Szülő- és gyereknevelés

A legnagyobb ajándék, amit a gyerekednek adhatsz: a közös idő

Mese, nevetés, játék felfedezés – együtt!

Mit csinálsz, amikor este nyolckor a gyereked a harmadik mese után még egyért könyörög, vagy csigát szeretne szedni az eső után?  Vagy épp még egy kísérletet szeretne Veled megcsinálni az amúgy is szétesett nap végén? Észérvek alapján nemet mondasz, de a szíveddel igent és biztos vagyok benne, hogy ez az utóbbi a helyes, ha tudsz vele azonosulni. Elengeded a korlátokat, a „le kellene már feküdni” befeszülését és közös élményt élsz meg a gyerkőccel, mert ezek a pillanatok egy életre „ útravalót” adnak neki.  Lehet, hogy azért van szüksége még egy mesére, hogy tudjon beszélni a félelmeiről, vagy, hogy megerősödjön az önbizalma vagy épp azért akar egy közös élményt, hogy Ő tanítson meg Téged valamire.  Mert kellenek a királylányok és királyfik is, hát még a mesebeli hét próba, ahol a vándorok a legyőzött problémák után hősök lesznek. 

A legnagyobb ajándék, amit a gyerekednek adhatsz: a közös idő

Csillogó tekintetek a konyhában

Anya készítünk elefántfogkrémet? Hallatszik a kicsit sem hagyományos kérdés vasárnap este a konyhában a közel 8 éves kisfiam szájából. Azt hittem rosszul hallok, pedig dehogy, hisz Ő látta a Da Vinci Learning  TV-ben, hogy csak össze kell önteni ecetet és szódabikarbónát és már kész is a látványos katarzis, amikor is kilövel a reakcióba lépett anyag  az üvegből… az elefántfogkrém. Hát egy kicsit elszabtuk, volt abban még élesztő is, de szerencsére a Google és a vegyész nagyi segített az újszerű tevékenység megfejtésében, arról már nem is beszélve, hogy naná hogy fel kellett venni videóval a frenetikus kutatási eredményt. És igen, valóban a fenébe kívántam az egészet, miután már egész nap a családra főztem, kirándultunk, de a fiam csillogó tekintete, a felfedezés öröme mindenért kárpótol akár még vasárnap este is. De persze ez csak akkor élmény, ha megérkezünk az „együtt” időbe, ha nem befeszülve és kényszerből tesszük, ahogy a meséket sem lehet „erőből” mesélni.

Felmentés az esti mese alól

A mesékkel hasonló a helyzet, nagy a kényszer a mai világunkban, hogy minden este legalább negyed órát mesélj a gyereknek, mert akkor lesz csak okos. Nem, ezt nem így kell elképzelni, mesélni csak úgy és akkor lehet, ha mi is részesei tudunk lenni a mesének, akár könyvből, akár fejből mesélünk. A mese varázslat, ahogy a kísérletezés is, különleges meghitt pillanat, ami csak akkor és ott és jelen levők között történik meg, egy érzés, egy élmény, amit továbbviszünk onnan. Mindenki tudja, hogy milyen elmondhatatlanul megható és gyönyörű pillanat összebújva mesélni, a gondolatainkban elkalandozni, lelkünkben összefonódni egy –egy mesével. Hogy a közös csínytevéssel, játékkal, felfedezéssel a sikerül, megcsináltuk élménye milyen mélyen belénk ívódik, amikor elérjük a közös célt. És mindezt a belső képzelőerő, gondolatvilág, belső motiváció mozgatja, a lényeg, hogy együtt éljük meg.

Fedezzük fel a nagyvilágot!

Nagy megtiszteltetés, hogy a Da Vinci Learning TV csatorna nagykövete lehetek Magyarországon, akik már akár óvodáskorú gyerekek számára is izgalmas ismeretterjesztő filmeket vetítenek. Mindannyian tudjuk, hogy az állatos filmek tuti siker minden kislurkónál, a nagyobbacskákat pedig érdeklik a vicces, tudományos filmek is, amikor a konyhában, a kertben is lehet kutatni, keresni, az már csak a non plusz ultra, ha ehhez van védőszemüveg, köpeny, lombik isA legnagyobb ajándék, amit a gyerekednek adhatsz: a közös idő

„Én magam is szeretem a felfedezéseket, kísérleteket, legyen egy jópofa kisvideó elkészítése vagy akár elefántfogkrém készítése az otthoni konyhában. A játékos, ha úgy tetszik, kicsit bolondos közös kísérletezés nálunk nagy hagyomány a családban, hát még most. Mióta felkért a tv csatorna erre a feladatra a fiaim önkéntes segítőim lettek, „hivatalosan” nézhetik a jobbnál jobb játékos, tudományos sorozatokat a Da Vinci Learningen és legutóbb a Kidexpón boldogan segítettek nekem a színpadi vulkán kitörés előidézésében, nagy sikerrel. Jó látni, hogy egy-egy kisfilm, mit indít el bennük, hogy azóta örömmel visznek be kísérleteket a suliba, és bemutatják, saját ötlet alapján. Persze ehhez kell olyan tanár, aki örömmel fogadja ezt… Amerre járok, képviselem az élmény alapú oktatást, mert hiszem, hogy az a jó, ha a gyerek kérdez és nem a tanár.  Kiemelten fontosnak tartom a mesét, a minőségi együtt töltött időt, amikor a felgyorsult világunkban csak „mi” vagyunk, mert ezek a pillanatok adják a gyermekünk és saját magunk életmeséit, közös cinkos élményeit is, amiből nehéz időkben táplálkozni tudunk majd. – fogalmaz Tibenszky Moni Lisa, a Felelős Szülők Iskolája alapító - ügyvezetője.

Az élményekről, az örömszerzésről, a meghitt családi időkről is szó lesz a Felelős Szülők Iskolája következő eseményén december 11-én délután 18 órakor, ahol Kádár Annamária meseterapeuta előadását – Miért kellenek a királylányok és királyfik ? – követően kerekasztal beszélgetésen járjuk körbe ezen témákat is. A közkedvelt előadó ezen az eseményen dedikálja újonnan megjelent könyvét – Az önbecsülés és küzdőképesség megalapozása gyermekkorban címmel.

A cikk forrása: http://felelosszulokiskolaja.blog.hu

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás