Szülő- és gyereknevelés

Hogyan beszélj a gyerekeddel a választásokról? – úgy, hogy ő is értse, mi történik

Kezdődik a kampány, és hogy nagymamám szavaival éljek: „lesz itt még ez-az”. Nyíltan (plakátokon, hirdetéseken és szórólapokon) és burkoltan (hírekben és álhírekben) ömlik ránk a magyar politikai közélet minden „szépsége”. Nekünk pedig mondani kell erről az egészről valamit a gyerekeknek. Segítenünk kell őket abban, hogy értsék, mi történik és miért. Mindezt lehetőség szerint úgy, hogy ne a saját politikai meggyőződésünket „rakjuk rá” a gyerekre, hanem beszélgetve, vitatkozva segítsük őt abban, hogy megértse a folyamatokat, és kialakítsa a saját álláspontját. Íme, kilenc kérdés, amiket egy gyerek föltehet a szüleinek, és kilenc válasz, amelyekkel készülhetsz – természetesen mindig igazodva a gyerek életkorához. – A WMN.hu-ról Dr. Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakértő írását ajánljuk

1. Mit jelent a választás?

A választás egy olyan döntéshozatali forma, amikor egy közösség tagjai eldöntik, hogy ki töltsön be egy tisztséget. Magyarországon országos választás útján dől el, hogy ki kerül az országgyűlésbe, a helyi önkormányzatokba és az Európai Parlamentbe. Most országgyűlési választásra készülünk, ami április 8-án lesz.

2. Mi a választások következménye?

Ilyenkor dől el, hogy melyik jelölt és melyik párt képviselői kerülnek be a parlamentbe (más néven Országgyűlésbe). A választások eredménye határozza meg, hogy ki alakíthat kormányt (melyik párt vagy pártok koalíciója, szövetsége), és ki lesz a miniszterelnök. Nagy a választások tétje, főleg azért, mert országgyűlési választásokat csak négyévente tartanak (ezt hívják választási ciklusnak), tehát rendes körülmények között csak négy év múlva lesz a következő ilyen választás.

3. Miért van ennyi plakát meg hirdetés most mindenhol?

Most zajlik a választási kampány. Az egyéni jelöltek és a pártok is megpróbálják meggyőzni a szavazókat arról, hogy őket válasszák. Illetve arról, hogy a többi jelölt, illetve párt miért nem alkalmas az ország vezetésében való részvételre. Mivel a politikusok közszereplőnek számítanak, ezért az ő személyiségi jogaikat, jó hírnevüket kevésbé védik a jogszabályok. Így aztán a másik jelölt lejáratásában durva dolgok is megjelenhetnek a plakátokon, szórólapokon. A kampány a szavazás napján sem áll le, viszont akkor már nem lehet a tévében és a rádióban politikai reklámot leadni, és nem lehet a szavazóhelyiség közvetlen közelében kampányolni.

4. Hogyan lehet szavazni?

Minden választásra jogosult személynek két szavazata van. Az egyikkel egy egyéni képviselőjelöltre, a másikkal pedig egy pártlistára lehet szavazni. Mindenki szabadon dönti el, hogy a szavazatait hova és kinek adja. Nincs semmiféle szabály arra, hogy ahhoz a párthoz kell tartoznia a képviselőjelöltnek, amelyikre a listán szavaz valaki. A szavazás titkos, ami azt jelenti, hogy egy fülkében, egyedül adja le mindenki a szavazatát, és senkit nem lehet arra kötelezni, hogy elárulja, kire adta a voksát.

 

A teljes cikk a WMN-en olvasható.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás