Szülő- és gyereknevelés

Fél a gyermek egyedül aludni?

Minden szülő rémálma az órákig tartó esti rutin, ami elhúzódhat az egész késő gyermekkorig. Vagy ami még ennél is fárasztóbb, ha gyermeked éjjelente nyugtalanul alszik, és sokszor felkel felébresztve ezzel a benneteket is. Biztos ismerős a krónikusan fáradt anyuka vagy apuka képe, aki már évek óta nem aludt egy jót… Nézzük most meg kicsit részletesebben, miért fél a gyermek egyedül aludni és hogyan segíthetsz neki?

Együtt alvás vagy külön alvás?

A gyermek születésekor már felmerül a kérdés: együtt vagy külön aludjon-e. Számos előnnyel és hátránnyal is járhat az együtt alvás, mégis azt gondolom, hogy inkább később válik ez a téma igazából aggasztóvá. Eleinte még nagyon jó érzés, hogy ott szuszog mellettünk a pici, kényelmes, hogy nem kell felkelni megnyugtatni. Aztán telik az idő, nem tudunk már úgy pihenni, esetleg a párunkkal szeretnénk több intimitást, vagy újabb babát várunk.

Amikor megszületik a kistestvér szinte azonnal szóba jön a külön szoba. Hirtelen nagyfiúként, nagylányként látjuk gyermekünket, és ez alapján elvárjuk tőle, hogy a saját szobájában tudjon aludni. Ez nagyon szépen is hangzik, de tudjuk, hogy az élet nem ilyen egyszerű. Még a külön szobában nevelgetett gyermek is előbb-utóbb elkezd félni. Ezek a félelmek lehetnek életkori sajátosságok, vagy a különböző életesemények velejárói. Ezt jó ha tudjuk, mert akkor megértőbben és türelmesebben tudunk nekik segíteni ezekben az időszakokban.

Miért fél a gyermek egyedül aludni?

Ez a fajta félelem gyerekeknél az ún. szeparációs szorongás jelensége. A szeparáció különválást jelent.

Az egyedül lét ijesztő, mert a gyermek számára sokáig a szülő jelenti a biztonságot.

Tehát alapvetően ez egy természetes jelenség. Akkor válik zavaróvá, ha hónapokon keresztül jelentkezik és jelentősen befolyásolja a mindennapok menetét, illetve a gyermek viselkedését, hangulatát, alvási szokásait. Az is normális, ha a korábban említett kritikus életkorokban, vagy bizonyos változásokkal, életeseményekkel terhelt időszakban néhány hétig fennáll.

Még a nagyobb gyermek is sokszor fél egyedül aludni. Bizonyos esetekben elhúzódhat a felnőttkorig is.

Így segíthetsz neki

A cikk folytatása: neszorongj.hu oldalán.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás