Szülő- és gyereknevelés

Csattanós választ adott a kisdiák a találós kérdésre, tanára szóhoz sem jutott

A megoldás sokkal egyszerűbb volt, mint amire az elsős tanuló gondolt.

Egy kaliforniai iskola tanára, Bret Turner úgy döntött, egy találós kérdéssel indítja a napot diákjai számára. Amikor a gyerekek bementek az osztályterembe, már a táblán várta őket a megoldandó feladat, amit egyfajta agyserkentőnek szánt, amivel beindíthatja az órát.

 

The first guess from one of m

A találós kérdés így szólt: „Én vagyok mindennek a kezdete, a ”mindenhol” vége. Én vagyok az örökkévalóság kezdete, az idő és a tér vége. Mi vagyok én?”

Az angol nyelven értelmezhető feladvány megoldása az „e” betű volt, ugyanis ez áll a minden (everything) és az örökkévalóság (eternity) elején, valamint a mindenhol (everywhere) és az idő (time) és tér (space) végén is.

Az egyik első osztályos diák azonban sokkal filozofikusabban értelmezte a kérdést és helyes megfejtésként a „halált” mondta be. Tanárát annyira megdöbbentette a válasszal, hogy meg sem tudott szólalni.

„Amikor kimondta, hogy ’halál’, egy visszafogott csend állt be a teremben, én pedig valami olyasmit mondtam, hogy ’Azta, ez nagyon jó válasz!’. A gyerekek rendszeresen beszélgetnek a halálról, nagyszüleik, rokonuk, különösen állataik elvesztéséről. Ez lenyűgöző, ugyanakkor normális is számukra” – mondta Turner tanár úr, hozzátéve, hogy első osztályosokkal dolgozni jó móka, mert olykor vicces, kíváncsi, bizarr, rendkívül mély megjegyzéseik vagy kérdéseik vannak, amelyek hallatán az ember szemöldöke a homloka közepére ugrik.

Azt is elárulta, hogy a teljes döbbenet után

nem is akarta elmondani, mi volt a valódi megfejtés, mert az annyira ósdinak tűnt tanulója nagyon bölcs válaszának fényében.

Csakúgy, mint a „nem minden”, a „mindenség”, a „vég” vagy a „semmiség”, amelyek a többi gyerek fejéből pattantak ki. Végül azonban megosztotta az osztállyal, mire is gondolt, a diákok viszont egyáltalán nem voltak lenyűgözve tőle.

A tanár bejegyzését a Twitteren rengetegen látták, íme néhány a legjobb reakciók közül:

„A Z generációban mindenki egzisztenciális nihilista, nem?”

„Adj ötöst a gyereknek! Egy nap majd forgatókönyvet fog írni.”

„Képzeld el, milyen lett volna, ha azt mondod: igen, a helyes válasz a halál.”

„A tökéletes példa arra, hogy miért szeretünk tanítani. A gyerekek sokkal többre képesek, mint amit mi el tudunk képzelni, a gondolkodásuk pedig sokkal mélyebb és fantáziadúsabb lehet, mint sok felnőttnek.”

„A fiam erre azt válaszolta: atombomba.”

A cikk forrása: szeretlekmagyarorszag.hu 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás