Szülő- és gyereknevelés

Felhívta a rendőrséget a kisfiú, akit az anyja bezárt egy VIII. kerületi lakásba

Egy kisfiú hívta a segélyhívót, hogy elpanaszolja, hogy édesanyja bezárta őt a lakásba. A rendőrök a gyermek segítségére siettek.

A részletek a Zsaru Magazin Facebook-posztjában olvashatóak:

"Tört magyarsággal beszélő kisfiú tárcsázta a segélyhívót, és elpanaszolta, hogy édesanyja több napra elutazott, magára hagyta és a lakásba zárta őt. Négy rendőr sietett a gyerek segítségére, akit katasztrófavédők közreműködésével hoztak le a társasház második emeletéről az erkélyen keresztül.

Összetett intézkedés helyszíne volt a VIII., Magdolnanegyed egyik új építésű társasháza. Előzőleg egy magát 7 éves óvodásnak mondó kisfiú tárcsázta a segélyhívót, és tört magyarsággal elmondta, egyedül van otthon, az anyukája „elment repülőzni”, három nap múlva tér vissza. A családnevét nem tudta megmondani. Két járőr öt perc múlva keresni kezdte az ingatlannál.

– Az utca és a házszám stimmelt, de a gyerek rosszul adta meg az emelet és a lakás számát, illetve azt sem közölte, hogy a két lépcsőház közül melyikben keressük – idézte fel Gombos László őrnagy, a VIII. Kerületi Rendőrkapitányság szolgálatirányító parancsnoka. – A bejutás nehézkes volt, egy hazaérkező lakó engedett be minket. Ezután kettéváltunk. Én az A, Darnyi Szabolcs főtörzszászlós pedig a B lépcsőházban ment fel a megadott emelet és ajtó alatti ingatlanhoz, de csengetésünkre és kopogtatásunkra senki sem reagált. A szomszédoknál is próbálkoztunk, és egymástól függetlenül megtudtuk, hogy a két lakás közül egyikben sem él anya a gyerekével. Szerencsére gyorsan kiderítettük, hogy az egyik második emeleti apartmanba költözött nemrég egy nő és egy kisfiú. Odamentünk, bekopogtunk, és hamarosan kiszólt egy gyerekhang. Miután tisztáztuk, hogy ő telefonált, az ajtón keresztül elmondtam neki, hogy a rendőrségtől vagyunk, és azért jöttünk, hogy segítsünk neki.
Ekkor ért a helyszínre egy másik tagállomás.

– A 16 ponton záró páncélajtó kiemelése a katasztrófavédők számára is nehéz lett volna – vette át a szót Kárpáti Tibor zászlós, a VIII. Kerületi Rendőrkapitányság körzeti megbízottja. – Mégis azt kértük a tevékenységirányítási központ munkatársától, hogy küldjön tűzoltókat a helyszínre, mert felismertük, hogy a belső udvarról létrákkal elérhető az erkély.
Társa közben lement a dupla lépcsőház földszintjére.

– A lakásnál nem volt névtábla, és bár a számozás alapján az ingatlanhoz tartozó postaládát megtaláltam, de név nem volt rajta – mondta Varga Alexandra hadnagy, a VIII. Kerületi Rendőrkapitányság igazgatásrendészeti osztályának szabálysértési előadója. – A fiúcska az édesanyját a keresztnevén emlegette, viszont az ő családnevét sem tudta. Így is keresgélni kezdtünk a Facebookon, de nem találtunk rá. Érdekes módon a lakók nem tudtak a nőről használható személyleírást adni, nem nagyon látták. Csak abban voltak biztosak, hogy a gyereket az erkélyen már látták.
Megérkeztek a tűzoltók létrákkal.

– Mielőtt felmásztunk, elmondtuk a gyereknek, hogy azért megyünk fel hozzá, hogy a segítségünkkel könnyebben le tudjon jönni. Nyugodt volt, az is maradt. Hárman is felmentünk, de mielőtt lehoztuk volna, kerestünk a lakásban valamit, egy hivatalos levelet, hogy lássuk a bérlő nevét – folytatta Gombos László. – Hamar előkerült egy ilyen irat, és a nő nevét rögtön továbbítottuk a központba.

Egri Judit törzszászlós, ügyeletes operátor az elérhető nyilvántartásokban utánanézett, és megtalálta az északmacedón állampolgárt, egy órával később pedig telefonon is elérte. A nő Budapesten tartózkodott, elmondása szerint mosodába ment, és két órával később haza is ért.
Ekkor a gyerek már lent volt.

– A fiúcska kedves, közvetlen és együttműködő volt, de a vele való kommunikáció kihívást jelentett – vázolta Varga Alexandra. – Nekünk is elmondta, hogy az anyukája „elment repülőzni”, de nem tudtuk meg tőle, ezt hogy érti. Átváltott angolra, de azon a nyelven sem adott érthető választ. Más körülmények is arra utaltak, hogy sajátos nevelési igényű gyerek lehet, ezért a továbbiakban nem kérdezgettük, csak szóval tartottuk. Adtunk neki folyadékot, banánt, és együtt vártuk meg az anyukáját.

A gyerek 15 óra után hívta a 112-t, az édesanyja fél 7-re ért haza, és elmondta, hogy a fia autista. A zsaruk bevitték a VIII. Kerületi Rendőrkapitányságra, ahol kiskorú veszélyeztetése miatt eljárás indult ellene. Ennek időtartamára a kisfiút a gyermekjóléti szolgálat vette védelmébe.

Forrás: Zsaru Magazin Facebook-oldala

Fotó: Fülöp Máté, Rendőrség

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás