Szülő- és gyereknevelés

Hogyan motiváljuk játékokkal gyermekeinket a házimunkára? KEZDJÜK AZ ÁGYAZÁSSAL…

Míg a házimunkák nehézsége, megvalósíthatósága a gyerekek életkorától és fejlettségétől függ, azt a legkisebbek is könnyen elsajátíthatják, hogyan kell beágyazni saját ágyukat. Ez az egyik első igazi házimunka, amelyet a gyermekek könnyen megtanulhatnak, minden nehézség nélkül.


Tippek, amelyek segítségével megtaníthatod gyermekeidnek, hogy a saját ágyukat beágyazzák

Általában mind a szülők, mind a gyerekek számára a legnehezebb rész a zúgolódás és a panaszkodás, a motiváció. (A Bibliában Isten útmutatást ad ebben a témában. Az Újszövetségben Pál ezt írja: „Tegyetek mindent zúgolódás és vita nélkül, hogy feddhetetlenek és ártatlanok legyetek, Istennek hibátlan gyermekei egy eltorzult és eltorzult nemzedék között, akik között fényként ragyogtok a világban.” /Filippi 2:14-15/)

Olvas el az alábbi tippeket, amelyek segítségével megtaníthatod gyermekeidnek, hogyan vessék meg zúgolódás nélkül az ágyaikat, így a házimunkán keresztül kialakíthatod bennük a felelősséggel járó rutint.

Felszámolni a rendetlenséget az ágyban

A kisebb gyerekek hajlamosak az ágyukat menedékként használni, plüssállatokkal, játékokkal és ruhákkal telepakolni. Készítsd fel gyermekeid, hogy milyen szép rend lesz, ha minden a helyére kerül. Jelöljetek ki egy adott helyet a játékoknak és a plüssállatoknak is. Magyarázd el, hogy sokkal könnyebb ágyazni, ha a játékaik el vannak rakva, és nem minden egy kupacban van! Minél többet gyakorolják, hogy maguk pakolnak el, annál jobban nő az önbizalmuk.

Kezdjétek a kis dolgokkal

Az ágyazás mindössze néhány apró lépésből áll. Néha érdemes úgy segíteni a fiatalabb gyerekeknek, hogy a házimunka csak egy kisebb részét bízzuk rájuk. Az ágyazásnál például kezdjétek az ágynemű összehajtogatásával és az ágyra felhelyezéssel. Adj nekik kisebb feladatot, hogy például tartsa a párnát vagy a takarót, miközben felhúzod az ágyneműt. Ha csak egy kis munkát is kapnak, érezni fogják, hogy részt vettek benne, és ez növeli felelősségérzetüket.

Ágyazás - életkor szerint

3 éves gyermeknél:

„Egyszerűen hangzik, de amikor a 3 évesemet tanítottam az ágyazásra, azt mondtam neki, hogy keresse meg a lepedők és takarók sarkait, és illessze őket az ágy sarkaihoz. Ez segített neki, mert nem azt érezte, hogy házimunkát végez, hanem hogy egy feladványt old meg.”

4 éves gyermeknél:

„Amikor a legidősebb lányom, Eszter 4 éves volt, megtanítottam neki, hogy a babájának vesse meg az ágyát. Miután a babát az ágyba helyeztük, felolvastunk neki egy mesét és a baba „elaludt”. Amint a baba „felébredt”, Eszter úgy tett, mintha etetné.

Amikor a nővére 4 éves lett, Eszter megmutatta neki ezt a játékot. Sára izgatott volt, hogy ugyanúgy csinálja, ahogy testvére, és gyorsan megtanulta ezt a házimunkát.”

Hogyan motiváljuk játékokkal gyermekeinket a házimunkára?

Rajzolj egy paplant, ami 30 részletből áll. Minden alkalommal, amikor gyermeked megágyaz, színezzen ki egy foltot. A cél a paplan teljes kiszínezése. Ugyanígy motiválhatod gyermekeid, hogy felvegyék a játékaikat, amik szét vannak szórva szobájukban. Rajzolj egy játékládát, és vágj ki 30 játékot hirdetésekből vagy magazinokból. Ha gyermeked a nap végén felveszi a játékait, ragasszon egy képet a játékdobozba a kivágottakból. A cél a láda megtöltése.

 

A cikk forrása: Focusonthefamily.com 
Kép forrása: GettyImages.com

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás