tekinthető. Az ENSZ ötévente ellenőrzi a jogérvényesülést.

Gyermeked ismeri a jogait?

A gyermekeknek nemcsak azt kell elmondani, hogy milyen feladataik vannak vagy éppen mit nem szabad csinálniuk, a jogaikról is mesélni kell nekik. Segítség lehet az UNICEF gyerekek számára készített videója, amelyben bemutatják a gyermekeket megillető jogokat. Érdemes rászánni az időt, hiszen fontos, hogy a gyermek tisztában legyen ezekkel az információkkal.


A kisebbek számára animációs videók is segítik a gyermekjogok megértését. A videók megtekintése után valószínűleg felmerülnek kérdések a gyerekek részéről. Ezért az UNICEF oldalán érdemes elolvasni a gyermekjogokat, hogy minden kérdésükre választ kapjanak. Fontos hangsúlyozni számukra, hogy nemcsak nekik vannak jogaik, hanem másoknak is, és kötelesek azokat tiszteletben tartani. A jogaik ismerete segít nekik abban, hogy másokat tiszteletben tartsanak, és egyszerűbb legyen számukra az együttműködés. Mindemellett pedig a saját szükségleteiket és érzéseiket is megfelelően tudják kifejezésre juttatni.

A gyerekeket óvni, félteni, támogatni és nevelni kell

A gyermekvédelmi adatok azt mutatják, hogy ma is indokolt beszélni a kiskorúakat megillető bánásmódról. Sok esetben bántalmazási, kapcsolattartási és elhelyezési panaszokkal fordulnak a gyermekjogi képviselőkhöz. Súlyos veszélyeztetés, bántalmazás vagy elhanyagolás esetén a gyermekeket kiemelik a családból, és gyermekotthonokba vagy nevelőszülőkhöz kerülnek. 

Hazánkban zéró tolerancia van a gyermekbántalmazás tekintetében. Fontos hangsúlyozni, hogy nemcsak a fizikai fenyítés és a szexuális abúzus tekinthető bántalmazásnak, hanem az érzelmi bántás is. Továbbá a gyermekjogok megsértésének tekinthető az egészségügyi és a tanulmányi elhanyagolás. Nemcsak a szülők kötelesek a gyermeki jogok védelmére, hanem minden állampolgár. Szóval, ha bárki azt tapasztalja, hogy a környezetében lévő gyermekek jogai sérülnek, tegyen panaszt egy gyermekjogi képviselőnél. Az IJSZ oldalán megtalálhatóak az elérhetőségek.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás