Szülő- és gyereknevelés

Ezekkel a téli sportokkal tudod rávenni a gyermeked, hogy a hidegben is mozogjon

Fedezzétek fel a gyerekkel közösen a tél szépségeit: túrázzatok egyet a téli erdőben, korcsolyázzatok hatalmas hóesésben, gyönyörködjetek mesebeli panorámában, vagy csússzatok nagyokat hófödte lankákon! Cikkünkben tippeket adunk, hogy mi az, amivel még a legkényelmesebb gyerekeket is kimozdíthatod a kényelmes szobából. (X)

Ha mi szülők meg tudjuk mutatni a gyerekeinknek, hogy mozogni télen is élvezetes, akkor a gyerekek ezt a mintát fogják követni, és természetes lesz számukra, hogy akár 0 fokban is élmény lehet a mozgás. Minél korábban szeretetjük meg a gyerekekkel a téli sportokat, annál biztosabb a siker. A téli sportolásnak egy nagyon fontos feltétele van, hogy jó melegen és kényelmesen öltözzünk fel, illetve a megfelelő felszereléssel vágjunk bele a mozgásba.

Fedezzük fel a tél nyújtotta élményeket a gyerekkel közösen! Eláruljuk, hogy hogyan vehetjük rá őket a mozgásra.

Ezekkel a téli sportokkal tudod rávenni a gyermeked, hogy a hidegben is mozogjon

Szánkózás

A szánkózás mindennek az alfája! Az 1-3 éves kisgyerekekkel hóember építés mellett örömteli szánkózással kedveltethetjük meg a havat, amire kicsit sem nehéz őket rávenni. A gyerekek már alig várják, hogy fehérbe boruljon a táj, és sikongva csúszhassanak nagyokat a szánkóval. Próbáljuk ki a budapesti családok kedvenc szánkópályáját, amely a hármashatárhegyi reptéren lévő Vörös-kőnél található. Ha nincs itthon elég hó, akkor a hosszabb utazást tűrő gyerekekkel már bátran felkereshetjük a hozzánk legközelebb eső osztrák szánkópályát, amely a Semmeringen található. A 3 kilométer hosszú élménypálya fantasztikus építményekkel, alagutakkal, elbűvölő fényeffektekkel gondoskodik a feledhetetlen élményekről még sötétedés után is.

Ezekkel a téli sportokkal tudod rávenni a gyermeked, hogy a hidegben is mozogjon

Síelés

4-5 éves kortól jöhet a síelés! Szakemberek szerint ennél korábban nem érdemes elkezdeni a síoktatást, mert igazából csak 4-5 éves korra érik meg a gyerek a síelés elsajátítására. Hazánkban 13 síterep közül válogathatunk, ha Holle-anyó éppen szorgalmas; ha mégsem, akkor több külföldi, hó biztos és gyerekbarát sí központ várja a síelés szerelmeseit. Itthon Mátraszentistván Sípark és az Eplényi Síaréna ajánlható első csúszkálásra, sí tanulásra, külföldön pedig - főképpen a közelsége miatt - Donovaly, Chopok-Jasna, Semmering azok a legközelebbi síterepek, amiket a hazai családok előszeretettel választanak az első csúszáshoz.

Külföldön már szinte minden sípálya-rendszerhez tartoznak gyerekek igényeihez igazított, kabalafigurák által népszerűsített, varázsszőnyeggel és sok-sok kedves, játékos élményelemekkel, hójátszóterekkel ellátott kezdőpályák, ahol barátságos és kisgyerekekre szabott egyéni és csoportos síoktatást hozza meg a kedvet a síeléshez.

Snowboard - hódeszka

Tinédzserek kedvelt téli sportja a hódeszkázás, amely robbanásszerű népszerűségnek örvend a tizenéves korosztály körében. Fiatalok beszámolói alapján, sokan nem csak azért választják a snowboardot síelés alternatívájaként, mert elképesztően vagány sport, hanem mert könnyebben és gyorsabban rá lehet érezni a snowboard laza mozdulataira, ami szinte azonnali sikereket nyújt. Ezzel a sportággal garantáltan kimozdítható a kanapéról még a legkényelmesebb kamasz is.

Jégkorcsolya

Jégkorcsolya az egyik legnépszerűbb téli sportok egyike, mert viszonylag könnyen tanulható mozgásforma. A jégkorcsolya népszerűségének rendkívül kedvez, hogy adventi időszakban egyre több ingyenes korcsolyapályán próbálhatják ki ügyességüket, rátermettségüket a gyerekek. 2-3 éves kicsikkel ugyan már meg lehet ismertetni a csúszkálás izgalmát, de ők még csoportos oktatásra nem alkalmasak. Szakértők szerint a jégkorcsolya tanulás leghamarabb 3 éves kortól ajánlott, mert ebben a korban a gyerekek már képesek együttműködni az oktatóval, és elég érettek ahhoz, hogy kövessék a játékos feladatokat.

A jégkorcsolya mellett szól, hogy elképesztően fejleszti a gyerekek egyensúlyérzékét, rugalmasságát, gyorsaságát és mozgékonyságát, illetve a görbe háttartásra is jótékonyan hat. Jó tudni, hogy az egyensúlyérzék fejlődése 6-7 éves kor körül fejeződik be, és ha ebben a folyamatban korábban zavar támadt, akkor az később, az iskolában tanulási nehézségeket okozhat. Ezt megelőzendő tehát, korcsolyázzunk minél gyakrabban a gyerekkel.

Jégkorongozás

A jégkorongozást is érdemes 10 éves korú gyerekkel kipróbáltatni, mert egy hihetetlenül izgalmas és dinamikus téli csapatsportról van szó.

A jégkorong sok kalóriát tud elégetni, ezért azoknak a gyerekeknek feltétlenül ajánlott, akiket valóban csak játékos formában lehet rávenni a mozgásra a kényelmes számítógépezés helyett. Szakértők szerint általában a nagyobb, erősebb testalkatú gyerekeknek ajánlott mozgásforma, illetve kifejezetten mozgékony és robbanékony gyerekek sportja, akik jól tűrik az ütéseket, kudarcokat.

Sportolás a szabadban – csökkenti a feszültséget

A legújabb kutatások szerint a szabadban végzett sportolás csökkenti a feszültséget, javítja a kedélyállapotot, és a szív és érrendszer állapotára rendkívül jó hatással bír. Szellemileg, lelkileg, fizikailag is jót tesz bármely gyereknek, akik számára csupán a megfelelő mozgásformát kell megtalálni. Nem utolsó sorban társas eseményeknek is kiváló lehet egy-egy élvezetes téli sportág, ami egyre inkább kimarad gyerekeink életéből, ezért nekünk szülőknek kell erre hangsúlyt fektetni.

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
XKölöknet Szolidaritás