Szülő- és gyereknevelés

Tovább gyűrűzik a szamárköhögés-járvány a szomszédban – Kismamákra, csecsemőkre és kisgyerekekre lehet veszélyes

Szamárköhögés-járvány sújtja Belgrádot, de a betegség Szerbia-szerte terjed, 2023. december 31-ig 909 esetet jegyeztek fel.

Arról korábban már beszámoltunk, hogy milyen méreteket öltött a járvány Horvátországban, illetve arról, hogy bár van ellene kötelező védőoltás, az alacsony átoltottság miatt a fertőzöttek aránya egyre nő. A horvát közegészségügyi intézet már akkor azt javasolta a kismamáknak, hogy mindenképpen oltassák be magukat; ahol pedig egy éven aluli gyermek van a családban és még nem kapta meg mindhárom oltást, a szülőknek is ajánlott felvenni a szamárköhögés elleni vakcinát, hogy csökkentsék a gyermek megfertőződésének a kockázatát.

Horvátországgal és Montenegróval együtt Szerbiát is utolérte a járvány, ahol most is folyamatosan nő a betegek száma.

A legtöbb megbetegedést ezúttal a szerb fővárosban, valamint a nyugat-bácskai régióban regisztrálták. Belgrádban a betegek száma meghaladta a négyszázat, korábbi években ilyen sok esetet nem vettek nyilvántartásba, az utóbbi évtizedekben a legtöbben, 29-en 2018-ban betegedtek meg a hivatalos adatok szerint. 2022-ben például egyetlen esetet sem regisztráltak.

A NIN-nek nyilatkozó szakemberek szerint a helyzet aggodalomra ad okot, 

a betegség ugyanis szinte már eltűnt, létezik ellene védőoltás is, ám a szülők egyre gyakrabban utasítják el, hogy gyermekük védőoltást kapjon. Snezana Rsovac tüdőgyógyász felhívta a figyelmet arra, hogy a betegség különösen veszélyes az újszülöttekre, minél idősebb ugyanis egy gyerek, annál kevésbé valószínű, hogy súlyos állapotba kerül.

Ezek a szamárköhögés tünetei

A tünetekkel kapcsolatban a szakember közölte::

hőemelkedés, orrfolyás és torokfájás is jelentkezhet, a legjellemzőbb tünet azonban az egyre erősödő, nem múló köhögés.

Hozzátette: minél hamarabb születik diagnózis, annál hamarabb tudják megkezdeni az antibiotikumos kezelést.

Forrás:  MTI 2024. január 5.
Fotó: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás