Szülő- és gyereknevelés

Autista gyerekek tehetséggondozása A pályázat már elindult!

Körülbelül minden 15. családot, azaz közel 160 ezer gyermeket és családjaikat érinti az autizmus spektrumzavar Magyarországon. Az autista gyerekek számára gyakran a mindennapi életvitel is nehézséget jelent, sokuk életen át tartó támogatásra szorul. Vannak azonban közöttük is kiemelkedő képességekkel rendelkezők – sokszor a számítástechnika, a természettudományok vagy művészet, sport területén -, akik ezen képességeiket a szociális és kommunikációs nehézségeik miatt nem tudják kibontakoztatni. Ilyen esetekben szükség van személyre szabott segítségre, amelyet megadhat az Együtt az Autistákért Alapítvány pályázata az autizmus spektrum zavarral élő gyermekek, fiatalok tehetséggondozásának támogatására.

Szeleczki István a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet vezető gyógypedagógusa, több, mint harminc éve foglalkozik autizmussal élő gyermekek, fiatalok, családjaik segítésével, támogatásával. Nevéhez fűződik a kecskeméti Autizmus Centrum létrehozása, melyet több mint két évtizeden át vezetett. Jelenleg az Autista Mintaház Diagnosztikai és Terápiás Centrum létrehozásán dolgozik, amely az Együtt az Autistákért Alapítvány támogatásával működik. Vele beszélgettünk a kezdeményezésről.

Hogyan lehetne érzékletesen elmagyarázni, mi is az az autizmus spektrumzavar, ha sokaknak a „spektrum” szóról leginkább csak egy tévécsatorna neve ugrik be?

Az autizmus nagyrészt genetikai eredetű, az idegrendszert érintő fejlődési zavar, amely minden fejlődési területet – a mozgástól a gondolkodásig – valamilyen mértékben befolyásol. Azért nem nevezzük betegségnek, mert nem ismert jelenleg olyan módszer, amivel gyógyítható lenne. Ez a fejlődési zavar tehát a gyermeket egész életén át elkíséri, de megfelelő terápia, fejlesztés hatására a tünetek olyannyira lecsökkenthetők, hogy szinte semmilyen problémát nem okoznak.

A „spektrum” szó latinul (és angolul is) is színspektrumot jelent.

Jó analógia ez, hiszen a színek között millió és millió átmenet van. Az autizmus is ilyen, annyiféle változata van, ahány ember él ezzel a problémával, bár vannak természetesen közös jellemzők.

„Az autizmust elsősorban a személy viselkedésén keresztül ismerhetjük meg. „

A szociális kapcsolatok terén a közhiedelemmel ellentétben nem csak a nagyon visszahúzódó magatartás jelentkezik, de az ellentéte is, vagyis a kritikátlan, válogatás nélküli közeledés, akár idegen emberekhez is. Mindkettő – többek között - a szociális szabályrendszerek megértésének problémájából adódik. Ugyanígy előfordulhat, hogy az autista ember nem beszél, illetve nem használ semmilyen kommunikációs formát, de igaz lehet ennek ellenkezője is, ismertem olyan autista embert, aki két órán át tartott szóval úgy, hogy én megszólalni sem tudtam.

Jelenleg az Autista Mintaház Diagnosztikai és Terápiás Centrum elindításán dolgozik. Hogyan lehet bekerülni a Mintaházba, és kiket vár?

Az Autista Mintaház Diagnosztikai és Terápiás Centrum a Heim Pál Gyermekgyógyászati Intézet egyik szervezeti egysége, tehát az egészségügy szabályai vonatkoznak rá, így nem tud iskolai vagy szociális intézményi feladatokat átvállalni, csupán együttműködést alakíthat ki a társszakmákkal, területekkel.

A Mintaház a Centrum egyik kisebb egysége, egy speciális lakás, amely képes lesz egy olyan, autizmus szempontból akadálymentes életteret modellezni, ahol a szülők kipróbálhatják, hogyan nyújthatnak támogatást az autista gyermeküknek.

A Diagnosztikai és Terápiás Centrum az autizmus spektrum zavar diagnózis felállításában és a gyermekek terápiájának elindításában nyújt segítséget azok számára, akik a központban jelentkeznek. Egészségügyi ellátásról lévén szó, valamilyen házi gyermekorvosi vagy szakorvosi beutalóval mindenképpen rendelkeznie kell a gyermeknek ahhoz, hogy gondozásba kerülhessen.

Elsősorban azokat a családokat várjuk, akik nem elégednek meg a korai diagnózissal, hanem szeretnének továbblépni. A központ nem csak abban szeretne segíteni, hogy a szülők megértsék, elfogadják az autizmust, de abban is, hogy megfelelő segítséget tudjanak nyújtani gyermeküknek. Ehhez azonban komoly elhatározásra, együttműködésre, fegyelemre és kitartásra van szükség. Mi nem várjuk a csodát, hanem szeretnénk a szülőkkel együtt dolgozni érte.

Nemrégiben AUTTALENT 2021 – Együtt a tehetségekért! címmel hirdetett tehetséggondozó programot az Együtt az Autistákért Alapítvány. A programban Ön a kuratórium tagjaként az autista gyermekek és fiatalok tehetséggondozására kiírt pályázatok elbírálásában is részt vesz majd. Miért fontos és mennyiben más az autisták tehetséggondozása? Ez segítheti az integrációjukat?

A tehetséggondozás nem csak az autista fiatalok körében fontos. Nagy pazarlás lenne, ha a társadalom lemondana a tehetségekről, hiszen számos értékes művészt, tudóst, sportolót veszítenénk el. A tehetségek felismerése és támogatása az oktatási intézményekben dolgozó pedagógusok egyik fontos feladata. Az autista gyermekek, fiatalok esetében azonban a szociális és kommunikációs nehézségek, a környezet ingereivel kapcsolatos érzékelési problémák, a düh kezelése, az énkép és önértékelés kihívásai nehéz feladat elé állítják a kollégákat.

Ahhoz, hogy egy autizmus spektrum zavarral élő ember tehetsége kibontakozhasson, személyre szabott segítségre, eszközökre van szükség.

Ha egy autista tanuló tehetségét felismerik, az az osztályközösségben, vagy más közösségekben elfoglalt helyére is hatással lehet. Ha pl. nagyon sokat tud földrajzból, csoportmunkában mindenki a maga csapatába szeretné bevenni. Amennyiben sikerül megfelelő támogatást kapnia, máris komoly lépést tett a beilleszkedés útján.

Miért érdemes a programba pályázni? Mit nyújt a program a tehetséges fiataloknak rövid, illetve hosszútávon?

Egyebek között azért érdemes jelentkezni ebbe a programba, mert a sikeres pályázók az Alapítvány által nyújtott anyagi támogatásnak köszönhetően még inkább kibontakoztathatják tehetségüket. A nyertes pályázatok számára nyújtott anyagi támogatás 100 000 Ft-tól 1 000 000 Ft-ig terjedhet, s többek között eszközbeszerzésre, képzések költségeinek fedezésére, szoftver-, hardver- és applikáció vásárlásra, mentori és terápiás költségek fedezésére fordítható. Ráadásul nagyon fontos számunkra, hogy a pénzügyi támogatáson túl a gyerekeket és fiatalokat olyan szervezetekkel és személyekkel kössük össze, akik segíthetik a fejlődésüket. Szeretnénk, ha a segítségükkel hosszú távon, a gyakorlatban is tudnák hasznosítani tudásukat és képességeiket.

Követel-e ez bármilyen elfoglaltságot (áldozatot) a szülőktől?

Természetesen, de úgy gondolom, az Alapítvány programja által nyújtott támogatás le is veszi a terhek jelentős részét a szülők válláról. A pályázatból a tehetséggondozás minden eleme finanszírozható, az utazási költségektől a terápiákig.

 

Együtt az Autistákért Alapítvány

A pályázatra való jelentkezés feltételei a kiírásban megtalálhatóak:

https://egyuttazautistakert.hu/wp-content/uploads/2021/03/AUTTALENT_final.pdf

 

 

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás