Szülő- és gyereknevelés

Az önkénteskedő tinédzser jobban keres

Mi lenne a gyermeked reakciója, ha azt tanácsolnád, hogy menjen el önkéntesnek? Mit szólna, ha unszolnád, hogy menjen el szavazni? Ha tiltakozna, légy állhatatos! A kutatók szerint megéri. De aztán támogatni is kell, nehogy veszélybe sodorja magát!

Egy vizsgálat kimutatta, hogy többet keresnek és iskolázottabbak azok a felnőttek, akik tinédzserként nagyobb fokú közösségi részvételt gyakoroltak: szavaztak, önkénteskedtek vagy aktivisták voltak.

Korábbi kutatásokból már ismeretes volt, hogy a közösségi részvételt mutató emberek közelebb érzik magukat másokhoz, könnyebben tudnak kapcsolódni embertársaikhoz, és ez erősebb közösségek létrehozását segíti elő. Most azonban a kutatók több mint kilencezer 18 és 27 év közötti fiatal adatainak 6 éven átívelő elemzésével azt akarták megtudni, hogy a kamaszkori aktív társadalmi elkötelezettség növeli-e az egyén egészségi és iskolázottsági szintjét, illetve, hogy e tevékenységek hatása megmutatkozik-e a felnőttek anyagi helyzetében is.

A kutatócsoport azt találta, hogy a szavazás fontossága iránti elkötelezettség és az önkénteskedés kedvezően befolyásolja a későbbi testi és lelki egészségi állapotot: ezen felnőttek körében ritkábbnak bizonyult például a depresszió, és kisebb volt az egészségtelen életmód kockázata (pl. droghasználat).

A vizsgálat azonban bonyolultabb összefüggésekre is rámutatott. Noha a közösségi részvétel és társadalmi aktivitás nagyobb eséllyel járt együtt magasabb tanultsági szinttel és nagyobb jövedelemmel, hat évvel később – a már fiatal felnőttek – sokkal kockázatosabb cselekedetekre adták a fejüket.

A tudósok azt valószínűsítik, hogy az önkénteskedés egyszersmind frusztráló is a tinédzserek számára, hiszen változást szeretnének elérni a világban, és életkorukból kifolyólag sokkal türelmetlenebbek a lassú társadalmi változásokkal szemben. A kutatók arra biztatják a szülőket, hogy támogassák gyermekeiket, és segítsenek nekik megőrizni az adott társadalmi cél iránti elkötelezettségüket és szenvedélyes attitűdjüket, ugyanakkor segítsenek nekik azt is megtanulni, miként kezeljék rövidtávú és a hosszú távú elvárásaikat az általuk választott küldetéssel kapcsolatban.

A cikk forrása: ScienceDaily

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás