Szülő- és gyereknevelés

EZÉRT KELL A FRUSZTRÁLT KISKAMASZOKNAK A „ROSSZALKODÁS”

Miért fontos a kiskamaszok számára a rosszaság, és hogyan tudjuk őket ebben társadalmilag elfogadott módon támogatni?

Életkortól függetlenül minden korosztálynak megvan a maga baja. Egy kisgyerek éppen annyira lehet frusztrált, mint egy kamasz vagy egy túlterhelt felnőtt. Éppen csak a stresszforrás különbözik. Ahogy a frusztrációt kiváltó okok korosztályonként eltérnek, úgy a megoldási stratégiák is. Ezért fontos, hogy a gyerekeinknek megfelelő lehetőséget biztosítsunk belső konfliktusaik kifejezésére, élményeik feldolgozására. Ehhez viszont tisztában kell lennünk azzal, hogy náluk mi használ.

Stresszes tinik

Felnőttként sokan nevetünk, amikor meghalljuk, hogy egy kiskamasz stresszes. Azt gondoljuk: „Ugyan már, milyen nehézségei lehetnek egy tizenévesnek?” Pedig az ő életük sem feszültségmentes. Éppen csak más okoz nekik belső konfliktust, mint ami nekünk. Nekik még nem a mindennapi betevő megkeresése vagy a családi élet logisztikai szervezése okoz gondot. Helyette rengeteg elvárásnak kell megfelelniük, hogy elismerést nyerjenek szüleiktől, tanáraiktól és kortársaiktól. Mindezt úgy, hogy még önmagukat sem ismerik igazán. Hol erre húznak, hol arra. Mindez komoly belső konfliktusokat okoz a lelkükben. De vajon hogyan tudják oldani ezeket a feszültségeket?

Különböző oldószerek

Minden korosztály más eszközöket alkalmaz a belső feszültségeinek oldására. A kisgyerekek kommunikációs fejletlenségük miatt nem tudják verbálisan kifejezni felgyülemlett érzelmeiket, ezért ők a játékukban jelenítik meg őket. Mi, felnőttek, jobb esetben felhívunk egy barátnőt és kibeszéljük vagy kisportoljuk magunkból a feszkót, rosszabb esetben pedig dohányzásba, alkoholba, vagy éppen evésbe fojtjuk intenzív érzelmeinket.

De milyen eszköze van erre egy kiskamasznak? Hogyan oldja a feszültségét egy gyerek, aki még nem beszélhet csúnyán vagy tiszteletlenül, nem lóghat a telefonján csetelve, nem dohányozhat, nem ihat, és nem mehet át a barátaihoz csak úgy. Milyen lehetőségeket biztosítunk az ő számukra?

A rosszaság márpedig fontos!

Gondolj csak bele, hogy felnőttként néha milyen jó, hogy már nem kell nonstop megfelelni valakinek. Hogy van egy-két olyan hely, ahol úgy viselkedhetünk, ahogy jólesik. Ahol káromkodhatunk, dohányozhatunk, hagyhatunk rumlit, öltözhetünk hajléktalannak, és kezdhetjük az evést a desszerttel. Üdítő néha, nemde?

Még az apróbb gyerekeknek is több lehetőségük van rossznak lenni, mint a tiniknek. Egyrészt mert nekik még elnézzük, még tanulnak, másrészt mert sokszor nem tudjuk megakadályozni. Ők még kiabálnak, harapnak, csapkodnak, rumlit csinálnak, mindent összemaszatolnak, kipancsolják a vizet, összefirkálják a falat, ha nem figyelsz, és semmiképpen sem osztozkodnak. Fárasztók.

 

Ezt a kupit kéne nekem elviselni...? Az a helyzet, hogy igen.Fotó: congerdesign - Pixabay

A cikk további folytatása: divany.hu

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás