Szülő- és gyereknevelés

A TANÁR BECSÜLETE – miért nem divat megdicsérni a tanárokat (se)?! – Pedagógusnapi díjátadó a Felelős Szülők Iskolája Tanár Klubban

Megható, emelkedett és egyben elgondolkoztató is, amit a Felelős Szülők Iskolája Tanár Klub Pedagógusnapi eseményén átéltünk. Az ingyenesen működő ún. Pedagógus Power 2021/2022-es tanévének zárásaként tanárokat és oktatási innovációt is díjazott, akik a gyermekek képzésének, élményszerű oktatásának irányában tettek lépéseket, erőfeszítéseket, amik többlet energiát, szervezést, tanítani akarást foglalnak magukban. A díjátadón a meghatott pedagógusok könnyek között vették át az elismerést, azzal a halk megjegyzéssel, hogy ez nagyon szokatlan nekik, mert Ők nincsenek hozzászokva a dicsérethez, csak teszik a dolgukat… Hol van a tanárok becsülete?!!!

„Mondhatnánk, hogy ez társadalmi jelenség, sokkal kevéssé dicsérünk, mint szidalmazunk, morgunk és kikérjük magunknak a rendszert, az időjárást és az érdemjegyeket is… de miért is ne lehetne pozitív kicsengést, motivációt adni egymásnak, a diáknak, a pedagógusnak, a szülőnek? Itt „csak” a narratíva fókuszán kellene állítani, de azon nagyot. Üzenjük ezt társadalmi vállalkozásként, a Felelős Szülők Iskolája Csapatával, mindenkinek, aki nem vagy nem eléggé tiszteli a pedagógusokat!” – fogalmaz a Tanár Klub megálmodója, Tibenszky Moni Lisa, a Felelős Szülők Iskolája alapító-ügyvezetője.

 

Nézzük meg egy kicsit, hogy a mai kor pedagógusa milyen feladatokkal is néz szembe, amire sem a pedagógusképzésben, de még lehet, hogy a szupervízióban sem került sor – már ha valaha kapott ilyet:

  • minden eddiginél kevesebb pedagógus, ezzel járó plusz órák, helyettesítések, feladatok
  • pedagógus végzettség anyagi és erkölcsi megbecsülésének hiánya
  • a diákok között mutatkozó számtalan olyan mentális betegség – pánikroham, szorongás, pszichoszomatikus problémák – amik az iskolában kerülnek felszínre, megoldásért kiáltanak az égbe
  • egyedi nevelési igényű, magatartás-, figyelemzavaros gyermekek, akik nem, vagy csak részben integrálhatóak, a velük töltött idő, figyelem, differenciált feladatok, dolgozatok kidolgozása, javítása
  • rengeteg, időt rabló adminisztráció
  • a tanításhoz szükséges tárgyi feltételek hiánya
  • kiégés, ami a fentiek miatt alakul ki, sokszor valós betegségek forrása, ami akár pályaelhagyáshoz vezet…

Gondoljunk csak bele egy kicsit, ezt mikor tanulták a pedagógusok, a nyelvtanárok, a töritanárok, hol jön ez az évszámokhoz, a ragozáshoz? És mégis beleállnak, jól, néha kevésbé jól, de ott vannak a fronton és segíteni próbálnak a gyerekeknek, sok esetben Ők nevelik a gyerekeket, Ők a bizalmasok… néha persze Ők az ősellenségek, mert megpróbálnak határokat húzni, szabályokat betartani, aminek következménye van. De hát az életre nevelésnek ez szerves része, ok okozat és lehet, hogy lehetne jobban, de egy biztos, Ők húzzák az igát!

Akkor viszont dicsérjük meg Őket, az összes erőfeszítést, amit mások gyerekeiért tesznek és szánjunk időt arra, hogy szülő-tanár-diák kombóban együttműködjünk. Szeretnénk, hogy legyen pályázati forrás, keret a tanárok módszertani és mentális képzésére, mert a tanár a személyiségével tanít, ha az nincs megtámogatva, ha fáradt, akkor úgy fog a diákok előtt állni. Csillogó szem és lélek kell a tanításhoz, nem egy kiégett, fásult, öregedő, de még mindig kitartó pedagógus társadalom!

Épp ezért hívtuk el a Tanár Klub egyik mentorát, Balatoni József, alias Jocó bácsit is, hogy egy utolsó évvégi hajrá motivációt adjon a jelenlévő pedagógusoknak.

Akiket most a Felelős Szülők Iskolája Tanár Klub keretében díjaztunk olyan csodálatos pedagógusok, akik erőn felül küzdenek saját maguk megerősítéséért, a közösségépítésért, az oktatás minőségéért, amiért hatalmas köszönet és gratuláció jár nekik!

Kik Ők?

A Felelős Szülők Iskolája a

PEDAGÓGUS POWER – TANÁR KLUB különdíjat adományozza

Kerekes Valéria

részére

az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar oktatójaként,

pedagógusként, oktatóként, íróként a mese és a játék varázslatos erejének minél szélesebb körben való terjesztése érdekében végzett odaadó missziójáért.

„Számomra a tanítás együttgondolkodást, közös és egymásra ható tanulást jelent. Akkor érzem eredményesnek és hatékonynak, ha támogatóként tudok jelen lenni a tanulás-tanítás folyamatában. A felsőoktatásban, ezen belül a tanító-és óvóképzésben szerintem az egyik legnagyobb kihívás a folyamatos szakmai megújulás, a generációk közötti összhang megtalálása.”

Felelős Szül

Meskóné Sütő Ágnes

részére

a BKSZC Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikum tanáraként,

pedagógusként a kollégák inspirálásáért, számukra feltöltődést jelentő programok szervezéséért és a diákok minőségi oktatásáért végzett odaadó munkájáért.

„Ars poeticám, hogy adjunk lehetőséget a gyereknek. Lehetőséget a fejlődésre, lehetőséget az új megismerésére, az önálló véleményalkotásra, a gondolkodásra. És a lehetőségeket merjék kihasználni, felhasználni. A legnagyobb kihívás jelenleg a tanításban többrétű. Egyrészt önmagammal legyek összhangban, mert akkor tudok magamból adni.

A másik a változó diáktársadalomhoz való alkalmazkodás jelent most kihívást.

Ugyanis ezek a gyerekek már sokkal inkább egyedül akarják megoldani a problémáikat és egyre kevesebb segítséget kérnek. Kevésbé osztják meg az érzéseiket a tanárokkal, sokkal kevesebbet tudunk róluk és felnő egy olyan generáció, aki az elmúlt két évben elszeparálva élt és nagyon nehezen talál vissza a közösségi léthez.

Ez kihívás, és büszke vagyok arra, hogy csapatépítő jellegű programokkal (korizás, színház látogatás) sikerült összekovácsolnom az osztályom.”

Lakos Judit

részére

a Varázsmancsok – kutyásterápia megálmodójaként,

gyógypedagógusként, az állatasszisztált terápiás foglalkozások által elért érzelmi és értelmi fejlesztés megvalósításáért végzett szakmai és közösségi munkájáért.

„Olyan helyet szeretnék teremteni, ahol a gyermekek boldogok, önazonosak, kiegyensúlyozottak és mindenki a lehetőségeihez mérten a legtöbbet hozza ki magából. Hiszem, hogy minden gyermek tökéletes, magához viszonyítva. Minden gyermek jó valamiben, nekünk pedig feladatunk minden lehetséges úton megerősíteni Őt ebben, hogy kibontakozhasson. Minden gyermekhez egyéni út vezet, fejlődésüket csak akkor tudjuk hatékonyan, sikeresen támogatni, ha ezt figyelembe vesszük. Hiszem, hogy minden gyermek képes rátalálni a maga fejlődési útjára, ha ehhez megteremtjük és biztosítjuk a számára biztonságos tanulási környezetet.”

 

Jancsóné Zorván Zita

részére

a Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium tanáraként,

pedagógusként a kamaszok inspirálásáért, az oktatás során a kíváncsiság és a belső motiváció felébresztése érdekében végzett odaadó munkájáért.

„Úgy gondolom, a tanári lét szépsége, hogy az ember együtt él a diáksággal, érzi rezdüléseit, és tud megbocsátani, ha egy kamasz egy rossz pillanatban nem úgy szól, nem úgy reagál, ahogy az elvárható lenne. Ugyanez a kamasz a következő pillanatban elmélyülten játszik, közben észrevétlenül tanul, megölel, csillog a szeme egy dicséret után, boldogan jelez vissza egy sikeres érettségi után, és küldi a képet felnőttkora minden fontos eseményéről. Ezért érdemes.”

Az eseményen egy intézményi díjat is adtunk, még pedig az ünnepségnek is helyt adó Millenárison lévő

Álmok Álmodói 20 – világraszóló magyarok, világformáló találmányok című élménykiállítás

részére,

mely a XXI. századi gyermekek és felnőttek – tanárok és szülők – számára is oly élvezetesen és tartalmasan mutatja be a magyar tudósok, felfedezők, innovátorok életét, találmányait, mely büszkeséggel tölti el a magyar emberek szívét és a múzeumpedagógia kiválóságai közé emeli a tudományos, mégis szórakoztató kiállítást.

Szentirmai-Zöld Máté, az Álmok Álmodói 20 kiállítás projektigazgatója vette át a díjat, amire nagyon büszkék saját fogalmazása szerint.

A szervezők a kiállítás ismertetése céljából külön a tanároknak készítettek segédanyagokat és a pedagógusoktól pedagógusoknak szóló kedvcsináló filmet, ami megmutatja, hogy miként tudnak élményórát tartani a diákoknak, tematikus élmény-tudás programokat szervezni az Álmok Álmodóin, ami különleges motiváció lehet mindenkinek. Egyedi és fantasztikus élménykiállítás mindenkinek, és a pedagógusjegy a nyári szünetben 50%-os kedvezménnyel vásárolható.

Szeretnénk minél több tanárnak segíteni, elismerni, felemelni!

A Felelős Szülők Iskolája Tanár Klub – Pedagógus Power – célja, hogy módszertani fejlesztést, pályagondozást, mentális megerősítést és társadalmi elismerést nyújtson a pedagógiai, oktatási területen dolgozók számára. Az ingyenes klub 2021 szeptemberében alakult, számtalan elismert szakértő, partner közreműködésével.

 

Mentorai:

Balatoni József „Jocó bácsi”, történelemtanár, író, influencer

Fegyverneki Gergő, tananyag- és képzésfejlesztő, digitális pedagógia szakértő

Polus Enikő, mentálhigiénés szakember, író

Fülöp Bea, magyartanár, újságíró, a Pedagógus Power szakmai vezetője

Az elmúlt tanévben közel húsz ingyenes programon, előadáson, módszertani képzésen vehettek részt a Tanár Klub tagjai:

Tanárok lelki egészsége

Csapda a neten – filmvetítés és feldolgozó beszélgetés az internetes zaklatásról

Sport általi nevelés – komfortzónán innen és túl – beszélgetés olimpikonokkal és Jocó bácsival

Lelki egészség – KórházSulival közös előadás

Ezerarcú függőség – dr. Kapitány- Fövény Máté

Visszaszocializálódás – beszélgetés Szigeti Mónika klinikai szakpszichológussal

Milyen a jó osztálykirándulás? – GRUND 2022 Táborexpo, osztálykirándulás, vakáció

Az újonnan regisztrálók mind hozzáférhetnek ezekhez a tartalmakhoz és bekapcsolódhatnak a további lehetőségekhez.

Épp ezért szeretnénk felajánlani a Felelős Szülők Iskolája Tanár Klub – Pedagógus Power ingyenes szakmai közösségébe való jelentkezés lehetőségét.

A Tanár Klubbal kapcsolatos lehetőségekről itt olvashattok: Indul a Felelős Szülők Iskolája Tanár Klub – Pedagógus Power – Felelős Szülők Iskolája (felelosszulokiskolaja.hu)

JELENTKEZÉS A TANÁR KLUBRA ITT. 

 

Ajánló a kiállításról: Álmok álmodói 20 – a legizgalmasabb „élmény-tananyag” a magyar tudósokról, amit valaha láttam – „Zsenik”, hétköznapi hősök, innovációk a Millenárison, amit mindenkinek látnia kell! – Felelős Szülők Iskolája (felelosszulokiskolaja.hu)

 

A cikk forrása: felelosszulokiskolaja.hu

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás