Szülő- és gyereknevelés

Hogyan neveljünk úgy gyereket, hogy ne kelljen rá kiabálni?

A gyereknevelést minden szülő másképp képzeli el és másképp alkalmazza. Az emberek döntő többsége a generációkon át használt nevelési formát választja, amely sajnos nincs jó hatással a gyerekre.

A gyerekre való kiabálás, a gyerek megijesztése és büntetése pont ellenkező hatással vannak a gyerek pszichéjére mint ahogyan azt a szülők elvárnák.

Ma szeretnénk néhány hasznos tanácsot adni nektek a gyerekneveléssel kapcsolatosan

1. Ne kiabálj a gyerekre

A legjobb módja annak, hogy jó legyen a gyerek az, ha boldoggá teszed őt – mondta Antoine de Saint- Exupery. Az a gyerek akivel a szülők állandóan vitatkoznak azt hiszi, hogy nem szeretik eléggé a szülei. Egy idő után a gyerek is ugyanúgy fog viselkedni a szüleivel, ahogyan ők viselkednek vele, vagy a büntetések miatt egy félénken a szüleire hallgató gyerek lesz belőle. Ez pedig nem jó, mert nem lesz önbizalma. Ha azt szeretnénk, hogy a gyerekünkkel ne történjenek meg ezek a dolgok akkor tanuljunk meg szépen beszélni.

Ha kiabálnánk, gondolkodjunk el előtte azon, hogy miért kiabálunk, azért mert a gyerek nem akar enni, vagy az iskolában volt problémája? Készüljünk fel az ilyen helyzetekre és mindig vizsgáljuk meg a probléma gyökerét. Ha a gyerek rossz jegyet kapott matematikából, akkor az rossz hatással lesz az átlageredményére. Csökkentsük minimálisra a tanulást a többi tantárgyból és gyakoroljuk a gyerekkel a matematikát.
Nem eszik a gyerek zabkását vagy hajdinát? Mi felnőttek sem igazán szeretjük, készítsünk valami ötletesebb ételt a számára.

2. Dicsérjük meg a gyereket

A pszichológusok szerint egy gyereket sűrűbben kell dicsérni mint veszekedni vele. Sajnos ez sok esetben elég nehéz a számunkra. Amikor hazajövünk szülőértekezletről és a gyerek nincs otthon, az ágya nincs bevetve, a házi feladata nincs elkészítve, ő pedig sétál valahol. Ilyenkor mondjunk olyan dolgot a gyereknek, amivel dicsérjük őt, majd kérjük meg arra, hogy készítse el a házi feladatát. A gyerek így el fogja végezni a dolgát veszekedés nélkül. Ne féljünk megdicsérni a gyereket, de ne is toleráljuk a makacsságát.

3. Ne kérjünk túl sokat a gyerektől

Ne legyenek nagy elvárásaink a gyerekkel szemben, lehet, hogy a gyerek nem a legjobb matematikából, de szépen rajzol vagy kiemelkedő valamelyik tantárgyból. Találjuk meg a gyerek erősségét és azt fejlesszük. Ne kiabáljunk rá, ha nem tanul a legjobban lehet, hogy egy híres festő lesz belőle.

4. Mutassunk jó példát a gyereknek

A gyerekek a szüleiket másolják és azt csinálják amit tőlük látnak. Amikor a gyereket nem büntetjük meg, hanem inkább megmutatjuk neki, hogyan oldhatja meg a helyzetet, akkor abból tanul. Azok a gyerekek akiknek a szülei következetesek sokkal több önbizalommal rendelkeznek, kíváncsibbak és nyitottabbak.

5. Legyünk barátok a gyerekkel

A gyerekkel való barátság azt jelenti, hogy a gyerek tudja azt, hogy bármelyik percben fordulhat hozzánk. Amikor beszélgetünk a gyerekkel akkor jó tanácsokat kap tőlünk, nem szemrehányásokat. Amikor nagyon közeli kapcsolatban leszünk a gyerekkel, akkor már nem is akarunk kiabálni rá.

6. Legyen időnk a gyerekre

Legyen minden nap legalább 15 perc időnk a gyerekre, ilyenkor azt csináljuk amit ő szeretne. Olvassunk együtt egy könyvet, nézzünk rajzfilmet vagy egyszerűen csak igyunk meg együtt egy teát. Ha nincs időnk a gyerekre, akkor ő más személyeket fog keresni, olyanokat akik foglalkoznak vele, sajnos ez nem minden esetben lesz rá jó hatással.

7. Szeressük magunkat

Amikor saját magunkkal harmóniában vagyunk, akkor nem fogunk kiabálni a gyerekre. Sok esetben a szülők azért kiabálnak a gyerekre, mert nincs idejük, túl fáradtak. Előbb oldjuk meg a saját problémánkat majd csak azután kezdjük el nevelni a gyereket. Ha a szülő boldog, akkor nem kiabál a gyerekre.

Kedves szülők tanuljatok meg szépen beszélni a gyerekkel, előbb magatokat neveljétek, majd csak utána a gyereket!

A cikk forrása: bidista.com

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás