Szülő- és gyereknevelés

Hatóság: A kötelező védőoltások miatt nincs itthon szamárköhögés-járvány, ami babákat, kisgyerekeket veszélyezteti a leginkább

Magyarországon a kötelező védőoltási rend miatt nagyobb szamárköhögés-járványra nem kell számítani, az átoltottság a magyar lakosság körében 98 százalékos, azonban elszórt esetek mindig előfordulhatnak - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK).

Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk, szamárköhögés-járvány ütötte fel a fejét Horvátországban, mert bár van ellene kötelező védőoltás, az alacsony átoltottság miatt a fertőzöttek aránya egyre nőtt, illetve a betegség Szerbia-szerte is terjedt. A szomszéd országokból érkező hírek azért voltak annyira nyugtalanítóak, mert a kismamákat, babákat, kisgyerekeket érinti leginkább a járvány egészségügyi kockázata. 

A hazai hatóság a szomszéd országokban terjedő járványra reagálva adta ki tájékoztatóját az itthoni helyzetről, a szamárköhögés járvány megelőzéséről, és megnyugtatott mindannyiunkat, hogy nálunk a kötelező védőoltási rend miatt nem kell nagyobb szamárköhögés-járványra számítani.

Szamárköhögés tünetei

A magyar népegészségügyi hatóság tájékoztatása szerint a szamárköhögés (pertussis) kötelezően bejelentendő fertőző betegség, amelyet a Bordetella pertussis nevű baktérium okoz. Az oltás bevezetése előtt a betegség a gyerekek körében okozott nagy járványokat, napjainkban egy-egy megbetegedés bármilyen életkorban előfordulhat.

A szamárköhögés cseppfertőzéssel, ritkán közvetlen érintkezéssel vagy tárgyak révén terjed. A tünetek általában a fertőzés után több héttel jelentkeznek; kezdetben a közönséges megfázáshoz hasonlóak, majd körülbelül két hét múlva a köhögés súlyos, rohamokban jelentkezővé válik. A tünetek legtöbbször 2-3 hét múlva enyhülnek, de a teljes gyógyulás hónapokat vehet igénybe, kezeletlen esetben halálos kimenetelű is lehet

 - ismertették.

Szamárköhögés megelőzése, gyógyítása

A fertőzés antibiotikumos kezeléssel jól gyógyítható. A pertussis ellen oltottak és a felnőttek között gyakori az atípusos, enyhe megbetegedés - írták.
Hozzátették: a családban, a közeli hozzátartozóknak adott védőoltás segít megvédeni a fertőzéstől az idősebbeket, illetve az egészségi állapotuk miatt nem oltható személyeket. Kiterjedtebb oltatlan gócokban - például az oltásellenesek csoportjában - viszont könnyebben terjed a baktérium, sokan megbetegedhetnek. A felnőttek egy emlékeztető oltással felfrissíthetik a gyermekkori védettséget - tették hozzá.

Szamárköhögés elleni védőoltások csecsemőknek, babáknak

Kitértek arra, hogy különösen fontos az oltás beadatása, ha újszülött érkezik, érkezett a családba. A csecsemők az első oltásaikat 2-3-4 hónapos korban kapják. Ha a csecsemő még az oltások nyújtotta védettség kialakulása előtt fertőződik, a betegség súlyos, akár életveszélyes is lehet a számára, éppen ezért fontos kiemelni, hogy a korai életszakaszban a csecsemő fertőződését a családtagok, különösen az anya védettsége előzheti meg. Ehhez az szükséges, hogy a családtagok még a baba érkezése előtt emlékeztető oltást kérjenek saját maguk számára - hívták fel a figyelmet.

Kötelező védőoltások és átoltottság itthon

Az NNGYK kiemelte, hogy a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek terén Magyarország olyan eredményeket ért el, amelyekre joggal lehet büszke: a 99 százalék körüli átoltottságot, valamint a sporadikus szintre szorított, védőoltással megelőzhető gyermekkori fertőző megbetegedéseket, az elért eredményeket "nem véletlenül ismerik el a tőlünk keletre és nyugatra fekvő országok is".

Jelezték:

Magyarországon jelenleg 12 fertőző megbetegedés ellen biztosított védőoltás az életkorhoz kötött kötelező védőoltási rend keretében.

Mindezek bizonyítják, hogy a védőoltás a lehető leghatékonyabb módja az egyes fertőző betegségek megelőzésének, illetve a súlyos klinikai tünetekkel járó megbetegedés megakadályozásának - olvasható az NNGYK közleményében.

MTI 2024. január 24.
Fotó: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás