Szülő- és gyereknevelés

Azok a kisgyermekek, akiket hagynak hisztizni, nagy valószínűséggel sikeresebb felnőttekké válnak

Hát igen, a gyerekek dühkitörései…micsoda öröm ez a szülőknek…


Ha valaha is átélted azt a helyzetet édesanyaként, amikor megpróbálod lenyugtatni gyermekedet, mert egy hisztiroham tör rá, jusson mindig eszedbe, hogy nem vagy ezzel egyedül.

Megértem, tudom, hogy mennyire nem egyszerű, amikor azt mondod a kicsinek, hogy „nem”, mert ő azt a kis világában  úgy éli meg, mintha a világ véget érne.

De ezek a dührohamok egy kisgyermek életében teljesen normálisak.

Dühkitörések vizsgálata

Bár mindannyian próbáljuk megvesztegetni gyermekeinket, hogy maradjanak csendben, esetleg az ordibálás-suttogás taktikát alkalmazzuk (pontosan tudod, miről beszélek), de érdemes lehet újragondolnod ezeket a stratégiákat, mert ezzel megakadályozhatod, hogy a gyermekek ezen tapasztalatok által gazdagodjanak.

A szakértők azt állítják ugyanis, hogy nagy valószínűséggel sikeresebbek azok a kicsik, akiket hagynak hisztizni, ezért érdemes megfontolnunk, engedjük-e ezeket a dührohamokat megtörténni vagy sem…

A Developmental Psychology folyóirat nemrég megjelent tanulmányában a pszichológusok 12 éves tanulók jellemzőit és viselkedését vizsgálták és próbálták megjósolni 40 évvel későbbi sikerességüket (foglalkoztatás, elhelyezkedés) a gyermekkori IQ és a szülők társadalmi-gazdasági státusza alapján. Röviden, a gyerekek viselkedését tanulmányozták, hogy az hogyan befolyásolja, elővételezi későbbi életük sikerességét.

„Megvizsgáltuk a szülő társadalmi-gazdasági státuszát (SES), a gyermek intelligenciáját, valamint a tanulói jellemzőket és a viselkedést (figyelmetlenség, felelősségvállalás, tanulmányok, kisebbrendűségi érzés, türelmetlenség, pesszimizmus, szabálykövetés, szülői tekintéllyel való szembefordulás, valamint a tanárok értékelése, hatása és a szorgalom) két fontos valós kimenetelre, a foglalkozás jövőbeni sikerességére és a várható jövedelemre.”

A dührohamról - tanulmány

745 résztvevőt vizsgáltak meg 40 éven keresztül (1968-2008), és azt állapították meg, hogy a szabályszegő és a szülői tekintéllyel szemben fellépő gyermekek nagyobb valószínűséggel járnak sikerrel az életben.

„Az eredmények megmutatták a tanulói jellemzők közvetlen és közvetett hatását (felelősségteljes tanuló, szabályszegés, a szülői tekintély megszegése, valamint a tanárok által értékelt szorgalom) a jövendőbeli karrier sikerességére, miután megvizsgálták a 12 éves korban tapasztalt szülői SES és IQ különbségeket.”

A dührohamok perspektívába helyezése

Amikor legközelebb ugranál, hogy megpróbáld csillapítani gyermeked dühkitörését, gondold meg kétszer. Ha azt szeretnéd, hogy sikeres legyen, érdemes hagynod, hogy kitombolja magát.

Mit gondolsz a tanulmányok és a cikk elolvasása után, a te gyermeked mennyire lesz sikeres felnőtt?

A cikk forrása: kidsactivitiesblog.com 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás