Szülő- és gyereknevelés

Egyszerűsödnek a családtámogatási igénylések - GYED utáni GYES, Családi pótlék, anyasági támogatás iránti kérelmeket is érinti

A kormány tovább egyszerűsíti és gyorsítja az egyes családtámogatásokkal kapcsolatos ügyintézést – az ezt célzó törvénymódosítási javaslatokat szerdán nyújtotta be az Országgyűlésnek a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM).

Változás: Megszűnik a tanulói/hallgatói jogviszony kötelező igazolása

A KIM szerdán az MTI-nek küldött közleményében azt írta: amennyiben a módosításokat az Országgyűlés is elfogadja, akkor egyes családtámogatási eljárásokban a korábbinál kevesebb dokumentumot kell benyújtani, emellett megszűnik a tanulói/hallgatói jogviszony kötelező igazolása, így a szülőknek néhány kivételtől eltekintve nem kell majd beszerezniük az erről szóló igazolást.

Néhány kivételes esettől eltekintve a szülőtől vagy a tanulótól 2023. szeptember 1-jétől nem kérhető a tanulói jogviszony igazolása a tankötelezettség időtartama alatt, annak a tanévnek a végéig, amelyben a tanuló a tizenhatodik életévét betölti.

A tankötelezettség lejártát követően a tanuló érvényes diákigazolvánnyal igazolhatja tanuló/hallgató jogviszonyát egészen a felsőoktatási hallgatói jogviszony végéig – ismertette a tárca.

Változás: GYED után GYES megállapítása

A minisztérium kitért arra is, hogy a tervezet eljárási könnyítést tartalmaz azon szülőknek, akik gyermekük után gyermekgondozási díjra (GYED) voltak jogosultak.

Esetükben 2024. július 1-jétől a gyermekgondozási díjra való jogosultság megszűnését követően hivatalból történik a gyermekgondozást segítő ellátás (GYES) megállapítása. Ezzel éves szinten százezernél is több biztosított szülő mentesül a kérelem benyújtásának kötelezettsége alól.

Változás: Családi pótlék esetén, amikor a szülők külön élnek

A javaslat szerint a családi pótlék 50-50 százalékos megosztása iránti kérelmet a jövőben a különélő szülők egyike is benyújthatja majd.

További változás, hogy a vér szerinti apa is jogosulttá válhat az anyasági támogatásra, ezáltal megigényelheti az anyasági támogatást abban az esetben, ha az anya az igénylést megelőzően elhalálozik és az apa gondoskodik a gyermekről – olvasható a közleményben.

Hangsúlyozták, hogy 2010 óta a kormány kiemelt célja a gyermekvállalás és a gyermeknevelés támogatása, a családok megerősítése, amelynek érdekében széles körű és stabil családtámogatási rendszert hozott létre és működtet.
Ma már több mint 30 olyan intézkedés érhető el a családok számára, amely kézzel fogható segítséget jelent a mindennapokban. Ezek igénybevételének módját a kormányzat évről évre felülvizsgálja annak érdekében, hogy a magyar családok a korábbinál is kevesebb adminisztrációs kötelezettséggel tudják azokat igénybe venni.

Fotó: GettyImages
Forrás: MTI

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás