Szülő- és gyereknevelés

A téli depresszió és bezártság egyik hatásos ellenszere lehet a közös családi társasjátékozás

A hosszú téli esték időszaka remek alkalom lehet arra, hogy a család újra felfedezze a társasjátékozás nosztalgikus élményét, egyszerre alkalmas lehet a magányos nagyszülők depressziójának csökkentésére és az unokák szorongásának oldására.

Szinte minden családban, ahol gyerek van, elhangzanak a következőkhöz hasonló mondatok: „Tedd le a mobilt, amíg vacsorázunk!“, „Ma már eleget gépeztél, kérlek, csinálj végre valami értelmeset!“. Egyre nehezebb a digitális kor gyermekeit rávenni a klasszikus kártyajátékokra vagy társasjátékokra, és ha sikerül is bevonni őket a közös játékba, nem könnyű fenntartani az érdeklődésüket.

– Kríziskezelő szakemberként azt gondolom, hogy a túlzott kütyühasználat a fiatalok körében főleg mentális problémákat okoz. A többség átlépi azt a határt, amikor már nem fejleszt a digitális eszköz, hanem inkább rombol – figyelmeztet Murányi Edina, ESPT parapszichológus, gyermek- és felnőtt kríziskezelő tréner, a Murányi Empraxis Edukációs Központ alapítója. – A mentális problémákon felül más egészségügyi bajokat is okozhat a túl sok kütyüzés: hiperaktivitás, szorongás is felléphet negatív hatásként, a szociális érésben is okozhat károkat, hiszen nehezebben kapcsolódnak a gyerekek másokhoz, alig-alig kommunikálnak. A legújabb kutatások szintén azt mutatják, hogy idegrendszeri problémáktól az emésztési bajokig, sokféle káros hatása lehet a túlzásba vitt gépezésnek – mondja a szakember.

Tiltás helyett alternatív megoldás

Olyan alternatív kikapcsolódást kell ajánlanunk a gyerekeinknek a gépezés helyett, ami hasonló örömforrást jelenthet nekik, mint az online játékok világa. A családdal, barátokkal eltöltött minőségi idő közös élményeket teremt, ami rendkívül fontos a gyerekek fejlődése és lelki jóléte szempontjából. A társasozás éppen ilyen tevékenység!

Társasjátékozás előnyei

A társasjáték amellett, hogy örömet jelent, komoly fejlesztő hatással is bír:

  • Megtanítja, hogy szabad hibázni
  • A felfedezés izgalma
  • Gyakoroltatja a szociális készségeket
  • Stratégia gondolkodást fejleszti
  • A problémát és azok megoldási lehetőségeit valós helyzetekbe helyezi

Társasjátékozás során fejlődik a figyelemkoncentráció, a helyzetfelismerési-, és döntési képesség, a gyors gondolkodás, a kezdeményező- és szervezőkészség, a találékonyság, a kreatív, problémamegoldó gondolkodás – egy sor olyan dolog, amire a 21. század emberének a munkavilágában a legnagyobb szüksége lehet.

Nevelőértéke az erkölcsi nevelés terén is megmutatkozik. A játék az érzelmi hatások következtében különféle erkölcsi tulajdonságok, jellemvonások kialakulását segíti, ezek a közösségi érzés, a kötelességtudat és felelősségérzet, a fegyelem, az önuralom és a kitartás.

Mindent egybevéve, a társasjátékok azok a játékok, amelyek a legkomplexebb módon tudják fejleszteni a gyerekek képességeit és készségeit, mert egyszerre képesek a szociális, pszichés és kognitív területek megmozgatására.

Közös családi élmény

- A társasjátékozás közös élményeket szül, beszélgetést, vagyis minőségi kommunikációt indíthat el az idősebb és a fiatalabb korosztály között. Ma már nagyon ritka, ha több generáció együtt tevékenykedik, szórakozik, és a társasjáték egy remek formája, hogy ez megvalósuljon – teszi hozzá Murányi Edina.

   - A társasjáték a folyton változó világban egy állandó örömforrás lehet, új érzelmeket vált ki, aktivizál, fejleszt, összekapcsol, ez mind fontos a mentális egészség megtartásában. Nagyon fontos, hogy a rendszeres társasjátékozásnak prevenciós szerepe van, mert megelőzheti a szorongást, a pánikrohamok, a depresszió kialakulását és egy biztos örömforrás, amihez mindig nyúlhatunk. Egyes játékok csapatépítésre, összekovácsolásra is jók, hiszen versengésből együttműködést tud kialakítani.

– sorolja a játék előnyeit Murányi Edina.

Fotó: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás