Szülő- és gyereknevelés

Évekig bántalmazta a nevelőszülő a gondjaira bízott gyerekeket, az osztályfőnök ismerte fel a bántalmazás jeleit

A két bántalmazott gyerek 2021 szeptemberében került iskolába, ahol többször jelezték az osztályfőnöknek, hogy nem szeretnének hazamenni, így derült fény a bántalmazásra.
Az osztályfőnök jelzési kötelezettségének eleget tett, a bántalmazó nevelőszülőt végül elítélték. Az ítélet még nem jogerős.

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt és eltiltott a gyerekekkel való foglalkozástól a Zalaegerszegi Járásbíróság egy nőt, aki nevelőszülőként éveken át bántalmazott két rábízott kislányt - tájékoztatta a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője az MTI-t.

Vándor Virág felidézte, hogy a vádlott 2014 decemberétől nevelőszülőként gondozta az akkor három hónaposan hozzá került ikreket.

A nő négyéves koruktól rendszeresen bántalmazta, fakanállal ütötte a gyerekeket, ha szerinte nem viselkedtek megfelelően, nem fogadtak szót, "hisztiztek" vagy veszekedtek. Előfordult, hogy büntetésként nem adott nekik enni, illetve rendszeresen azzal fenyegetőzött, hogy "kirúgja őket a házból".

A kislányoknak a bántalmazások következtében végtagjaikon, hasukon, hátukon véraláfutásaik keletkeztek. A folyamatos verés hatására féltek a nőtől, aki megtiltotta nekik, hogy a történtekről bárkinek is beszéljenek, mert akkor "elviszik őket" a családtól.

Az osztályfőnök ismerte fel a bántalmazás nyomait

A gyerekek 2021 szeptemberében kerültek iskolába, ahol többször jelezték az osztályfőnöknek, hogy nem szeretnének hazamenni, de az otthoni bántalmazásokról sosem beszéltek.

Egy testnevelésórán az osztályfőnökük mindkét gyereken észrevette a verések nyomait, ezért értesítette a lányok gyámját, így pár nappal később új nevelőszülőnél helyezték el őket.

A Zalaegerszegi Járásbíróság a vádlottat kétrendbeli kiskorú veszélyeztetése és kapcsolati erőszak bűntettében mondta ki bűnösnek, amit súlyosbított, hogy közfeladatot ellátó személyként követett el. Két év, öt évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, továbbá véglegesen eltiltották bármely olyan foglalkozástól és tevékenységtől, amelynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött fiatal nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végezné, illetve ilyen személlyel egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyban állna.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, de a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, így az nem jogerős.

Gyermekbántalmazás észlelése

Szakértők szerint a gyermekbántalmazás jelei felett nagyon gyakran elsiklik a környezet figyelme, de sokszor ennél is nagyobb probléma a tabusítás, amikor a környezet nem akar tudomást venni a valódi okokról, úgy csinál "mintha", nem teszi szóvá, vagy félreértelmezi a jeleket. Ráadásul a bántalmazás tünetei nagyon eltérőek lehetnek, általában a fizikai bántalmazás tünetei egyértelműbbek.
 

A hazai gyermekvédelem legnagyobb hiányossága a rosszul működő jelzőrendszerben keresendő. A jelzőrendszeri tagok azok, akik családon vagy intézményen belül a gyerek bántalmazás miatt megváltozott viselkedést észlelniük kell, azt, hogy a gyerek körül nincs minden rendben.

Szakemberek tapasztalata az, hogy a jelzőrendszeri tagok sokszor még maguk sincsenek tisztában a kötelezettségeikkel, sőt a felelősségrevonhatóságukkal sem, nem feltétlenül tudják, hogy kérhetik egy bejelentés zártan kezelését. Ugyanakkor, ha a bejelentést nem teszik meg, akkor jogilag felelősségre vonhatók foglalkozás körében elkövetett kiskorú gyermek veszélyeztetése miatt.

Ha egy személy gyermekbántalmazást észlel, feljelentést kell tennie a gyermekjóléti szakszolgálatnál, a rendőrségen (súlyos vagy sürgős esetben 72 órán belül, enyhébb esetben 8 napon belül). Fontos tudni, hogy névtelenül is lehet feljelentést tenni, mert senkitől nem várható el, hogy adott esetben a saját biztonságát kockáztassa.

A bejelentéseket minden esetben a gyermekjóléti szakszolgálatoknak be kell fogadnia, és el kell járnia az ügyben.

Fizikai bántalmazás tünetei gyerekeknél

A fizikai bántalmazás az észrevehetősége miatt jóval egyértelműbb, mert a piros-kék-lila foltoknak, horzsolásoknak, kisebesedésnek egyből szembe tűnnek. Segítségképpen álljon itt az UNICEF grafikája.

A nyitókép csak illusztráció, forrás: 123rt.com

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás