Szülő- és gyereknevelés

Ez az egyik leggyakoribb baleset a 2-6 éves gyerekeknél, pedig sok szülő maga okozza a bajt! Így kerüld el!

Te tudod, melyik az a gyermekkori sérülés, amely minden napos a 2-6 éves gyerekek körében? Ártatlan játéknak indul, könnyen baj lehet belőle, és te is már biztosan kipróbáltad egyszer a saját gyerekeden…

 

Minden gyerek imádja, amikor himbálják-lóbálják a levegőben, főleg ha ezt egyenesen az imádott szülei teszik vele - játékból. A gyermekorvosok ellenben ennek a játékos mókázásnak a veszélyeire intik a szülőket. Hogy mire kell ügyelned, cikkünkben olvashatod.

"Még, még! Most még magasabbra" – kiabálják hangosan nevetve-sikongatva a gyerekek, amikor magasan a levegőbe himbáljuk őket. A vidám játéknak azonban könnyen sírás lehet a vége.

Ez az egyik leggyakoribb baleset a 2-6 éves gyerekeknél, pedig sok szülő maga okozza a bajt! Így kerüld el!

A gyerek nyújtott karját hirtelen rándítás éri – kifordulhat az ízület
A magasra röpítés ugyanis könnyen a rádiuszfej szubluxációjához, azaz az ízület kifordulásához, ficamához, sérüléséhez vezethet. Orvosilag ezt Chassaignac-sérülésnek is nevezik, ami a 2-6 éves gyerekeknél gyakori balesetnek számít. Akkor történik ez, amikor a nyújtott kar hirtelen megrándul, a rádiuszfej kibújik a ligamentum anulare alól.

Az ártatlan játék során az ízület széthúzódik
Ez a gyerekeket nagyon fájdalmasan érinti, gyakran fel sem merik többet emelni a kezüket, hasukra teszik behajlítva a karjukat, vagy lógatjuk ernyedten a testük mellett. Ha erre az esetre kerülne sor, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni, nem szabad arra várni, hogy a probléma magától elmúljon. Szakértő kezek egy egyszerű és fájdalommentes mozdulattal pillanatok alatt orvosolják a bajt.

Így lehet veszélytelen a játékos lóbálás
Tipikus hiba, ami a Chassaignac-sérülést okozza, hogy a szülő egy kézen ragadja a gyereket, és úgy lógatja.
- A szalagok, amelyek az ízületet tartják, a kisgyerekeknél 6 éves kor alatt még lazák, és nincsenek teljesen megerősödve - magyarázza Anette Lingenauber hamburgi gyermekorvos a Spiegel Online-nak.

Ugyanakkor a doktornő nem tanácsolja a gyerek-szülő játék elkerülését csak azért, mert félünk attól, hogy a baleset bekövetkezhet. Elegendő, ha a játék előtt megértetjük a gyerekkel, hogy mit kell tennie, azaz jól meg kell feszíteni a karizmait, mert az kivédi a szubluxációt, azaz az ízület teljes kifordulását. Másik jó alternatíva lehet, ha a gyerek hóna alá nyúlunk, és úgy lóbáljuk őt a levegőben, vagy akár gólya viszi a fiát megoldással szórakoztatjuk hasonlóan a gyereket.

 

Forrás: Külföld / HuffingtonPost
 

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó