Szülő- és gyereknevelés

Az apák a fiukat, az anyák a lányukat szeretik jobban?

A szülők szeretik azt képzelni, hogy minden gyereküket egyformán szeretik, és ugyanúgy is bánnak velük, kivételezés nélkül. Ugyanakkor úgy tűnik, az apák a fiukra, az anyák pedig a lányaikra szívesebben költenek.

Noha a Journal of Consumer Psychology című szaklapban publikált anyag szerint szinte minden szülő tagadja ezt a tényt, a többség bizony szívesebben költ a vele azonos nemű gyermekére, mint az ellentétes neműre.

Az apák a fiukat, az anyák a lányukat szeretik jobban?

A kutatást vezető Lambrianos Nikiforidis marketingprofesszor, a State University of New York munkatársa, négy tanulmányt is levezényelt a témában. Az egyikben 250 résztvevő kapott egy 50 dolláros ajándékkártyát, és a kérdés az volt, hogy a fiukra vagy a lányukra költenék-e a pénzt.

Érdekes módon az apák 62 százalékban a fiukat, míg az anyák 71 százalékban a lányukat választották, ami a szakértőket is meglepte. Itt a kérdés azonban még elméleti volt, míg másik kutatás során ténylegesen költhettek a szülők: itt az apák 87 százalékban a fiuknak kedveztek, míg az anyák 76 százalékban a lányuknak.

A szakemberek szerint ennek oka az, hogy könnyebben tudnak azonosulni az egyező nemű gyerekkel a szülők, így ösztönösen „maguk felé hajlik a kezük” pénzköltéskor. 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás