Szülő- és gyereknevelés

Gyerekeket zaklatnak a neten - lehet, hogy a tiédet is?

Mi történik a gyerekeddel egy chat-szobában? Amikor nem a barátaival üzenget, amikor nem egy biztonságos, zárt iskolai vagy baráti csoportban beszélget, ahol mindenki ismeri a másikat? Hanem egy népszerű chat-szobában, ahol ismeretlen emberek közé kerül, idegen profilok közé. Amelyek gyakran nem is valósak, amelyek hazudnak magukról. Tudod, milyen fenyegetésnek lehet kitéve a gyereked ezek között az idegenek között? Tudod, milyen könnyen válhat zaklató felnőttek játékszerévé? Készült egy film, ami megmutatja. Ezt a filmet neked is látnod kell!


Csapda a neten - jelenet a filmből (kép forrása: port.hu)

Teljesen természetes, hogy egy kisgyereket kicsit korától arra tanítunk, hogy idegennel nem állsz szóba az utcán, nem fogadsz el cukrot, csokit senkitől, nem mész el ismeretlen emberrel, bármennyire kedvesnek is látszik, nem ülsz be ismeretlenek mellé egy autóba. Ugyanígy meg kellene tanítani őket arra is, hogy egy chatszobában, ismeretlen emberek között ugyanilyen, és még nagyobb veszélynek lehetnek kitéve. Az igazság azonban az, hogy mi felnőttként sem ismerjük teljesen ezeket a veszélyeket.

CSAPDA A NETEN

Készült azonban egy olyan film, amely megmutatja mindezt: a címe, Csapda a neten. Két cseh filmrendező arra vállalkozott, hogy egy leleplező dokumentumfilmben megmutassa, mi történhet 12 éves kislányokkal egy népszerű online chatszobában. Megmutatják, hogyan vadásznak rájuk a „szexuális ragadozók”, és hogyan működnek ezek az emberek az online világban.

Elképesztő látni, hogy egy viccesnek tűnő beszélgetésben hirtelen megjelenik egy péniszről kiposztolt fotó, hihetetlen, hogy egy kiskorú gyereknek is milyen gátlástalanul tesznek szexuális ajánlatot, és nem is éppen burkolt célzásként. Megdöbbentő, milyen csábító ígéretekkel és milyen könnyen veszik rá a gyerekeket arra, hogy meztelen fotókat készítsenek magukról, és el is küldjék azt. A film leplezi, hogy hogyan válik a gyermekbántalmazásnak ez az online formája mindennapos fenyegetéssé.

„Azért is nagyon jó ez a film, mert rányitja a szülők szemét arra, amit egyébként nem látnak. Nem látnak, mert a gyerekük nem engedi, hogy lássák. A „CSAPDA A NETEN” c. film által a gyerekeink magánszférájába kaphatunk betekintést” – mutat rá Szigeti Mónika, klinikai szakpszichológus. - Az internet a mai fiatalok elsődleges kommunikációs és kapcsolatépítési felülete. Ez a világuk, az ő otthonos közegük. Ezért joguk van tudni, hogy a világuk mennyire veszélyes, és fel kell készíteni őket arra, hogy egy zaklatóval szemben, egy bántalmazó-helyzetben mit tegyenek, hogyan viselkedjenek. Az elmúlt másfél évben egyenesen arra „neveltük” a gyerekeket, hogy különböző online platformokon legyenek ott, vegyenek részt az online világban, mert ott tartjuk a tanórákat. Ezzel párhuzamosan meg kell tanítanunk nekik azt is, hogy ez a világ legalább olyan veszélyes, mint a való világ. Ebben segít ez a film. Mindenkinek csak ajánlani tudom.”

Miért éppen a 12 éves korosztály?

A zaklatók kedvelt célpontjai a 12 éves vagy akár még fiatalabb gyerekek. Ez az a kiskamasz kor, amikor a gyerek már nem gyerek, de még messze nem felnőtt. A szülei helyett ekkor keresi azokat a felnőtteket, akik barátai lehetnek, akik felé bizalommal lehet. A világ azonban nem mindig barátságos.

A 12 éves kamaszlányok semmi másra nem vágynak, csak arra, hogy kedvességet kapjanak, törődjenek velük, figyeljenek rájuk, és jól esik nekik a dicséret. Ebben az életkorban a kiskamaszok teste is nagy változásokon megy át, az önbizalmuk sem áll szilárd lábakon, a saját külső-belső értékeiket sem látják egyértelműen. Persze, hogy egy kedves felnőttől jól esik néhány dicsérő szó, hogy „milyen szép vagy”, „milyen szép a szemed”. Az már zavarba ejti őket, amikor az a „kedves” felnőtt a webkamerán keresztül a feneküket dicséri meg, és amikor arra kéri őket, hogy vegyék le a blúzt vagy pólót, amit viselnek.

Mi felnőttek látjuk, hogy ez mennyire manipulatív helyzet, hogy az a felnőtt olyasmire igyekszik rávenni a gyereket, amit az ösztönösen vonakodik megtenni. Nekünk felnőtteknek egyértelmű, hogy a „kedves” felnőtt egyáltalán nem kedves, hogy csak kihasználja, és visszaél a helyzettel, de a gyerekek nem feltétlenül látják ugyanezt.

A megelőzés lenne a fontos

Szülőként nagyon korán el kell kezdeni kiépíteni azt a bizalmat, amire alapozva a gyermekünk hozzánk fordul, ha hasonló eset éri. De a pedagógusok feladata is, hogy az internet negatív oldaláról, a zaklatás fogalmáról, tényéről, létezéséről beszéljenek a gyerekeknek, gyerekekkel. A film üzenete az is, hogy az online zaklatás nem áll meg az online világ határán. A chatszobában gyorsan rá lehet venni arra is a gyerekeket, hogy személyesen találkozzanak a „kedves” felnőttel. Ígéretekkel csábítgatva, finom csokoládét, pénzt ígérve erőszakolják ki ezeket a találkozásokat, amelyeket a gyerekek nem látnak át. 12 éven aluli gyerekeknek lehet, hogy a filmet nem kell megnézni, nem kell levetíteni, de beszélgetni velük igenis kell arról, hogy az interneten milyen veszélyeknek vannak kitéve, milyen negatív, ártó szándékú emberekkel találkozhatnak ott, és milyen zaklatás érheti őket.

Csapda a neten - internetes zaklatás
Csapda a neten - jelenet a filmből (kép forrása: port.hu)

Csapda a neten

„A filmet nagyon sok vetítésen nagyon sok gyerek és felnőtt látta már. De még nem elég” – mondja Sós Ágnes, a BIDF alapítója, a film forgalmazója. - Szülők családi vetítéseken is eljöttek megnézni a filmet itt a CinemaCity mozikban, sok az iskolai osztály is hatodikos korosztálytól felfelé. A pedagógusok nyitottan, nagyon pozitívan állnak hozzá a filmhez. Köszönik, hogy elérhető ez a lehetőség, mert apropót teremt arra, hogy a szexuális zaklatás kényes témájáról nyíltan, őszintén tudjanak beszélgetést kezdeményezni a gyerekekkel. Az eddigi tapasztalatok alapján azt látjuk, hogy szinte minden osztályban van olyan gyerek, aki élt már át hasonlót. A film hatására visszatérhetnek ezek a traumák, de segít abban is, hogy a gyerekek engedjék észrevenni azt, hogy velük már történt ilyesmi, és segítségre van szükségük a feldolgozásban.

A filmből két verzió készült. A 12+-os oktatási verziót – mely a Cinema City Tanári moziklub idei filmje – a készítők úgy alkották meg, hogy ennek a fiatal korcsoportnak a számára is befogadható legyen. Kivágták az igazán megrázó részeket, magyarázó jelenetekkel egészítették ki a filmet. A 12+-os oktatási verzió célja a fiatal célcsoport felvilágosítása, a tanácsadás, hogy a film megnézése után nyílt és világos beszélgetést lehessen folytatni a gyerekekkel a témáról. Ezt a gyermekednek, és neked is látnod kell!

 

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás