Szülő- és gyereknevelés

“Nárcisztikus gyereket neveltem: hol rontottam el?"

Érezted már úgy, hogy a végtelen szereteteddel valójában nárcisztikus gyereket neveltél? Sajnos nem vagy a problémáddal egyedül.

Divatos szó lett mára a ‘nárcisztikus’. Bár maga a nárcisztikus személyiségzavar elég ritka kórkép, az önző, empátiára képtelen, saját magát imádó, másokat teljesen semmibe vevő attitűd egyre gyakoribb. Különösen a fiatalok körében. A szülők pedig elkeseredetten teszik fel a kérdést: ők rontották el a gyerekeiket akaratukon kívül?

Imádni való babából elviselhetetlen fiatal

Amikor megszületik a baba, mindenki szereti. Mosolyog, tündéri, az anyának pedig semmi más dolga nincs, mint hogy szeresse és reagáljon a szükségleteire. Ma már szerencsére kevesen hiszik, hogy egy pici babát tréningelni kell evésre, alvásra, hogy le kell törni az önzését, és sírni kell hagyni, hogy megtanulja, nem körülötte forog a világ. A nehézséget inkább az okozza, hogy a baba közben cseperedik, kis- majd nagy gyerekké válik, de mintha közben továbbra is egy csecsemő érzelmi szintjén maradna: még tizenévesen is azt gondolja, az egész környezete csak azért él, hogy őt kiszolgálja, miközben mindenkin gond nélkül keresztülnéz.

Egy névtelenséget választó anya megrázóan őszintén tárta fel ezzel kapcsolatos fájdalmát a ScaryMommy oldalon. Bár külső szemlélőként könnyű okoskodni azzal kapcsolatban, mit és hol rontott el, a tapasztalatai valójában sokaknak lesznek ismerősek.

Mindenkin átgázol, és mindenről ő dönt

“Amikor megszületik a babád, neki akarod adni a világot. Övé lesz a szíved és a lelked, és megtapasztalod az a hatalmas örömet, amit csak egy csecsemő tud adni. Azt hiszed, ez örökre így marad.” - kezdi az író, majd bevallja: nagyobbat nem is tévedhetett volna.

“A mi családunkban nem ez történt. A gyerek valamikor megváltozott. Olyan ember lett belőle, aki semmi együttérzést nem mutat mások felé, és soha, semmiben nem hibás. Büntetések, következmények hidegen hagyják: mindig csak azt teszi, amihez épp kedve van.

Úgy gondolja, ő a család legfontosabb tagja. Ő kezeli a távirányítót, ő dönti el, mi lesz a vacsora, és azt is, hogy ő és az épp aktuális szállóvendége mikor megy aludni. Elvileg mindannyian egyenlőek vagyunk a családban, de a gyakorlatban ő mindegyikünk felett áll.

Attól félek, nárcisztikus embert neveltem. Nem mutatja ugyan az összes tünetet, de ahhoz épp eleget, hogy aggódjam miatta. Komolyan attól félek, hogy egy igazi bunkó válik majd belőle. Senki sem ezt akarja a gyerekének, mégis úgy tűnik, az út, amire léptünk, oda vezet. 

Hallottál már valaha szeretetreméltó, boldog, vidám nárcisztikusról? Én sem.”

Aggasztó jelek, amelyekre érdemes figyelni

Ha az alábbi jelek közül aggasztóan sokat fedezel fel a gyermeked viselkedésében, érdemes elgondolkodnod azon, hogy szakértő segítségét kéred:

  • Rendkívül magasnak tűnő önértékelés
  • Nehezen alakít ki kapcsolatokat, nem igazán vannak barátai
  • Mindig a figyelem középpontjában akar lenni
  • Empátia hiánya
  • Ritkán köszön meg bármit, képtelen a hálára
  • A társadalmi helyzetük alapján skatulyáz be másokat
  • Tekintélyt egyáltalán nem fogadja el
  • Féltékeny azokra, akik nála bármiben jobbak

Nem kell, hogy ezek közül az összes jelen legyen benne, azonban ha túl sok tűnik ismerősnek, érdemes szakértő segítségét kérni. Nem minden nehéz természetű ember szenved igazolhatóan nárcisztikus személyiségzavarban, azonban akár szerez róla papírt akár nem, a későbbi boldogsága nagyban múlhat azon, hogy képes-e megtanulni együttműködni másokkal.

Forrás: ScaryMommy.com
Nyitókép: GettyImages.com

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás