Szülő- és gyereknevelés

Miért vonzódnak a gyerekek az undorító dolgokhoz? 8 szokás, amit biztos, hogy a tieid is csinálnak

Van néhány olyan szokás, amitől a felnőtteket a rosszullét kerülgeti, a gyerekek azonban előszeretettel űzik őket. Nem véletlenül idegenkedünk azonban tőlük: fertőzésveszélyesek, vagy épp hogy maguk betegség jelei. Nem csak a jó modor diktálja tehát, hogy lehetőleg leszoktasd a gyerekeidet a következőkről.

Nagyon megijedni persze nem kell, hiszen egyetlen kisgyerek sem jól nevelten születik a világra. Óvodás kor végéig abszolút megbocsátható, ha az alábbi listán szereplő dolgok közül akár többet is megrögzötten űz. Mégis érdemes finoman, megszégyenítés nélkül, mégis kitartóan próbálkozni azzal, hogy ezeket a szokásokat minél előbb elhagyja – már csak azért is, mert egy idő után a kortársak céltáblájává is válhat az a gyerek, aki nem hagy fel velük.

Orrtúrás

A gyerekkor kéz a kézben jár az orrtúrással. Ha belépsz egy óvodai csoportba, szinte biztos, hogy találni fogsz legalább egyvalakit, aki épp „bányászik.” Sőt, hogy fokozzuk az undort, a produktumot vagy megeszik, vagy az első útjukba kerülő tárgyba kenik. A nem túl vonzó szokásról már csak azért is érdemes mielőbb leszokni, mert a folyamatos piszkálás könnyen vezethet orrvérzéshez, ráadásul az orrtúró gyerekeket a kortársak is előbb-utóbb kipécézik maguknak.

Piszkos felületek végignyalása

Legyen szó metrókapaszkodóról, korlátokról, bevásárlókocsi karjáról vagy a nyilvános mosdó kilincséről – minél többen fogták meg minél piszkosabb kézzel, annál valószínűbb, hogy a gyerek ellenállhatatlan vágyat fog érezni arra, hogy végignyalogassa. Ez a szokás nagyon ijesztőnek tűnik, hiszen a vírusok és baktériumok órákat megélnek ezeken a felületeken, de mégsem szükséges ezentúl minden felületet, amivel találkoztok, előre lefertőtlenítened, hiszen a személyes kontaktus során sokkal nagyobb eséllyel szednek össze betegségeket.

A nadrágjukban turkálnak

Az önálló vécézést tanuló kisgyerekkel könnyen előfordul, hogy nem törli meg magát tökéletesen, ezért egy idő után viszketni kezd. A fenék folyamatos vakarása nem éppen vonzó látvány, és nyilvánvalóan fertőzésveszélyes is. Tanítsd meg neki a nedves törlőkendő használatát, és inkább ellenőrizd, ha kell, hogy megfelelően végzi-e a műveletet. Ha a viszketés a körültekintő tisztálkodás ellenére is folyamatosan fennáll, bélférgességre is lehet gyanakodni.

A ruhája ujjába törli az orrát

Ha egy gyerek választhat a zsebkendő és a ruhaujja között, szinte biztos, hogy ez utóbbit fogja használni orrfolyás esetén (esetleg a te ruhád ujját). Bár a szokás kulturáltnak semmiképp nem nevezhető, még mindig kevésbé fertőzésveszélyes, mintha a csupasz karját használná a célra.

Belepisilnek a vízbe

Akár fürdőkádról, akár medencéről van szó, kevés kisgyereknek van annyi önuralma, hogy megszakítsa a pancsolást a vécéhasználat kedvéért. Ha a taszító látvány önmagában nem lenne elég, a vizelet könnyen kicsípheti a szemet, és roncsolhatja a medence fém alkatrészeit, érdemes ezért arra biztatni a gyereket, hogy inkább a vécébe végezze el a dolgát.

Mindent megrágcsálnak

Köröm, ceruza vége, ruhaujj, kulcs, műanyag játékok vagy akár a saját hajuk – ami csak a közelükbe kerül, rágcsálják. Mindez annyira öntudatlan folyamat, hogy sokszor ők maguk sem veszik észre. A rágcsálás a fejlődés normális velejárója, ideális esetben ki fogják nőni, addig pedig igyekezz eltenni az útjukból a túl piszkos dolgokat.

Sebek piszkálása

A gyerekek esnek-kelnek, tele vannak horzsolásokkal, a gyógyulófélben lévő, varasodó sebet pedig gyakran egyszerűen képtelenek békén hagyni, és addig piszkálják, amíg fel nem szakad, és vérezni nem kezd újra. A var azonban nem más, mint egyfajta természetes kötszer a sebre, hogy védelmezze: ha a gyerek újra és újra lekaparja, azzal azt kockáztatja, hogy az egyébként jelentéktelen sérülés elfertőződik.

Nyilvános szellentés

Van az az életkor, amikor a gyerek semmit sem talál viccesebbnek a pukizásnál (és ebben néha az apukák is partnerek). Bár egy kicsi gyerektől valóban nem elvárható, hogy visszatartsa, ami kikívánkozik, ha túl sokat, és főleg, túl kellemetlen szagút ereget, érdemes átgondolni az étrendjét. A hüvelyesek és a tejtermékek gyakran okoznak ilyen tüneteket, de a gyakori, bűzös szellentés a laktózérzékenység első jele is lehet.

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás