Szülő- és gyereknevelés

Tinédzsered depressziójának és szorongásának kezelése

Tinédzserem depressziós és állandóan szorong, de nem tudom, hogy mit tegyek. Hogyan segíthetek gyermekemnek a depresszió leküzdésében? 

Ha gyermeked a serdülőkorban van, bizonyára ismered a vele járó viharos átmeneteket. Az állandó lázadás, a düh és a hangulatingadozások arra késztethetnek, hogy visszavágyj a kisgyermekkori dühkitörésekhez és a hajnali 2 órás etetésekhez.   

A statisztikák szerint a világon minden ötödik kamasz depresszióban szenved. Nagyon könnyen előfordulhat, hogy gyermeked a depresszió és a szorongás véget nem érő körforgásának áldozatává válik, miközben megpróbál megbirkózni tomboló hormonjaival.  

A megfelelő támogatással azonban a depresszió kezelhető. A tinédzserek rendkívül befogadóképesek, és képesek olyan stratégiák elsajátítására, amelyek segítenek nekik a mentális egészségük építésében.   

Depressziós a tinédzsered?  

Létfontosságú, hogy kiderítsd, hogy a tinédzsered klinikai depresszióban vagy rendszeres hormonális kiugrásokban szenved-e. A tinédzser depresszió komoly egészségügyi rendellenesség, amely messze túlmutat azon az állandó mélabús hangulaton, amelyben gyermeked esetleg van.   

A társadalmi elszigeteltség, a negatív gondolatok állandó áradata és a dühkitörések mind-mind a háttérben meghúzódó problémákra utalnak. Akár a kábítószerekhez vagy az alkoholhoz is fordulhatnak, hogy megpróbálják enyhíteni pillanatnyi szorongásukat, ami végül csak ront a helyzeten.   

Egy másik tényező, amit figyelembe kell venned, az az alacsony önbecsülés és önbizalomhiány. A depressziós gyerekek reménytelenséget sugároznak, és hiányzik belőlük a lelkesedés és a motiváció. Még a legegyszerűbb feladatokat, például a napi házimunkát és az öngondoskodást sem képesek elvégezni.   

Időnként hirtelen meggondolatlan viselkedést vagy ellenségességet tanúsítanak. Ez az érzelmi kitörés gyakran sírásba torkollhat. Megpróbálhatnak elvonulni a barátoktól és a családtól, bármilyen kellemes is az alkalom.   

Az étkezési és alvási szokások megváltozása egy másik intő jel, amire figyelned kell.  

A probléma súlyosbodhat?

A probléma, ha nem kezelik időben, drasztikusan súlyosbodhat, mielőtt még észrevennéd.   

“Bárcsak örökre elhagyhatnám ezt a világot”, “nem találok kiutat egyetlen problémámra sem”, és így tovább – ezek mind olyan kijelentések, amelyeket komolyan kell venni. Lehet, hogy pozitívan beszélnek a halálról, vagy romantikusan, mint a végső fájdalomcsillapítóról. A legrosszabb esetben még az is előfordulhat, hogy potenciális fegyvereket, tablettákat vagy más módokat keresnek arra, hogy megöljék magukat.

Mi a megoldás?

A kezdeti szakaszban az egyetlen megoldás a kommunikáció. A depresszió nem egy fázis, hanem egy olyan probléma, amelyet gondosan kell kezelni. A gyermeked már nem az a gyerek, aki dühös valami miatt, amit nem vettél meg neki a boltban. A tinédzsered egy olyan szakaszban van, amikor a fizikai, hormonális, szociális és intellektuális képességei növekednek.   

Kérdezd meg gyermekedet, hogy van-e valami, amiben segítségre van szüksége, tudasd vele, hogy nincs egyedül! Beszélgess vele nyitottan, azonban tartsd magad távol attól, hogy túlságosan beleavatkozz! Hagyd, hogy nyitott szívvel beszéljen, hallgasd meg türelmesen és készségesen, biztosítsd arról, hogy mindig ott vagy mellette, bármi történjék is! 

Vond be olyan tevékenységekbe, amelyeket szeret és élvez! Támogasd az önkéntes programokat, és segíts neki megtalálni és támogatni azokat az ügyeket, amelyek érdeklik őt! Ez céltudatosságot ad neki.   

Tedd a fizikai aktivitást prioritássá! Győzd meg, hogy mozogjon, táncoljon, fusson, ússzon vagy csináljon bármit, amit szeret! Korlátozd a képernyő előtt töltött időt! Tápláló és kiegyensúlyozott ételeket adj neki! Vigyél ki a házból mindent, ami veszélyes, például egy lehetséges fegyvert vagy altatót!   

Nagyon valószínűtlen, hogy a depresszió magától, súlyos következmények nélkül elmúlik. A legtöbb tinédzser nem fordul magától segítségért, valószínűleg neked kell megtenned az első lépést. Az egészségügyi szakemberrel való beszélgetés segít gyermekednek megérteni, hogy nincs egyedül.   

Bármilyen nehéz is lesz, mindig támogasd a tinédzseredet a kezelés és a terápia során. Légy türelmes és megértő! Ha mellettük vagy ebben az életszakaszban, az csodákra képes. A depresszió leküzdése időt és erőfeszítést igényel, neked csak annyit kell tenned, hogy a legnehezebb időszakokban is biztonságot és támogatást adsz gyermekednek. 

Forrás: mychildmagazine.com

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás