Szülő- és gyereknevelés

FÉLELMEK, AGGÓDÁSOK, AMELYEKTŐL KIS ODAFIGYELÉSSEL MEGVÉDHETJÜK GYERMEKEINKET!

Félelmek, amelyek a gyerekeinkben vannak. Vajon észrevesszük-e, vagy esetleg mi, szülők okozzuk azokat? Melyek ezek? S, hogyan tudjuk őket kezelni? Miről és mennyit beszélgessünk velük?

Boldog, felhőtlen gyermekkor. Ugye minden szülő álma. Hogyan tudjuk megvédeni őket a félelmeiktől, mire figyeljünk? Egy egyszerű példa, ami velünk történt meg, s amelyből én is sokat tanultam. S a következő esetből, most már számomra is egyre fontosabb az a szabály, ahogy a német is mondja: Nicht vor dem Kind! – azaz ne a gyerek előtt. A történet a következő: egy kedves ismerősöm mesélt egyik rokona agyvérzéséről, s a 8 éves lányom kerek nagy szemekkel ezt végig hallgatta. Kár volt! A lányomnak azóta állandó visszatérő kérdése, hogy mi az az agyvérzés, ki kaphat ilyet, ugye anya te neked nem lesz ilyened, s mikor bevágta a napokban a fejét, akkor is ez merült fel, mint mumus, hogy ugye nem kapok agyvérzést. Mit lehet ilyenkor tenni? Természetesen nem eltusolni a témát, igenis meg kell beszélni. Mi is így tettünk, s komolyan elbeszélgettem vele, elmagyarázva, hogy mi is ez a betegség, miért alakulhat ki, s miért is figyelünk annyira az egészségünkre oda, s igenis neki és nekem nem lesz semmi bajom. Vajon megnyugtató ez így neki? S vajon hány hasonló kérdéstől, ténytől félhet még?
Végig gondoltam, hogy vajon mik okozhatnak a gyerekeknek félelmet, s ezeket hogyan tudjuk kezelni?

felelem2

Éjszaka felébred, mert rosszat álmodik.
Tegye fel a kezét, akivel ez még nem fordult elő ez a helyzet! Ilyenkor a kicsik rögtön átköltöznek a biztonságot jelentő szülői ágyba, s bizony ciki nem ciki, de van úgy, hogy még a tizenéves kiskamaszok is gyakran ott kötnek ki. Mit lehet tenni?

A cikk további folytatása: napocska.hu

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás