Szülő- és gyereknevelés

Először ültettek be emberi agyba mikrochipet, ami a jövőben a mesterséges intelligenciával is kapcsolódhat akár

Elon Musk Neuralink nevű start-up cége még májusban kapott engedélyt az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivataltól (FDA-tól) a chip embereken való tesztelésére, ami mérföldkőnek számít az engedély megszerzéséért folytatott küzdelmek után. 
 

A Neuralink nevű start-up cég, amelynek tulajdonosa a milliárdos üzletember és feltaláló Elon Musk, aki 2023-ban a világ leggazdagabb embere lett, alapítása óta először ültetett be agyi implantátumot egy beteg központi idegrendszerébe.

   Az első páciens tegnap kapott implantátumot a Neuralink-től, és most jól gyógyul"

- írta Musk hétfőn közleményében. Az idegsejtek aktivitására vonatkozó első eredmények "ígéretesek".

Cél: neurológiai betegeségeben szenvedők gyógyítása

A 2016-ban alapított vállalat tavaly kapott engedélyt az amerikai hatóságoktól az emberi agyba ültetett implantátumok tesztelésére. Az implantátumok körülbelül akkorák, mint öt egymásra helyezett érme. Céljuk, hogy segítsenek az olyan neurológiai betegségekben szenvedőknek, mint a Parkinson-kór vagy az amyotrófiás laterálszklerózis (ALS), de alapvetően lehetővé teszik az agy és a számítógépek, valamint a mesterséges intelligencia közötti közvetlen kapcsolatot is, ezáltal fokozva az emberi képességeket.

   Lehetővé teszi a mobiltelefon vagy a számítógép irányítását pusztán gondolkodással, és szinte bármilyen eszköz felett"

 - írta Musk.

   Az első felhasználók azok lesznek, akik már nem tudják mozgatni a végtagjaikat".

A Neuralink nem az egyetlen cég, amely agy-számítógép interfészeken dolgozik. Az ausztrál székhelyű versenytárs Synchron 2022 júliusában jelentette be, hogy elsőként egy amerikai beteg agyára csatolt chipet.

 

- via -

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás