Szülő- és gyereknevelés

Célkeresztben a 2021-es felvételi – avagy „HOVATOVÁBB” és hogyan tovább?

Ráfordultunk a célegyenesre, hisz akik idén nyolcadikosok – esetleg hat vagy nyolcosztályos iskolába mennek – hamarosan megmérettetnek. A hajrá azonban idén más, nehezebb, mint máskor, hisz a járványhelyzet miatt elmaradnak a nyílt napok, személyes felvételivel kapcsolatos tapasztalatgyűjtések. Sokan már hónapok óta offline vagy online felvételi előkészítőket gyűrnek, hogy majd január 23-án a központi írásbeliken -, melyet a járványhelyzet miatt még két pótidőpont követ majd – a legjobb matek és magyar tudásukról adjanak számot. A nyomás, a bizonytalanság nagy, épp ezért a Felelős Szülők Iskolája a #hovatovább – Középiskolai Felvételi Nyílt Napok, Expo és Börze aloldalán és január 14-28. között zajló online eseményén igen sokrétű információanyagot gyűjtött össze és tesz elérhetővé az iskolaválasztás, pályaorientáció és a felvételi fókuszában.

Szakma versus Gimnázium

Sokak előtt ott a nagy kérdés, hogy gimnáziumba menjenek és inkább a nyelvi és általános ismereteiket fejlesszék tovább – ha egyáltalán a kiszemelt intézményben megugorják az elvárt szintet – vagy inkább az átalakult szakgimnáziumokban, vagy épp szakképzési képzőhelyeken tanuljanak szakmát. Igen, az utóbbi esetében körülbelül a tanítási idő fele a választott szakmához fog kötődni, azaz gyakorlati munka. A szakácsok, cukrászok a tankonyhában vannak, az autószerelők pedig a műhelyben. A gimnáziumokban nyilván sokkal több nyelvóra, verseny lehetőség és magasszintű „elméleti” képzés zajlik. De vajon mi a jobb az én gyerekemnek? Erről ITT nézhetitek meg videónkat.

A HOVATOVÁBB keretein belül számtalan szempontot górcső alá veszünk, most még időben, hiszen február 19-e a piros betűs dátum, amikor a választott iskolákat, szakokat meg kell jelölni, ahová a diák szeretne felvételizni, addig lehet az információkat gyűjteni.

Balatoni József, alias Jocó bácsi az ország népszerű történelemtanára szerint az iskola és az otthon távolsága, a már ott tanuló diákok véleménye, és a projekt, témahetek száma is meghatározó ismérv lehet a választásban, de állítása szerint az a jó, ha a felvételi iskolaválasztás a diák döntése lesz. Erről ITT olvashattok és nézhetitek meg a kapcsolódó videót.

hovatovább

Hogy minek is és mit is tanul az a gyerek?

Őszintén bevallom, Varga István, jövőkutató szakértőnk hamarosan bemutatásra kerülő edukációs videója után már nem is tudom a kérdésre a választ. Nem is tudjuk pontosan, mik lesznek a jövő szakmái, hiszen a robotikától az élmény menedzserig és számtalan olyan szakmáig, szakterületig, amiről még gondolkodni sem mertünk, a kőkemény jövőképet tárja elénk majd a január 14-28. között megrendezésre kerülő Hovatovább 2 – Középiskolai Nyílt Napok közösségi médiás eseményében.

felvételi kavalkád

Mi a legfontosabb a pályaválasztásnál, a karriertervezésnél?

A cikk teljes egészében a felelosszulokiskolaja.hu oldalán olvasható.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás