Szülő- és gyereknevelés

A hazai ingatlanpiacot jellemző trendek átalakulóban

A tavalyi évben megjelenő koronavírus gyors terjedését megakadályozó korlátozások miatt az ingatlanpiac is lassításra kényszerült. A harmadik hullám is véget ért, a korlátozásokat feloldották, de ez idő alatt merőben átalakultak az ingatlanpiacot hosszú éveken keresztül jellemző trendek. A hazai ingatlanpiaci árak egyre meredekebben ívelnek felfelé, ez köszönhető részben az idei évben hatályba lépő otthonteremtési programnak is. A vevők körében a lakások mellett sokkal inkább a családi házak iránt indult meg a kereslet.


Egyre borsosabbak a családi házak

Az ingatlannet.hu vizsgálat alá vont néhány megyeszékhelyet, első körben 6 város családi házainak átlagárát boncolta. Mint mindig, most is jól látható, hogy a főváros kínálati árai jóval magasabbak a legtöbb megyeszékhelyhez képest. Budapesten egy családi ház egyetlen négyzetméteréért tavaly júniusban fél millió forint feletti összeget kértek el a tulajdonosok, 2021 hatodik hónapjában pedig már átlagosan 650 ezer ft/m2-ért lehetett megvásárolni egy családi építésű házat.

A fővároshoz hasonlóan Pécsen, Egerben, Győrben, Szegeden és Kecskeméten is többet kellett fizetni az ingatlanokért. Pécs házainak 2021-es átlagára eddig 320 ezer Ft/m², a győrieké pedig 385 ezer Ft/m², a kecskemétieké 408 ezer Ft/m² körül alakult. Egerben az idei évben megugrottak  a családi házak átlag négyzetméter árai, méghozzá a 12 hónap alatt 12-13 százalékkal 330-340 ezer Ft/m²-re drágultak meg. A legnagyobb mértékű drágulás Szegeden volt az elmúlt egy éves időszakban a legnagyobb mértékű az áremelkedés. A vizsgált periódusban 15 százalékkal növekedtek a szegedi házak átlagára, ami azt jelenti, hogy 2021 júniusában átlagosan 410 ezer Ft/m²-be kerültek.

A családi házakhoz hasonlóan mozgolódtak a lakások ingatlanpiaci árai az elmúlt időszak tizenkét hónapjában. Budapest a megyeszékhelyek között a lakáspiacon is listavezető. A fővárosban eladásra kínált téglaépítésű lakások átlag négyzetméter ára meghaladta a 800 ezer forintot. 

 

Ami a téglalakásokat illeti, a legkisebb mértékű drágulás Szegeden, Kecskeméten és Egerben volt. Ennek következtében idén júniusban Szegeden a téglalakások 492 ezer Ft/m², Kecskeméten 498 ezer Ft/m², Egerben pedig 529 ezer Ft/m²-es átlagáron kerültek kínálatra. Győr eladó lakásai– a házakhoz hasonlóan – drágulóban vannak még, egy teljes év alatt 30 ezer Ft/m²-rel emelkedett meg az átlagáruk 565 ezer Ft/m²-re. Pécsen viszont már jóval magasabb ár növekedés fedezhető fel, melynek eredményeképpen 2021 hatodik hónapjában egy téglaépítésű lakás egyetlen négyzetméteréért 479 ezer forintot kértek el a tulajdonosok.


Otthonteremtési program egyik népszerű formája a többgenerációs otthonok

Hazánkban családi támogatás keretein belül az állam többek között támogatást nyújt a többgenerációs otthonok megteremtéséhez. Nem is keveset. Az idei év januárjától nemcsak használt lakások bővítésére, hanem új lakásokra is felvehető a többgenerációs otthonteremtési támogatás, melynek összege:

  • egy gyermek után 600 ezer forint,
  • két gyermek után 2,6 millió forint,
  • három gyermek után pedig maximum 10 millió forint.

A gyermekvállalás előtt állók illetve a gyermeket nevelő fiatalok vehetik fel. A már megszületett gyermeknél korhatár nélkül igényelhető a támogatás, míg a gyermekvállalás előtt állók esetében ez a  korhatár 40 év. A támogatásnak van néhány további feltétele: a háznak külön bejárattal kell rendelkeznie, melynek van konyhája, fürdőszobája és saját lakótere. Az alapterületnek egy gyermek esetében el kell érnie a 40 m²-t, kettő esetén az 50 m²-t, három vagy több gyermeknél pedig a 60 m²-t. Továbbá még az is kritérium, hogy mind a földszinti mind a tetőtéri lakásnak ugyanannak a személynek kell lenni a tulajdonosának.

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás