Szülő- és gyereknevelés

Hamarabb bekövetkezik, mint gondolnád: ezekre gondolj, mielőtt a gyereknek megveszed az első saját telefonját

Örülsz neki vagy sem, a gyerekednek előbb-utóbb lesz okostelefonja, és ez hamarabb bekövetkezik, mint szerinted szükség van rá. Érdemes ezért felkészülni rá, és azelőtt elgondolkodni a lehetséges szabályokon és veszélyeken, mielőtt megkapja az első készülékét


Hogy mikor ideális telefont adni a gyerek kezébe? Ezt kívülállóként lehetetlen megmondani. Vannak családok, ahol már az óvodás megkapja a szülei leselejtezett telefonját, hogy azon játsszon vagy nézzen mesét, máshol pedig – főleg, ahol a szülők sem igazán mozognak otthonosan az online felületen – egy tízévesnek sem jut eszébe, hogy neki erre szüksége lenne.

Előbb-utóbb viszont eszébe jut, ha máshonnan nem, az osztálytársaktól. Ilyenkor lehet húzni az időt azzal, hogy a szülő a saját telefonját adja a gyerek kezébe, hogy azon chateljen és játsszon, de legkésőbb attól az időponttól, amikor önállóan közlekedni kezd, felmerül a saját telefon kérdése.

Ezen a területen nem tudunk a saját gyerekkori mintáinkhoz visszanyúlni. A mai kiskamaszokat nevelő szülőknek életkortól függően valamikor 15-25 éves korukban lett először egyáltalán buta telefonjuk, nálunk nem kellett szabályozni a képernyőidőt, és valószínűleg senki nem zaklatott minket online. Mégis nekünk kell megtanítani nekik azt, hogyan kezeljék felelősen a telefonjukat, miközben jó eséllyel olyan platformokat fognak látogatni, amelyeknek a létezéséről sem tudunk.

Telefon számokban

Úgy gondolod, a te gyereked még túl fiatal ahhoz, hogy ezzel kelljen foglalkoznotok? Ez egyáltalán nem biztos. Az alábbi statisztikák Amerikából származnak, de vélhetően nálunk is hasonlóak az arányok:

  • A szülők 31%-a vallotta be, hogy a gyereke már 2 éves kora előtt a kezébe kapta az okostelefont
  • A 8 évesek 20%-ának van okostelefonja
  • Ez az arány a 11 évesek körében 53%
  • Az ötödik és hatodik osztályosok 67%-a chatel legalább heti rendszerességgel.

Nem is az a cél tehát, hogy teljesen elszeparáljuk a gyereket a technikától, inkább az, hogy megtanítsuk felelősen használni. Ennek érdekében a következőket teheted:

Mutass jó példát!

A gyerek egyértelműen a szülei másolja. Ha te le sem teszed a kezedből a telefonodat, ő is nagyon hamar rá fog kattanni.

Érdeklődj a digitális életük felől!

A szülők egy részének fogalma sincs arról, mit csinál a gyereke az online térben, és ez baj. Nem kontrollálni kell, tehát nem az üzeneteiket olvasgatni, hanem érdeklődni. Kérd meg őket, hogy mutassák meg a játékokat, amiket játszanak, esetleg ha olyan jellegű, játszatok együtt! Ha mutatnak egy vicces TikTok videót, fordulj oda teljes figyelmeddel!

Kérdések az első saját telefon előtt

Mielőtt megveszed a gyereknek az első saját telefonját, tedd fel magadnak a következő kérdéseket: A közös családi számítógépet megfelelően használja? Ha kéred, hogy kapcsolja ki, teljesíti? Milyenek a személyes barátságai? Ann-Louse Lockhart amerikai pszichológus érdekes jelenségre hívta fel a figyelmet: általában a gyerekek 11-12 éves korukig elsősorban a szüleiknek akarnak megfelelni, aki azonban hamar telefont kap, annál hamarabb lesz meghatározó a kortárs befolyás. Biztos, hogy fel vagy erre készülve?

Végig támogasd!

A telefonnal a gyerek társasági élete legalább részben áthelyeződik az online térbe, ahol egészen mások a játékszabályok, mint a való életben. Ennek feldolgozásához érett szülői támogatás kell. Jellemző például, hogy az azonnal válaszhoz szokott gyerek elszomorodik, ha a barátnője fél órán át nem reagál az üzenetére, pedig ennek egészen prózai oka is lehet: például hogy a barátnő épp a családjával van, kirándul, játszik, és nem a telefont lesi. Ilyenkor nagyon fontos egy józan felnőtt támogatása, aki megmutatja neki, hogy a való világban is van élet, ami a képernyő bámulásánál sokkal több varázslatos dolgot rejt.

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás