Szülő- és gyereknevelés

"A pozitív gyereknevelésnél fontos, hogy következetesek és reálisak maradjunk" – Pozitív fegyelmezési tippek szülőknek

Miről szól a pozitív gyereknevelés? Hogyan lehet pozitívan fegyelmezni a gyereket? Lucie Cluver, az Oxfordi Egyetem gyermek- és családügyi szakértője, egyetemi tanár ad hasznos tanácsokat szülőknek.

– A szülők nem akarnak kiabálni a gyerekükkel, még kevésbé megütni őket, ha mégis megteszik, akkor általában az azért történik, mert már annyira kijöttek a sodrukból, hogy már nem látnak más megoldást a helyzet kezelésére. Pedig sem a kiabálás, sem a gyerek megverése nem jó fegyelmezési eszköz – kezdi magyarázatát Lucie Cluver egyetemi tanár.  

– Éppen ellenkezőleg, a gyermekek rendszeres bántalmazása, megfenyítése akár egész életükre káros hatással lehet, mert a gyermekek által átélt tartós "toxikus stressz" számos negatív következménnyel járhat, például növelheti az iskolából való kimaradás esélyét, a depressziót, szélsőséges esetben a kábítószer-fogyasztást, az öngyilkosság és a szívbetegségek kockázatát – teszi hozzá.

A büntetés és a fegyelmezés eszközei helyett azonban a "pozitív fegyelmezés" módszere arra irányul, hogy a gyerekeinkkel egészséges kapcsolatot alakítsunk ki, és pozitív viselkedésre ösztönözzük őket.
Ehhez ad néhány tanácsot a szakértő.

1# Minőségi idő a gyerekkel

A közösen eltöltött idő minden kapcsolat alapja, különösen a gyermekeinkkel való kapcsolat számára elengedhetetlen a tartalmasan megélt közös idő. "Ez lehet akár napi húsz perc is. Vagy csak öt perc." A lényeg, hogy ilyenkor teljes figyelmünkkel a gyermekre koncentráljunk. A tévét és a mobiltelefont ki kell kapcsolni, mert ilyenkor valóban csak a gyerekkel kell foglalkoznunk".

2# A pozitív viselkedés dicsérete

Szülőként gyakran csak a gyermekeink negatív viselkedésére kapjuk fel a fejünket igazán, a hisztijüket, dühüket vesszük észre. A gyerekek ilyenkor azt élik meg, hogy a negatív viselkedésükkel kivívják szüleik figyelmét, ami ahelyett, hogy megállítaná a negatív viselkedést, inkább ösztönzi azt.
A gyerekeknek szükségük van a dicséretre és a bátorításra, ettől érzik magukat szeretve és megerősítve. Ezért: "Ismerjük el a pozitív viselkedését, és dicsérjük meg a gyereket, ha jól viselkedik, ha ügyes, még akkor is, ha például csak öt percig játszott a testvérével" - javasolja Cluver. "Ez ösztönözheti a pozitív viselkedést."

3# Az elvárások világos kommunikálása

"A gyerek jobban megérti a szabályokat, ha világosan megmondjuk neki, hogy mit tegyen, és mit ne" – mondja Cluver. "Ha például arra kérjük a gyermeket, hogy ne csináljon rendetlenséget, akkor nem lesz világos számára, hogy pontosan mit is kell tennie." Ha azonban világosan megfogalmazzuk, hogy mit várunk el tőle pontosan, például: "Kérlek, rakd rendbe a szobádat, és az összes játékot tedd a dobozba", a gyermek jobban megérti, hogy mit kérünk tőle, és nagyobb valószínűséggel hallgatni is fog ránk.

   Fontos viszont, hogy reális elvárásokat fogalmazzunk meg. Ha arra kérjük a gyereket, hogy egész nap legyen csendben, az nem fog működni, míg, ha arra kérjük őt, hogy tíz percre hagyjon minket nyugodtan telefonálni, azt viszont igen"

 – mondja Cluver. "A saját gyermekét mindenki maga ismeri, és tudja, hogy mi az, amit el lehet tőle várni, amit képes megtenni. Ha a lehetetlent kérünk, akkor biztosan kudarcot vallunk" – szögezi le.

4# Tereljük el a gyerekét figyelmét kreatívan

Időnként már annyi is segíthet, ha ügyesen eltereljük a gyerekek figyelmét egy robbanás előtti helyzetben. "Váltsunk témát, kezdeményezzünk játékot, menjünk át egy másik szobába, tereljük el sétával a gyerek figyelmét a kibontakozóban lévő feszültségről" – javasolja Cluver.

Az időzítés ilyenkor döntő fontosságú. Időben fel kell tudni ismerni, hogy mikor eszkalálódhat a helyzet, és erre ügyesen, időben kell szülőként reagálnunk. Ha a szülők figyelmesek és észreveszik, hogy a gyermekük kezd nyűgössé, ingerlékennyé vagy idegessé válni, akkor azonnal közbe kell avatkozni.

5# Ajánljunk pozitív megoldásokat és alternatívákat

A felnőtté válás része, hogy megtanuljuk, tetteink következményekkel járnak. Ezt a tapasztalatot gyerekeinek úgy tudjuk átadni, hogy a határokat és a szabályokat világosan megfogalmazzuk.

Ha a cselekedeteik következményét időben közöljük, a gyerekkel, akkor ők is még időben tudnak a viselkedésükön változtatni. Ha például azt szeretnénk, hogy a kisgyerek hagyja abba a rongálást, akkor nyugodtan, de határozottan mondjuk neki azt, hogy: "Ha most ezt nem fejezed be, akkor itt van vége a játékidőnek. Tudom, hogy ezt most nehéz abbahagyni, de ilyet nem szabad csinálni". A gyerek ilyenkor megérti, hogy mire számíthat, és van lehetősége reagálni, megváltoztatni a helytelen viselkedését. Ha gyerek ezután abbahagyja a rongálást, dicsérjük meg őt érte.
A pozitív gyereknevelésnél fontos, hogy következetesek maradjunk és reálisak legyünk.

Játék kisgyerekkel

A közösen eltöltött idő szórakoztató és hasznos is, ráadásul egy sor dolog még csak pénzbe sem kerül. "Utánozzátok egymást a gyerekkel, csapkodjátok a kanalakat az edényekhez vagy énekeljetek együtt hangosan" – ad tippeket Cluver.

   Kutatások bizonyítják, hogy a játék hihetetlenül elősegíti az agy fejlődését".

Időtöltés nagyobb gyerekekkel

A fiatalabb gyerekekhez hasonlóan a tinédzserek is vágynak az elismerésre és a dicséretre. A közösen eltöltött idő számukra éppen annyira fontos, mint a kicsik számára. "Sokan szeretnek együtt táncolni vagy a szüleikkel kedvenc énekesükről beszélgetni, még akkor is, ha ezt nem mindig tudatják a szüleikkel" - magyarázza Cluver. "Az ilyen pillanatok hozzájárulnak a pozitív gyerek-szülő kapcsolathoz, amelynek középpontjában a gyerekek igényei állnak."

Amikor szabályokat alakítunk ki, akkor – ha nem is mindig, de időnként – bevonhatjuk a gyereket: "Kérjük meg a kamaszt arra, hogy együtt hozzuk meg a szabályokat" - javasolja Cluver. "Üljünk le együtt, és találjuk ki közösen, hogy mi az, ami rendben van, és ami még belefér a keretekbe, illetve mi az, ami már nem. A gyerek ezért nagyon hálásak lesznek, mert azt érzik, hogy szülőként tiszteljük és figyelembe vesszük a véleményüket, és hogy megértjük őket".

Forrás: UNICEF
Fotó: Freepik

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás