Szülő- és gyereknevelés

Hogyan lehet lekötni egy gyereket otthon, a legjobb módon?

Íme néhány egyszerű, de nagyszerű ötlet, amivel leköthetjük a legkisebb gyerekek érdeklődését és figyelmét.

Ha nincs udvarunk, elég korlátozottak a lehetőségeink.

Azért pár ötlet:

- Vágjatok terítőket. Csak olló és papír kell hozzá, ami lehet akár egy használt, telerajzolt papír. Kupival jár, de nagyszerű szórakozás. Vágjanak ki betűket, alakokat a gyerekek a régi újságokból. 

- Ragasszatok. Felhasználhatóak kivágott formák, újságpapírból figurák, kavicsok, levelek, virágok.

- Ragasztás. Ha van otthon ragasztótok, akkor akár leveleket, rizst, anyag darabokat, vattát, kavicsokat, szívószálat is ragaszthattok.

- Rajzoljatok, színezzetek közösen. Kézügyességet és a fantáziát is fejleszti.

- Fessetek. Ecsettel vagy a jóval szórakoztatóbb ujjal. Fessetek tenyér lenyomatokat, tájképet, kavicsokat, leveleket át.

little-girl-reading-912380_640.jpg

- Gyurmázzatok. Ha nincs kéznél, akkor már számos helyen fellelhető a hagyományos sógyurma receptje. Bevallom, én ha kelttésztát, kenyeret sütök, abból szoktak kapni gyurmázni darabokat. 

- Bábozzatok saját készítésű figurákkal vagy a meglévő plüssökkel.

- Készítsetek puzzle-t együtt. Papírlapra rajzoljatok, majd vágjátok darabokra és próbáljátok meg újra összeállítani a képet.

- Süssetek, főzzetek közösen. A házimunka is elkészül és a gyerekek sokat megtanulhatnak arról, hogyan készülnek el kedvenc ételeik. Tudom, utána elég nehéz és macerás a takarítás.

- Takarítsatok együtt. Ossz ki apróbb feladatokat. Ki port töröl, ki porszívóz, ki rendet rak, más hajtogathat, zoknit párosíthat. Közösen minden könnyebb.

- Elő a legókkal, kockákkal. Építsetek várat, házat, templomot, bármit...

child-315045_640.jpg

- Olvassatok közösen. vagy külön-külön és utána beszéljétek meg, kinek mi tetszett a történetben.

- Hallgassatok régi zeneszámokat, újakat. Mini koncert. Kívánságműsor jó szórakozás.

- Táncoljatok, bulizzatok együtt. Gyorsabban telik az idő jó kedvűen, vidáman.

- Tornázzatok. Fittek maradtok és a felesleges energiáikat is levezetik ezáltal. A legtöbb gyakorlathoz még nagy hely sem kell. már vannak YouTubon és más platformon kifejezetten gyerek tornák is. 

- Rendezzetek kockaépítő versenyt. Vagy baba fodrász versenyt, autóversenyt, rajzversenyt. A jutalom egy szabadon választható mese, puszi, kocka csoki, kedvenc étele.

- Egy kis párnacsata és kész a vidám, kacagtató, energiákat lekötő mozgásforma. 

- Akadálypálya, Exhatlon otthon? Simán. Pár párna, szék, labda, útakadály kell és megoldható. Vagy a jó öreg zsákba futás, tojás cipelés a kanállal. Csak hely kell hozzá.

- Kézműves dolgokat ilyenkor érdemes kipróbálni. Varrás, kötés, horgolás, hajtogatás. Kezdjétek kicsiben. Aztán ha ráéreztek konkrét feladatot adni nekik. Varrjanak tolltartót, kis táskát. 

89608527_225604298842475_6465262223978659840_n.jpg

Hímezdki kézműves csomag

- Készítsetek közösen fürdőbombát. Kísérletezzetek. Nagyon sok klassz olyan jellegű játék van, amivel valamit létrehozhatnak a gyerekek. Robotika, kristály, szappan, fagyi készítő...

- Társasozzatok, kártyázzatok közösen. Tanuljatok meg malmozni, sakkozni. 

- Szókirakózzatok, Kérdezz-felelek játék, Párkereső, Mesterségem címere, amőba, szólánc és hasonló régi játékok előkerülhetnek ilyenkor, amiket még mi játszottunk korábban. 

- Építsetek bunkert. Kissé kupis, de jó szórakozás.
- Bekötött szemmel kóstolni ételeket vagy egy zsákban tárgyakat tapogatás útján elmesélni.
- Bújócskázzatok. 
- Színházat otthonra. Játszatok el egy mesét. 
- Készítsetek karkötőt, nyakláncot, fűzzetek gyöngyöt. 
- Vegyétek elő a régi diavetítőt és rendezzetek mozizást. 
- Kezdjetek el közösen nyelvet tanulni. 
- Kincskeresőzzetek. Dugj el pár dolgot az egyik szobában, ők pedig megkeresik.
- Piknikezzetek a szőnyegen, egyetek szokatlan körülmények  között.
- Lessétek meg a madarakat az ablakból, madárhatározóval.

89225852_203209904240120_3999075999567314944_n.jpg

Betűrengeteg foglalkoztató füzetek

- Foglalkoztató füzetek ilyenkor nagyon jó szolgálatot tehetnek. Észrevétlenül tanulnak, az idő is telik és jól szórakoznak is. 

- Tartsatok előadást. Mindenkinek legyen legalább egy száma, amit előadhat. Ne féljetek a hangszerektől, énekléstől, mozgástól, versmondástól, mondókázástól sem.

- Bújjatok össze és nézzétek meg kedvenc sorozatotokat, filmeteket, meséteket. Most belefér. Mint ahogy a tetris, wee, tablet és más online eszközök is, de mértékkel. A közös videójátékozás is kikapcsol. Számítógépen is rengeteg lehetőség van játszani, tanulni, szórakozni. Akár egy múzeumban is barangolhattok online. Korlátozva, szülői felügyelettel, okosan nagyon hasznos dolgokat lehet lelni rajtuk.

Végezetül hagyd a csemetét vagy csemetéket egyedül is játszani. A legtöbb gyerek nagyszerűen elvan teljesen, mindenféle szórakoztatás, kontroll nélkül is. Szerepjátékozik, babázik, épít...

Végezetül ha tovább ötleted van, ne habozz leírni nekünk ide. Ha eszedbe jutott egy jól bevált, szórakoztató időtöltés, amit ti szerettek, ne félj a post alatt megosztani velünk. Egy cipőben evezünk! 

Ha tetszett a cikk, nyomj egy like-ot a Követem gombra jobb felső sarokban laptopról, számítógépről és balra lent tabletról, mobilról. Ha szívesen megvitatnád bővebben, mert teljesen más az álláspontod, akkor normális hangnemben a blogbejegyzés alatt, kommentben megteheted. Továbbá a ReAd-blog Fb oldalán vagy a ReAd-blog csevegő csoportban is megy a témázás a cikkről, ott is megtalálsz.

ReAd-blog Adrija

A cikk forrása: ReAd-blog

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás