Szülő- és gyereknevelés

ADHD felnőtteknél: van remény?

Interjú Dr. Bohács Krisztina PhD egyetemi tanárral.

"Ne töltse az egész életét azzal, hogy ezzel a láthatatlan ellenféllel birkózik!" (Rick Green)

Október az ADHD tudatosság hónapja. Ezért szeretnénk bemutatni a legújabb kutatásokat és klinikai tanulmányokat a még hatékonyabb kezelés érdekében. Mivel 10-ből 1-2 embernek diagnosztizált vagy nem diagnosztizált ADHD-ja van, nagyon fontos, hogy segítő kezet nyújtsunk - ráadásul egyre több gyermek érintett.


Az emberek azonban intelligenciájuk és megerősített kognitív képességeik felhasználásával leküzdhetik az akadályokat - és vannak bizonyítékokon alapuló megközelítések az ADHD érdemi javítására.

Az ADHD egy olyan mentális zavar, amely egyre több gyermeket és tinédzsert érint. Mostanra már sokan tudják, hogy a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar tünetei közé tartozhat a figyelemzavar, a hiperaktivitás és az impulzivitás.

Sokkal kevésbé ismert az a tény, hogy az ADHD - a legtöbb esetben - felnőttkorban is fennáll. Az impulzivitás csökkenhet, de a figyelemzavar, a nyugtalanság és a szervezéssel kapcsolatos nehézségek továbbra is csökkenthetik az életminőséget. Dr. Bohács Krisztina PhD kognitív tudománnyal foglalkozó szakember, akinek kutatási területe azon kognitív fejlesztési programok hatékonyságának vizsgálata, amelyek az ADHD-t és a hozzá kapcsolódó életvezetési nehézségeket, például a tanulási zavarokat vagy a szorongást célozzák meg. Kognitív tudománnyal foglalkozó szakértő, aki évtizedek alatt több ezer kognitív zavarral érintett emberrel dolgozott már együtt.

Kérdés: Bohács Krisztina, az ADHD milyen jelei mutatkoznak felnőtteknél?
 

V: Az ADHD-t mindenki kicsit másképp éli meg. A leggyakoribb tünetek a figyelemzavar, az impulzivitás és a nyugtalanság. Jellemzően vannak további tünetek is, amelyek a meglehetősen enyhétől a súlyos formákig terjedhetnek - mint például a szervezetlenség, az időbeosztás és a munkakörnyezetbe való beilleszkedés problémái. A dopamin iránti sóvárgás - így bizonyos függőségek is megjelenhetnek.  A kutatásokban az utóbbi időben az ADHD-t inkább spektrumként kezdtük el vizsgálni, semmint egy fix állapotként, amelynek a tünetei mindenkinél ugyanazok.

K: Vannak, akik kinövik az ADHD-t?

V: Az ADHD tüneteinek gyermekkorban kell jelentkezniük, különben nem adnak diagnózist. Sokan feltételezik, hogy a tünetek az életkor előrehaladtával csökkennek. Ez azonban csak az emberek meglehetősen kis százalékára igaz. Bár az ADHD felnőttkorban gyakran másképp jelentkezik, mint gyermekkorban, a felnőttkori ADHD-val élők 50-80%-a még mindig olyan tünetekkel küzd, mint például a szervezési nehézségek és a figyelemzavar.

K: Hogyan hatnak az ADHD tünetei a felnőttek életében?

V: Az ADHD általában nagy hatással lehet a mindennapi életre. A tünetek súlyosságától függ, az ADHD-val élő felnőttek például elfelejtenek fontos dolgokat, nem tudnak koncentrálni a munkájukra vagy egy beszélgetésre, esetleg gyakran elkésnek a randevúkról és találkozókról. Ezek nagyfokú frusztrációhoz és dühhöz vezethetnek. Az intrinzik motiváció gyakran alacsony, érzelmi sivárság és ingerlékenység tapasztalható. Ezek alacsony önértékeléshez és rossz kapcsolatokhoz vezethetnek. Emiatt az ADHD gyakran fájdalmas az érintettek számára. Emiatt sokakat érint legalább egy további mentális zavar, például depresszió, szorongás vagy kábítószerrel való visszaélés.

K: Honnan tudhatom biztosan, hogy érintett vagyok-e vagy sem?

V: A diagnózist képzett szakemberek, például pszichiáterek, pszichoterapeuták vagy klinikai pszichológusok állíthatják fel. Némelyikük az ADHD-ra vagy akár a felnőttkori ADHD-ra is specializálódhat, ezért még több szaktudással rendelkezhet. A Google segíthet az első benyomás kialakításában, de az öndiagnózisokat kerülni kell. A bizonyosság, hogy tudom, érintett vagyok-e vagy sem, gyakran már megkönnyebbüléssel jár. Az emberek úgy érezhetik, hogy: "Ez mindent megmagyaráz". Ezért javaslom, hogy forduljanak szakemberhez.

K: Milyen segítséget kaphatnak az ADHD-s felnőttek?
 

Nem sok empirikus bizonyíték van arra vonatkozóan, hogyan lehet az ADHD-t kezelni. A legjobban feltárt kutatási terület ezzel kapcsolatban a farmakológia. Több olyan hatóanyag is létezik, amely az ADHD súlyos tüneteinek gyógyszeres kezelésére alkalmas. Alkalmazásukat azonban pszichiáterrel kell megbeszélni. Sokszor nagyon nehéz megtalálni a páciensnek megfelelő, egyénre szabott gyógyszert - hiszen, mint említettük, az ADHD-s emberek nagyon különbözőek lehetnek. Ráadásul a pszichotróp gyógyszereknek mindig lehetnek kívánatos mellett káros hatásai is.

Mindig multimodális megközelítés javasolt. Ez azt jelenti, hogy súlyos tünetek esetén a gyógyszeres kezelést pszichoterápiával, családterápiával és magas színvonalú kognitív agytréning programokkal kombináljuk.

K: Ön a Gem Tanulási Központ munkatársa, és modern megközelítést alkalmaz az ADHD tüneteinek kezelésére. Elmondaná, hogyan működik ez?

V: A Gem Tanulási Központban nem a tüneteket próbáljuk kezelni, hanem az ADHD mögöttes, kiváltó okait azonosítjuk. Ezt egy olyan kognitív teszttel végezzük, amely az összes alapvető kognitív készséget nagy megbízhatósággal és érvényességgel méri. Miután azonosítottuk a kognitív gyengeségeket - az ADHD valódi okait - intenzív, személyre szabott kognitív tréningprogramot kínálunk, amely segít az ügyfeleknek javítani az olyan kognitív képességeket, mint a munkamemória, a hosszú távú memória, a feldolgozási sebesség és a tartós figyelem. Mivel az ADHD-s kliensek agya bizonyos régiókban gyengén huzalozott, mentális gyakorlataink ezeket az alulfejlett régiókat erősítik. Ez pedig csökkenti az olyan tüneteket, mint a figyelemzavar vagy az impulzivitás, és javítja az önbecsülést, az önfegyelmet és az életminőséget. Programjainkat az Egyesült Államokban működő Gibson Kutatóintézet fejlesztette ki - alaposan tesztelték és objektív klinikai vizsgálatokkal is bizonyították. Tréningjeink bizonyítottan az ADHD érvényes, gyógyszeres kezelési programjainak alternatívái. Amit a klienseinknél tapasztalunk, az a következő: amíg a figyelmi terjedelmük, munkamemóriájuk vagy a feldolgozási sebességük nincs megfelelő szinten, addig NEM rendelkeznek olyan eszközökkel, hogy a stratégia-adó megközelítésekből, pszichoterápiából vagy családterápiából nagy előnyük származzon. Miután azonban ezek a készségek erősek, sokkal nagyobb sikerrel tudnak profitálni a fent említett megközelítésekből.

K: Mit tanácsolna az ADHD-s felnőtteknek?

V: Hogy azonnal keressenek segítséget - hiszen az ADHD-t nem lehet "kinőni". Lehet, hogy megtanul az ember egy kicsit alkalmazkodni, hogy együtt tudjon élni vele - de a tanulmányok azt mutatják, hogy a kezeletlen ADHD az agyunk öregedésével egyre romlik.

 

Azonban egy szisztematikus kognitív tréning és holisztikus kezelés (mint a kognitív agytréning program, testmozgás és családterápia) után minden felnőtt ügyfél agya újrahuzalozódik, és igazán jól érzik magukat!

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás