Szülő- és gyereknevelés

Bódis Gyula: A bridzsnek van helye a nemzeti tantervben

Kilencven páros a Gömbaulában

Komoly érdeklődés mellett zajlott le a 45. Nemzetközi Budapesti Bridzs Fesztivál, amelyre május 25. és 29. között kerül sor, az ELTE fővárosi gömbaulájában. A 16 különböző ország színeiben induló párok idén is a magyar fejlesztésű LoveBridge szoftver segítségével mérték össze tudásukat. Az esemény a Magyar Kormány támogatásával jött létre.


A bajnokság 4 versenyszámra tagolódott, szerdán, csütörtökön és pénteken este 41 csapat mérte össze tudását, míg csütörtök délelőtt az Ukrajna párosé, péntek délelőtt pedig a BAM csapatmérkőzésé volt a terep. A hétvégén a teremben egyszerre 90 páros versengett és használta a Visoft Kft által fejlesztett LoveBridge szoftvert, amely teljesen átalakíthatja a bridzs játék kultúráját..

Az idén különleges figyelmet kapó Ukrajna páros mérkőzését az Alan Maddock – Andres Knap spanyol csapat nyerte, második a Juraj Kvocek és Martin Vodicka alkotta szlovák páros, harmadik a cseh David Vozábal – Martin Schanka páros lett. 

A BAM csapat mérkőzésének első három helyezettje sorrendben a magyar Dienes, az angol England U26 és a spanyol Canaria csapat. A csapatmérkőzés során kialakult sorrend: első a cseh Czech Federation, második a hazai Budaörs 17, harmadik a litván BridgeScanner negyedik pedig a magyar Galim csapata. Vígaszágon a belgiumi Belgium Open és a lengyel Poland U26 jutott tovább. A Best Junior-díjat az England U26 vihette haza.

A páros mérkőzések során az A döntőben kialakult sorrend: a győztes lengyel Kamil Walczyk – Piotr Kucharski párost követte a magyar Kemény György és Trenka Péter. Harmadik helyen a spanyol Gonzalo Goded és Jordi Sabate, negyedik helyen a cseh Bohumir Zajicek – Kamil Zylka páros végzett. A B döntő három magyar csapat közt zajlott: az első az Argay Zsolt – Kemény Márk duó, második a Czímer Csaba – Szalka Tamás páros, harmadik Dombi Gergely és Gál Péter lett. A C döntőt Jalsovszky Pál és Nádasi Tibor nyerte.

Az eseményt szervező Bódis Gyula, a Visoft Kft. ügyvezetője már évek óta a Magyar Kormány támogatásával segíti, támogatja a magyar bridzs életet, illetve jelentős szerepet vállal az események szervezésében.
Bódis elmondta: szerinte a bridzsnek még az iskolai alaptantervben is szerepelnie kellene.
- A bridzs valahol hungarikum, Magyarország pedig bridzs-nagyhatalom. Az 1930-as években Magyarország híres volt a bridzsezőiről, több Európa-bajnokságot nyertünk. A világháború utáni kommunista hatalom a régi, polgári világ csökevényének tekintette a kártyajátékot, ami a hatvanas évek közepén kezdett újraéledni - tette hozzá Bódis. - Jelenleg 600 és 800 körül van a magyarországi versenyzők száma, a hobbi- és klubjátékosok pedig még többen lehetnek, országszerte mi 39 nagyobb működő klubról tudunk. Ezeknek a kluboknak folyamatos az utánpótlása: korábban létezett olyan támogatott program, ami a fiatalok bridzs tanulását karolta fel, az itt résztvevő játékosok zöme is ennek a programnak köszönhető. A bridzsező fiatalok sikereit látva próbáljuk régóta valamilyen szervezett tantárgyként, tanóraként "becsempészni" a bridzset a középiskolai oktatásba. Amikor a Debreceni Egyetem felvette a bridzs oktatást a fakultatív órái közé, alig fértek el a diákok az előadóban. Az általános iskolások számára pedig létezik a mini bridzs, ami kifejezetten 6-14 éveseknek szól. A játék nem csak a nyugdíjasok "sportja", akik a munkát abbahagyva valamilyen szellemi elfoglaltságot keresnek maguknak. A bridzs jól láthatóan egy olyan sport és játék, amely masszívan hozzájárul a ragyogó szellemi állapot fenntartásához, ami független a kortól, sőt, minden korosztályban előnyös és hasznos.

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás