Szülő- és gyereknevelés

Az édesanya szerint a gyerekek nem tartoznak semmivel a szüleiknek: “Nem azért vállalod őket, hogy parancsolgass nekik”

Gyermeket vállalni és felnevelni nem könnyű dolog. Éppen ezért, mindenkinek a saját értékrendje és meggyőződése szerint, vagy akár saját neveltetése szerint kell eldöntenie, hogy akarja-e, és ha igen, hogyan neveli a gyermekeit. Lisa Pontius, a TikTok egyik felhasználója azonban érdekes elveket vall. A nézeteit nem habozott megosztani a közösséggel, a videója pedig vírusszerűen terjedt, nem kis felháborodást keltve a felhasználók körében - olvasható a filantropikum.com oldalán.

A nő, aki egykor szakács volt, ma már főállású anya, és úgy döntött, saját tapasztalataiból kiindulva megosztja a nagyvilággal a személyes véleményét arról, mit is jelent valójában szülőnek lenni. Úgy véli, rájött arra a fájdalmas igazságra, amit sokan nem tudnak elfogadni. Hiszi és vallja, hogy a szülők maguk választják a gyermekvállalást, éppen ezért ezt a felelősséget úgy kell vállalniuk, hogy nem támasztanak elvárásokat a csemetéikkel szemben - írja a filantropikum.com.

„A szülő kötelessége, hogy gondoskodjon a gyermekeiről. Ez felelősség. Nem mindenki tud többet tenni, de ez a minimum – gondoskodnia kell a gyermeke fizikai és anyagi szükségleteiről” – fogalmazott Lisa, aki kétgyermekes anyukaként biztos abban, hogy tudja, mit beszél.

A videója több mint 5 millió megtekintést ért el, a témája pedig igazi vitaháborút váltott ki a kommentek között. Azt is kihangsúlyozta, egyetlen gyermek sem tartozik a szüleinek semmivel, még egy jó kapcsolattal sem, amikor felnőtté válnak. Minden kisgyermek, akit az édesanyja és az édesapja tisztel, meg fogja adni nekik a viszonzott tiszteletet és megbecsülést, ahogyan ő is megkapja.

Lisa szerint a szülők tartoznak a gyermekeiknek azzal, hogy a lehető legjobban neveljék őket, és a lehető legjobbat adják nekik. Amíg jól végzik a munkájukat, addig a gyermekeik, függetlenül attól, hogy hány évesek, szeretni fogják őket, és szoros kapcsolatot tartanak fenn velük.

Azt állítja, a gyereknevelés nem arról szól, hogy parancsolgatunk a gyermekeinknek, és elvárjuk tőlük az engedelmességet, hanem inkább arról, hogy a megtanítjuk, megmutatjuk nekik a helyes irányt, így ők maguk dönthetik el, mi a jó és mi a rossz, és ők maguk választhatnak a lehetőségeik közül.

„Nem azért szereted a gyermekeidet, és nem azért gondoskodsz róluk, hogy cserében elvárhasd, hogy felnőttként vakon hallgassanak rád, és tegyék azt, amit mondasz” – érvel az édesanya.

Emellett szerinte minden szülőnek örülnie kell annak, hogy fia vagy lánya használja a fejét, hogy önállóan gondolkodik és döntéseket hoz. A gyerekek racionális lények, amit az anyák és apák gyakran elfelejtenek.

Lisa Pontius a BuzzFeednek is adott egy interjút a témában, melynek keretében kitálalt a basáskodó szülőkről is, akik egészséges kapcsolatot várnak el a gyerekeiktől, holott ők gyökerükben irtják ki az ehhez szükséges feltételeket. Úgy véli, hogy minden gyereknek, különösen, ha már elérte a felnőttkort, szüksége van néhány normális határra, amelyet a szülei nem tudnak áthágni. Ezt ő személy szerint még ma is gyakorolja a saját édesanyjával és édesapjával, és remek a kapcsolatuk.

A nő azt is elmondta, hogy az idősebb generáció tagjai erősen hisznek abban, hogy minden gyermek tartozik a szülőnek a tisztelettel, még akkor is, ha nem megfelelően nevelték. Ezzel a ténnyel cseppet sem ért egyet, és ezért nem is fogja ráerőltetni ezt a gyerekeire.

A nő videója valósággal felrobbantotta a kommentszekciót. Egymásnak ellentmondó hozzászólások özöne árasztotta el a posztot: sokan egyetértettek a véleményével, míg mások felháborodva tiltakoztak ellene. „A gyerekek automatikusan szeretik és tisztelik a szüleiket. Szörnyű embernek kell lenned ahhoz, hogy ne kapj tiszteletet a gyerekeidtől, és természetesen, ha ez megtörténik, akkor nagyon is megérdemled” – reagált egy felhasználó.

Forrás: filantropikum.com
A kép forrása: filantropikum.com (TikTok)

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás